I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U Stajićevu se nekada slavila Gospojina, a sada proslavljaju Preobraženje

U naseljenom mestu Stajićevu, koje je dobilo ime po njegovom osnivaču parohu Savi Stajiću, održava se višednevna proslava slave sela. Ranije je hramovna i seoska slava bila Uspenje Presvete Bogorodice (Velika Gospojina), jer i crkva nosi isto ime. Pre otprilike dve decenije, meštani su promenili odluku, i od tada kao slava sela se slavi Preobraženje. Ove godine su imali novinu u vidu dečjeg program, dok za sledeću pripremaju veliku proslavu.

Bojan janjić

„Naše selo je veoma blizu grada Zrenjanina, samo 12 km smo udaljeni, i to nam je prednost. Meštani sela se pretežno bave poljoprivredom, ima dosta onih koji imaju mnogo zemlje. Ono što nas izdvaja, je da se selo svake godine naseljava, imamo jak0 mal9 praznih kuća. Mladi nam ne odlaze iz sela, i prošle godine smo imali najviše rođenih beba u opštini Zrenjanin. Sledeće godine imamo značajan jubilej, za koji sada prvimo uvertiru. Naime obeležićemo sto godina, od kada je pop Stajić dobio zadatak da kolonizuje ljude, i osnuje selo Stajićevo. Velika proslava će biti u okviru slave sela. Naše selo nije oduvek proslavljalo Preobraženje. Od nastanka sela obeležavala se slava Velika Gospojina. Pravoslavna crkva u našem selu je posvećena ovom prazniku, pa je verovatno i zbog toga izabrana. Ima pretpostavljam dvadesetak godina, od kada je promenjeno da slava bude Preobraženje. U selu funkcioniše dosta udruženja, koji su aktivni tokom cele godine, a i to je velika prednost prilikom organizovanja proslava. Zahvaljujem se svim organizacijama koje učestvuju u proslavi.“- naglasio je predsednik saveta Mesne zajednice Stajićevo Bojan Janjić

PerSu marketi

U programu proslave novina je uvođenje dečjeg programa. Juče su gostovali animatori i klovnovi, a upriličena je i predstava za decu. Prisutan je bio veliki broj dece, i organizatori su odlučili da im se u narednim godinama posveti još više prostora.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Program za preostale dane

Proslava se završava u ponedeljak. Danas su na programu  pretežno sportski sadržaj. Sutra svi zainteresovani mogu naučiti kako se ocenju dobra rakija, u šet kategorija. U ponedeljak se nakon liturgije, organizuje takmičenje u kuvanju riblje čorbe, za koje je danas zadnji dan prijave.

Kompletan program proslave

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh