I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U slavu naroda, mesta, hrama i posebno žena – obeležena slava Sveta Petka u Banatskom Dvoru (VIDEO)

U prisustvu vernika i sveštenstva u Hramu Svete Petke u Banatskom Dvoru služena je sveta liturgija povodom velikog praznika SPC Svete Petke.

Ova svetiteljka u srpskom narodu veoma je poštovana i cenjena, pogotovo među ženama čijom se zaštitnicom smatra, a obeležava se i kao slava hrama koji je njoj posvećen.

Prepodobna mati Paraskeva samtra se zaštitnicom žena, siromašnih i bolesnih. Narodna verovanja kažu da na današnji dan ne sme da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, a pogotovo to ne treba da rade žene. Mnogi koji veruju u Svetu Petku, tvrde da se ona uvek odazove molitvama, posebno za zdravlje i sreću porodice ali kad je neko jednom prizove u svoj dom, ona kasnije dolazi i nepozvana, kad god porodici preti neka nesreća. Javlja se i upozorava svoje vernike uglavnom kroz snove. Svetu Petku, na njen dan, 27. oktobra mnogi prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan. Potom popiju vodu sakupljenu s izvora uz manastire posvećene njoj. Ta se voda naziva adžijama. Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se taj dan, drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

PerSu marketi

Hram Svete Petke u Banatskom Dvoru podignut je 2000. godine i osveštan od blaženog počivšeg episkopa Hrizostoma.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Slava Sveta Petka u Banatskom Dvoru nažalost prvi put je dočekana bez ktitora hrama Mirka i Radmile Vučurević koji su  prošle godine usnuli u Gospodu – kaže Karađorđe Trivunović protonamesnik hrama.

Nakon svete liturgije, litije oko hrama i osveštanja slavskog kolača kumstvo slave u hramu Svete Petke u Banatskom Dvoru od Đure Simčevića za sledeću godinu preuzeo je Kosta Trivunović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh