I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

U Srbiji danas postoji mnogo više znanja i svesti o pravima deteta

Prva obuka poslanika Skupštine AP Vojvodine o pravima deteta počela je danas u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ i trajaće do 3. oktobra. Obuku je, uz podršku Unicefa, organizovao pokrajinski zaštitnik građana prof. dr Zoran Pavlović, a poslanici će u naredna tri dana imati priliku da obnove, ali i prošire znanje o pravima deteta.

– Ideja ove edukacije je da stvorimo svest kod pokrajinskih poslanica i poslanika da iniciraju stvaranje dečije parlamentarene mreže i da pristupimo dečijem budžetiranju, odnosno da dođemo do toga da postoji jedinstveni budžet iz kog će biti finansirane sve aktivnosti vezane za decu, a ne da u okviru drugih aktivnosti to bude sporadičan izvor samofinansiranja. Konvencija o pravima deteta i njeni prateći protokoli obavezuju zemlje potpisnice da pristupe ovakvoj edukaciji – izjavio je Zoran Pavlović.

On dodaje da 1. oktobar nije slučajno odabran za datum početka obuke, jer tada počinje Dečija nedelja koja se tradicionalno obeležava još od 1934. godine.

PerSu marketi

– Dokaz dobre saradnje koju imamo sa našim osnivačima, Skupštinom AP Vojvodine, jeste i činjenica da smo u kratkom periodu obezbedili broj poslanika (22) sa kojim smo planirali da počnemo. Ovakve i slične edukacije planiramo da nastavimo i na lokalu, u gradovima i opštinama u Vojvodini. Na taj način ne ispunjavamo samo konvencijsku obavezu, nego želimo da skrenemo pažnju da svako dete jeste ličnost, da ima pravo na zaštitu, da bude čovek i da ima srećno detinjstvo – zaključuje Pavlović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Regina de Dominicis i prof. dr Zoran Pavlović

Regina de Dominicis, direktorka Unicefa u Srbiji, smatra da je u našoj zemlji današnja situacija u odnosu na pre 10 godina mnogo bolja, te da postoji mnogo više znanja i svesti o pravima deteta.

– Veoma je važna veza između zaštitnika građana, ombudsmana i parlamentaraca jer oni nadgledaju primenu zakon i prate budžet. Sa njihove strane esencijalno je da garantuju da prava deteta nisu samo reči, nego se primenjuju u praksi. Kao Unicef, mi gledamo prava na širi način – jednako pravo na kvalitetno obrazovanje za sve ostaje naš prioritet, kao i jednako pravo na zdravstvenu i sudsku zaštitu. Jako je važno da svako dete ima pristup socijalnoj zaštiti, zdravstvu i obrazovanju – rekla je danas de Dominicis.

Tokom naredna dva dana, učesnici će slušati predavanja na teme „Pravda po meri deteta“, „Mehanizmi zaštite i uloga nezavisnih institucija, značaj interdisciplinarnog pristupa“, „Značaj ulaganja u rani razvoj“, Izazovi u identifikovanju i proceni izdvajanja za decu u Srbiji“.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh