I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Učenici OŠ „Đura Jakšić“ uskoro će proizvoditi etarska ulja

Učenici Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Zrenjaninu uskoro će početi da proizvode etarska ulja. Ovaj poduhvat biće organizovan u okviru projekta „Preduzetne škole”, koji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fondacija Univereksport.

Reč je o značajnoj novini u sistemu obrazovanja – uvođenju preduzetništva kao nove kompetencije u plan i program rada osnovnih škola.

Teorijska priprema dece za proces prerade i proizvodnje

Projekat podržava razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije i kao jedan od najvažnijih novih orijentacija počeo je da se primenjuje tokom školske 2017/2018. godine. Ovim projektom se primenjuju dodatne vrednosti obrazovanju i kreiraju se preduzetničke ideje, na čijem radu se i dolazi do realizacije željenih ciljeva, a to je „Obrazovanje – upotrebljivo znanje”. Projektom je obuhvaćeno 40 osnovnih škola, među kojima tri iz Zrenjanina – „Petar Petrović Njegoš“, „Dositej Obradović“ i „Đura Jakšić“. Projektni tim u „Đuri“ predvodi direktorka škole Vesna Mađarov, učenike nižih razreda sa projektom upoznaju učiteljice Zorana Rakić i Zorica Ješin, a starije đake će, za proizvodnju etarskog ulja, obučiti i voditi profesorke biologije i hemije Jelena Bibin i Tatjana Ković. Veliku podršku pruža i nastavnik Miodrag Mijatov.

PerSu marketi

Učiteljice Zorana Rakić i Zorica Ješin

Ideja projekta Preduzetne škole je da u projektu učestvuju svi koji su povezani sa školom. I profesori i učenici, a naravno kroz Savet roditelja uključeni su i roditelji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Kako bi zaista svi učenici uzeli učešće u projektu, raspisali smo konkurs za naziv, logo i ideju ambalaže. I na konursu je izabrana ideja učenica Irme Pinter i Anamarije Nenić. Dvojica dečaka, Petar Stanić i Tadija Ivanica su dala najbolju ideju za reklamni džingl. U školskom dvorištu posađena je određena količina nane koja će se kasnije brati, sušiti i koristiti kao proizvodni materijal. U održavanju vrta i svim ostalim poslovima oko pripreme biljaka za proizvodnju etarskog ulja takođe će učestvovati učenici zajedno sa nastavnicima. Za samu proizvodnju etarskog ulja nane odabrano je trideset budućih sedmaka i osmaka koji će raditi na destilaciji, navodi Tatjana Ković, profesorka hemije.

Da bi škola mogla da se bavi proizvodnjom i plasiranjem proizvoda, potrebno je da se oformi svojevrsna zadruga. A kupovinu opreme i druge troškove projekta omogućiće sredstva iz Fondacije Univereksport.

-Ukupno smo dobili 1250 evra u dinarskoj protivvrednosti, koja nam omogućavaju kupovinu destilatora manjeg kapaciteta. Četiri kilograma suve biljke taj destilator proizvešće u 10 mililitara etarskog ulja, što znači da ćemo dnevno moći da proizvedemo 20 mililitara, 10 u svakoj smeni, kaže profesorka Ković. Već je dogovorena nabavka određenih količina suve nane iz Bavaništa, a tu je i Poljoprivredna škola iz Vršca koja je ponudila pomoć. U septembru, škola Đura Jakšić mirisaće na nanu, a proizvod „Đurine mirisne čarolije“ – etarsko ulje mente, moći će da se kupi. Želimo im sreću u radu!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh