I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U susret istorijskom jubileju – stogodišnjica od oslobođenja grada u Velikom ratu

Grad Zrenjanin obeležava naredne subote, 17. novembra, izuzetan istorijski jubilej – stotu godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Toga dana, koji se slavi i kao Praznik grada, biće organizovano više skupova i prigodnih programa posvećenih događajima iz 1918. godine i evociranju uspomena na njih i učesnike u njima. U pripremi je i nekoliko većih tematskih programa, koji će biti održani u prepodnevnim časovima na Trgu slobode, a završiće se prazničnim koncertom Zrenjaninske filharmonije, sa solistima Jadrankom Jovanović i Borom Dugićem, u 20 časova u Kristalnoj dvorani.


S obzirom da je 17. novembar i Dan Komande za razvoj Banatske brigade, Vojska Srbije – Komanda za razvoj Banatske brigade Zrenjanin i Grad Zrenjanin organizuju “Otvoreni dan” na Trgu slobode, od 11 do 14 časova, sa prikazom naoružanja i vojne opreme i umetničkim programom, s velikim brojem učesnika, čiji spisak donosimo na prigodnom plakatu:

U sklopu tog događaja biće upriličena i zanimljiva rekonstrukcija dešavanja od 17. novembra 1918. godine – čuveno obraćanje pukovnika Dragutina Ristića “Brigadira” sa balkona Gradske kuće, kojim je komandant pešadijske brigade “Gvozdenog puka Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, poručio okupljenim građanima i vojsci da je Prvi svetski rat na ovim prostorima završen i da je došlo do epohalne smene vlasti i smene država na teritoriji poražene Monarhije. Obraćanje Brigadira Ristića, kao i dr Slavka Županskog, osnivača prvog Srpskog narodnog odbora, dočaraće glumci zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”.

Počast učesnicima Prvog svetskog rata i oslobodiocima grada biće odata polaganjem cveća na spomen-obeležje na Gradnuličkom groblju, spomen-ploče Brigadiru Ristiću i srpskim dobrovoljcima u porti Uspenskog hrama, spomen-bistu Vojvodi Petru Bojoviću, a centralna ceremonija tog dela obeležavanja 17. novembra biće ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću – Oslobodiocu. U salonu Narodnog muzeja biće otvorena prigodna izložba.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

Poklon Grada Zrenjanina svojim sugrađanima, povodom velikog praznika, biće koncert Zrenjaninske filharmonije u “Kristalnoj dvorani”, sa solistima svetskog renomea – operskom divom Jadrankom Jovanović i virtuozom na fruli Borom Dugićem. Koncert počinje u subotu, 17. novembra, u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Program obeležavanja stote godišnjice od oslobođenja u Velikom ratu počeo je 31. oktobra, kada je u našem gradu odata počast dr Slavku Županskom i članovima prvog Srpskog narodnog odbora u Vojvodini. Nastavlja se u nedelju, 11. novembra, na državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kada će u 9 časova biti položeni venci na spomen-ploču u holu Gradske kuće posevećenu Brigadiru Ristiću, a završava se naredne subote, na Praznik grada i Dan oslobođenja.

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh