I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • agencija dane
Vesti Zrenjanin

U Srbiji danas postoji mnogo više znanja i svesti o pravima deteta

Prva obuka poslanika Skupštine AP Vojvodine o pravima deteta počela je danas u zrenjaninskom hotelu „Vojvodina“ i trajaće do 3. oktobra. Obuku je, uz podršku Unicefa, organizovao pokrajinski zaštitnik građana prof. dr Zoran Pavlović, a poslanici će u naredna tri dana imati priliku da obnove, ali i prošire znanje o pravima deteta.

– Ideja ove edukacije je da stvorimo svest kod pokrajinskih poslanica i poslanika da iniciraju stvaranje dečije parlamentarene mreže i da pristupimo dečijem budžetiranju, odnosno da dođemo do toga da postoji jedinstveni budžet iz kog će biti finansirane sve aktivnosti vezane za decu, a ne da u okviru drugih aktivnosti to bude sporadičan izvor samofinansiranja. Konvencija o pravima deteta i njeni prateći protokoli obavezuju zemlje potpisnice da pristupe ovakvoj edukaciji – izjavio je Zoran Pavlović.

On dodaje da 1. oktobar nije slučajno odabran za datum početka obuke, jer tada počinje Dečija nedelja koja se tradicionalno obeležava još od 1934. godine.

Fordomanija

– Dokaz dobre saradnje koju imamo sa našim osnivačima, Skupštinom AP Vojvodine, jeste i činjenica da smo u kratkom periodu obezbedili broj poslanika (22) sa kojim smo planirali da počnemo. Ovakve i slične edukacije planiramo da nastavimo i na lokalu, u gradovima i opštinama u Vojvodini. Na taj način ne ispunjavamo samo konvencijsku obavezu, nego želimo da skrenemo pažnju da svako dete jeste ličnost, da ima pravo na zaštitu, da bude čovek i da ima srećno detinjstvo – zaključuje Pavlović.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Regina de Dominicis i prof. dr Zoran Pavlović

Regina de Dominicis, direktorka Unicefa u Srbiji, smatra da je u našoj zemlji današnja situacija u odnosu na pre 10 godina mnogo bolja, te da postoji mnogo više znanja i svesti o pravima deteta.

– Veoma je važna veza između zaštitnika građana, ombudsmana i parlamentaraca jer oni nadgledaju primenu zakon i prate budžet. Sa njihove strane esencijalno je da garantuju da prava deteta nisu samo reči, nego se primenjuju u praksi. Kao Unicef, mi gledamo prava na širi način – jednako pravo na kvalitetno obrazovanje za sve ostaje naš prioritet, kao i jednako pravo na zdravstvenu i sudsku zaštitu. Jako je važno da svako dete ima pristup socijalnoj zaštiti, zdravstvu i obrazovanju – rekla je danas de Dominicis.

Tokom naredna dva dana, učesnici će slušati predavanja na teme „Pravda po meri deteta“, „Mehanizmi zaštite i uloga nezavisnih institucija, značaj interdisciplinarnog pristupa“, „Značaj ulaganja u rani razvoj“, Izazovi u identifikovanju i proceni izdvajanja za decu u Srbiji“.

  • Divider

  • Divider
Na vrh