I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U svakoj krizi treba pronaći smisao, pa i u ovoj sa korona virusom

Izolacija, socijalna distanca, ostanak u kući… Već skoro mesec dana slušamo preporuku struke koja se i te kako razlikuje od onoga što je u prirodi čoveka. A to je da smo mi u osnovi socijalna bića i da težimo da smo u zajednici i društvu. Novonastale okolnosti menjaju svakodnevne navike i utiču na nas i psihički. Na neke više, na neke manje. Vreme koje provodimo kod kuće zbog uvođenja policijskog časa i preventivnih mera trebalo bi iskoristiti na najbolji način, kažu stručnjaci. Psiholog Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“ Biljana Kokanov Kurc je na početku krize sa korona virusom sprovela radionicu sa učenicima trećeg razreda o tome koliko su upoznati sa problemom Covid19 i posledicama. Rezultati do kojih je došla kroz rad su je, objašnjava, iznenadili. Većina učesnika radionice je imala veoma razvijenu svest o tome koliko je ovo ozbiljan problem i šta jeste, a šta nije prihvatljivo ponašanje tokom epidemije.

Biljana Kokanov Kurc

Zbog čega ste se odlučili da uradite ovu radionicu sa učenicima?

Biljana Kokanov Kurc: Interesovalo me je da saznam kako se učenici nose sa ovom situacijom. Koliko su je svesni i koliko su je ozbiljno shvatili. Koliko im je teška. Takođe, želela sam da kroz razmenu iskustava i angažovanje racionalnog dela ličnosti, obrade svoje emocije u vezi sa ovom krizom, što jeste važan deo svakog psihosocijalnog preventivnog programa.

PerSu marketi

Šta je podrazumevala radionica i kako je sprovedena? Šta je bio zadatak učenika?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Biljana Kokanov Kurc: Radionica je podrazumevala krađu malo vremena predviđenog za adaptaciju na nastavu na daljinu, pa sam iskoristila vikend pre nego što se nastava zahuktala. To je između ostalog i razlog što je radionica za sada urađena samo u jednom odeljenju. Svi učenici su imali isti zadatak, da smisle tri pitanja u vezi pandemije i korona virusa i anketiraju po tri učenika, a zatim ih unesu u već pripremljenu tabelu.

Velika većina učenika je ozbiljno shvatila problem sa korona virusom

Ko je učestvovao u radionici? Da li su se svi odazvali?

Biljana Kokanov Kurc: Obratila sam učenicima treće godine, budućim finansijskim administratorima, sa kojima sam i ranije imala odličnu saradnju i dobila sam njihovu podršku i razumevanje. Znala sam da su iskreni, razumni i saradljivi mladi ljudi. Ubrzo, pošto sam poslala mejlove, počeli su da stižu prvi urađeni zadaci, njih sedamnaest, a ukupno je u radionici na neki način učestvovalo 20 od 28 učenika.

Šta pokazuju odgovori učenika? Koliko su svesni problema sa korona virusom, da li postoji strah, šta ih muči, imaju li dovoljno informacija o ovoj bolesti, da li su možda i previše izloženi informacijama o korona virusu?

Biljana Kokanov Kurc: I pitanja koja su postavljali i odgovori pokazuju da je velika većina učenika sve veoma ozbiljno shvatila. Da se pridržavaju mera zaštite, da su maksimalno smanjili izlaske i da su veoma dobro informisani. Da pre svega kritički sagledavaju informacije do kojih dolaze. Zaista malo je bilo odgovora koji su ukazivali na paniku ili pak minimiziranje ozbiljnosti situacije, ali bilo je i nekoliko takvih. Mislim da je razmena mišljenja i uvid u to kako većina učenika iz razreda razmišlja morala i taj manji broj da natera da makar preispitaju svoje stavove.

Strah je prirodna emocija u ovakvoj situaciji

Strah naravno postoji. To se vidi po broju učenika koji su postavili ovo pitanje i svi koji su ga postavili, stavili su ga na prvo mesto. I to je dobro! Važno je da postoji strah. Strah je sasvim prirodna emocija u ovakvoj situaciji koja ima svoju biološku funkciju: održanje jedinke. Ono što nije dobro jeste preteran ili iracionalan strah. Važno je pratiti ono što stručnjaci govore, pridržavati se toga i ne paničiti. To je i veći broj učenika u svojim odgovorima i istakao. Naveli su da ne veruju u teorije zavere već da je virus nastao prirodno. Takođe, iritirala ih je u tom momentu činjenica da kafići još rade.

Citirala bih jednu učenicu: Mislim da su veoma sebični jer ne misle na opšte dobro. Takođe, mislim da uopšte ne razmišljaju o posledicama koje može da izazove takvo ponašanje. Ne razumem zašto je ljudima teško da ostanu kod kuće i provode vreme sa svojim voljenima ili čak i samo sa sobom radeći ono što ih ispunjava.

Korona virus zbližava najbliže

Da li ste bili iznenađeni odgovorima učenika? Jeste li očekivali da radionica da ovakve rezultate?

Biljana Kokanov Kurc: Bila sam iznenađena stepenom zrelosti kod gotovo svih učenika. Takođe, sam bila oduševljena njihovom iskrenošću u vezi momenata kada se nisu pridržavali mera, shvatanja da su pogrešili, kao i empatijom. Jedno od pitanja bilo je: „Koju poruku podrške bi poslao našim prijateljima u Italiji koji se sada nalaze u veoma teškoj situaciji?“. Zatim su isticali svest o poziciji onih koji i dalje rade i svakodnevno imaju kontakt sa velikim brojem ljudi.

Najviše me je oduševila spremnost da u krizi vide šansu, što je ključno za mentalno zdravlje. Neko je postavio pitanje: Navedi jednu prednost ostajanja kod kuće i jednu aktivnost koju možemo da radimo da bismo se zabavili u izolaciji. Više njih je videlo prednost u vremenu koje će provesti sa svojim najbližima i ponovo se ili više zbližiti sa njima.

Tinejdžeri su specifična kategorija

Kako ova nesvakidašnja situacija deluje na tinejdžere? Na koji način rezultati koji su dobijeni mogu da se preslikaju na druge tinejdžere?

Biljana Kokanov Kurc: Verujte mi i mene to i dalje zanima. Dvadesetak učenika nije reprezentativan uzorak. Kako će ova situacija delovati na nekog pojedinca više zavisi od karakteristika ličnosti i verovatno mnogo od porodice i kako se porodica nosi sa problemom. Tinejdžeri su specifični po tome što razvojno nisu više deca, a nisu još ni odrasli. To je sukob koji u njima već prirodno postoji. Što je sukob veći veća je i njihova ranjivost i povredljivost, potreba da se suprotstave autoritetu ili da budu potpuno zavisni od njega. Zabrane i ograničenja jesu frustrirajuće same po sebi, ali i nešto što iritira buntovni duh. Tako da pridržavanje normi ponašanja u svakoj, pa i vanrednoj situaciji, zavisi od stepena sposobnosti da se uvidi razlog i smisao pridržavanja istih, zašto je to dobro za njih same, i da taj razlog nadvlada poriv da se prekrši zabrana.

Kako ova radionica i rezultati koji ste dobili mogu da pomognu učenicima u ovom trenutku?

Biljana Kokanov Kurc: Najviše, kao što sam već rekla mogu da pomognu učenicima koji su učestvovali u radionici. Oni su kroz nju mentalno obradili problem. Prelazak sa reaktivnog na proaktivan odnos prema problemu  je jedan od najvažnijih uslova za prevazilaženje stresa. Osim toga, nadam se da će čitanje ovog teksta, biti od koristi i ostalim učenicima, kao model za promišljanje.

Učenici i roditelji bi trebalo što više da razgovaraju

Kakav bi Vaš savet bio učenicima i njihovim roditeljima imajući u vidu da smo u situaciji koja je nova za sve nas?

Biljana Kokanov Kurc: Mislite jedni na druge. Pokušajte da se „postavite u kožu“ onog drugog. Nikome sada nije lako. Sad je prilika da se pokaže koliko možemo da budemo strpljivi. Razgovarajte. Dvosmerno. Uz uvažavanje svačijeg mišljenja. Pričajte o svojim strahovima, kako bi se lakše razumeli i razvijali empatiju. Postavite jasna pravila zajedno, kako u vezi higijene i svih ostalih mera zaštite,  tako i u vezi poštovanja psihičkih, školskih ili radnih potreba svih ukućana.

Da li je bilo učenika koji su tražili Vašu pomoć da shvate ili lakše prebrode promene koje su nastale zbog korona virusa?

Biljana Kokanov Kurc: Na žalost ne. Ja bih volela da mi se jave. Postoje kol-centri stručnih lica i ja sam ih istakla na svojoj fejsbuk stranici, kao i e-mail adresu na koju meni mogu da se obrate jer mi nemamo službeni telefon. Odeljenske starešine imaju tu adresu i mogu da je proslede učenicima. Ipak, imam uvida u to kako su učenici sa kojima sam u kontaktu preko društvenih mreža. I trudim se da proširim ovaj krug.

Pronađite smisao u krizi sa korona virusom, to je važnije od sreće

Jesu li se đaci snašli u online nastavi i da li, po Vašem mišljenju tu postoji prostor da se nešto promeni, unapredi? 

Biljana Kokanov Kurc: Kada se u obzir uzme izostanak prethodne pripreme, obuke i slično, mislim da se snalaze više nego sjajno. Kako nastavnici tako i učenici. Zapravo mislim da se ova Z generacija bolje snalazi sa online, nego sa nastavom u učionici, posebno ako se njihova aktivnost u učionici svodi samo na održavanje pažnje. Trenutno se radi na tome da se proceni i po potrebi smanji opterećenost i učenika i nastavnika. U stresnim okolnostima, povećava se moždana aktivnost i budnost. Ministarstvo stalno šalje nove dopise, nastavnici uče nove platforme i alate za online nastavu, revnosno šalju zadatke, učenici odmah odgovaraju… Sve se „puši“, a svi se osećaju preopterećeno.

Savet za sve nas u ovoj situaciji?

Biljana Kokanov Kurc: Pronađite smisao u ovoj krizi. Pronađite prednost situacije koja vas najviše muči. Učenici su je već prepoznali u zbližavanju sa porodicom, kad već ne mogu da se druže sa svojim vršnjacima. Smisao je važniji od sreće i od toga da sve uvek ide po planu. Fokusirajte se na stvari na koje možete da utičete. Ukoliko osećate napetost, odvojite vremena za relaksaciju. Učite kako da se opustite. Ima dosta toga na internetu. Nemojte da se libite da razgovarate sa nekim ko je stručan. Svako i svačiji problem je bitan. Iskoristite ovu krizu za lični napredak i budite odgovorni prema sebi i prema društvu čiji ste deo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh