I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Najnovije vesti

U srednjem Banatu nema drastičnog povećanja broja obolelih od tumora

Iako se u javnosti sve češće pominje nagli porast broja obolelih od tumora, a bombardovanje 1999. godine kao jedan od osnovnih uzroka, onkolozi u zrenjaninskoj Opštoj bolnici kažu da situacija nije alarmantna.

Tako stopa incidence i mortaliteta od karcinoma dojke u Srednjobanatskom okrugu ne beleži značaj porast od 2006. godine. U značajnom procentu su to tumori u ranom kliničkom stadijumu, samim tim je terapija uspešnija a prognoza za ozdravljenje dobra.

rak-dojke

Kompletna satatistika vodi se kroz Regionalni registar za maligne bolesti pokrenut 2003. godine, a koji i danas pokazuje da je stanje u Srednjobanatskom okrugu bolje u odnosu na statistiku Srbije.

PerSu marketi

Svake godine u Srbiji oboli 4000 žena, od kojih 1600 umre. Najčešći tumori kod žena su rak dojke, dok kod muškaraca prednjače karcinom pluća, prostate i debelog creva.

– Od 2009. do ove godine jedini značajniji porast bio je 2012. godine kada smo imali 118 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke. Porast se beleži i kod karcinoma želudca kojih je bilo po 19 u 2012., 2013., i 2014. godini. Upravo prošla, 2014. godina mogla bi se izdvojiti ne po broju od 95 pacijentkinja kojima je otkriven rak dojke već po njihovim godinama. Tri pacijentkinje su bile godišta 1991., 1988. i 1984., a njih 11 smo imali do 40 godina starosti. U 2013. godini je bilo 12% žena u četvrtom, odmaklom stadijumu što je ipak manje u odnosu na prosek Srbije. U ranom stadijumu se javilo njih 73,9%. Što se tiče karaktera tumora, 75% je bilo hormonski senzitivno i to je nama značajno jer se u tom stadijumu može primiti samo hemoterapija ili nekad čak samo hormonska terapija nakon operacije. Što se tiče hirurgije, 73,9% pacijentkinja je moglo da se operiše, da se uradi poštedna operacija odnosno da se ne ukloni cela dojka, otkriva deo statistike specijalista onkologije u zrenjaninskoj bolnici dr Ivana Ujfeljan Ristić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prema njenim rečima, značajnu ulogu igra organizovani skrining raka dojke koji se trenutno sprovodi u Zrenjaninu, u Savetovalištu za žene. Zahvaljujući skriningu i preventivnom pregledu, od aprila prošle do marta ove godine otkriveno je osam žena sa tumorom.

Osobe koje osećaju hronične tegobe i promene u organizmu najčešće se javljaju lekaru kasno, u poodmakloj fazi. Pored straha koji je glavni uzrok izbegavanja stručne pomoći, tu su i neznanje i neupućenost na šta može da ima uticaj sredina iz koje osoba dolazi, zatim osuda sredine i porodice, briga o reakciji porodice i dece.

kancer

Međutim postoje i oni tumori koji ne daju izražene simptome, podmuklo rastu u organizmu i ispoljavaju se onda kada je kasno. Treba znati i da dobri rezultati analize krvi ne moraju da garantuju da neko nema tumor.

– Jasne promene oblika i konzistencije dojke alarm su za javljanje lekaru. Ako neko ima krv u mokraći, to može ukazivati na karcinom bubrega koji se često otkriva u poodmakloj bolesti. Krv u stolici je takođe znak za pregled. Svako ko ima hemoroide mora da radi preventivne kolonoskopije, ne treba ih zanemariti. Ako u porodici imate ne jednu nego više osoba koje su imale karcinom jajnika, dojke, treba se pregledati. Simptomi su često „tihi“ i kod karcinoma pankreasa zbog njegovog anatomskog položaja. Žutilo kože je siguran znak za oboljenje pankreasa. Tumori žučne kese, hronične ginekološke upale, takođe se mogu razvijati bez značajnijih simptoma, kaže dr Ujfeljan Ristić.

Ipak, mnogi tumori leče se uspešno, hirurški ili hemoterapijom. Što se pacijent ranije javi, uspešniji će biti tok lečenja. Moderna hirurugija i terapija dozvoljava i pacijentima u Zrenjaninu da se uspešno leče i oporave. Na odeljenju Onkologije napominju da pacijenti danas sa metastatskim promenama žive kao da imaju hroničnu bolest ukoliko se pridržavaju terapije i redovnih pregleda.

Doktorka Ivana Ujfeljan Ristić kaže da kancerski bol ne prolazi.

– Multifokalni, multikauzalni i hronični bol jesu znaci da nešto nije u redu. Ako neko ima bol koja progredira – to je signal da se nešto dešava. Svako ima bolne grudi, ali to ne mora ništa da znači, međutim ako je to hronično, to je signal da trebate da dođete na pregled.

Jedan od uzroka raka dojke kod mladih žena mogu biti gojaznost, kasna menopauza, kasno rađanje, izostanak dojenja, konzumiranje alkohola i cigareta, fizička neaktivnost, ranija zračenja i operacije na dojkama, pozitivna porodična anamneza.

Stres se i dalje spominje kao jedan od najčešćih okidača ne samo malignih već i ostalih oboljenja.

VEZANOST ZA PACIJENTE

– Često me ljudi pitaju kako mogu da se nosim sa težinom ovog posla, a pritom ne znaju koliko lepih stvari onkologija donosi. Ja imam pacijente koji dolaze deset godina na kontrolu, oni upoznaju mene, ja i njih i njihove porodice. Mene je onkologija našla i promenila. Sklop okolnosti me je doveo u ovu granu medicine, a sada je nikad ne bih menjala. Od kada radim na onkologiji imam potpuno drugačiji pogled na život, kaže naša sagovornica.

dr-ujfeljan

Pored dr Ivane Ujfeljan Ristić, na Onkološkom odeljenju u Zrenjaninu danas rade i dr Nedeljka Boškov, dr Ljiljana Lazarević, dr Jovana Ilić, dr Dušan Hostić i vredan tim medicinskih sestara-tehničara.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh