I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U pozorištu sutra besplatan koncert jevrejske muzike

Povodom praznika Hanuka, u okviru višegodišnje manifestacije „Korak napred“, Jevrejska opština Zrenjanin organizuje 3. decembra besplatan koncert grupe Shira U’tfila iz Beograda. U ponedeljak od 20 časova u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ Zrenjaninci će biti u prilici da besplatno uživaju u jevrejskoj muzici u izvođenju vrhunskih muzičara.

Shira U’tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

Shira U’tfila je do sada nastupala širom regiona, Evrope i sveta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama kao što su Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta) i festivale Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ženeva), Simha Festival (Vroclav). Grupa 2011. godine u Amsterdamu dobija prestiznu nagradu RASA za najbolju World Music grupu dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music&Words, svrstan u Top of the world selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”.

Fordomanija

Hanuka je najveseliji jevrejski praznik koji se svake godine u decembru obeležava u celom svetu. Hanuka predstavlja podsećanje na ponovno posvećenje jerusalimskog Svetilišta nakon pobede Makabejaca, 165. godine pre n.e. nad helenističkom grčko-sirijskom vojskom i samovoljom, kojom su helenistički vladari hteli zabraniti versku praksu Jevreja. Vrednosti koje ovaj praznik stavlja u prvi plan su odanost i harbrost u uslovima proganjanja, značaj religijske slobode i snaga prava da se pokori sila. Praznik koji slavi slobodu, pravdu i pobedu, Jevreji danas slave sa svojih sugrađanima različite vere.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh