I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U subotu u Mužlji manifestacija običaja i svatova na starinski način

Članovi Udruženja negovatelja starih običaja „RÉMUSZ“ iz Mužlje organizovaće u subotu, 22 aprila tradicionalne, dvanaeste po redu „Mužljanske svatove“, sa ciljem da se od zaborava sačuvaju običaji mađarskih i mužljanskih svatova.

Događajće biti održan u dvorištu KUD „Petefi Šandor“.

Manifestacija će početi u 10 sati takmičenjem u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša. Kotizacije neće biti, jer će takmičari sami doneti svinjsko meso i ostale „tajne sastojke“.

PerSu marketi

Tokom prepodnevnih sati biće organizovan i izbor najukusnijih slatkih i slanih domaćih kolača, ali i rakija.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U 12 sati  ljubitelji domaćih jela će po vrlo povoljnim cenama moći da kupe ovčiji paprikaš i mekike, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika.  U okviru celodnevne manifestacije prisutne će zabavljati gostujući i domaći muzičari, grupe i orkestri.

Deveruše i njihovi pratioci će zajedno sa kumovima i gostima, a uz pratnju muzičara – po ovdašnjim svadbarskim običajima –  od 19 časova krenuti od zgrade Mesne zajednice ka Svadbenom balu, koji će ove godine biti održan u velikoj sali Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor”.

U okviru bala biće priređen i tradicionalni susret deveruša i buklijaša iz cele Vojvodine, koji će uz stihove i pesme, pristigle goste „predati” kumovima, koji će ih kasnije ugostiti i poželeti im veselo veče.

Tokom večeri nekoliko mladih devojaka obučenih u venčanice, prošetaće salom Kulturno-umetničkog društva.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh