I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U potrazi za starim zanatima – Andraš Đeri tri decenije vezuje metle

Metlarstvo ili vezivanje metli ima viševekovnu tradiciju na našim prostorima. Ovaj stari zanat prenosio se verno s kolena na koleno, uglavnom od dobrih majstora na one koji su bili zainteresovani da proizvode metle za prodaju. Veština izrade metli u nekim krajevima je opstala i kao porodična tradicija.

Andraš Đeri iz Zrenjanina blizu tri decenije vezuje metle. Zanat je naučio od svog oca koji je tokom jedne godine umeo da veže između 50 i 60 metli za svoje domaćinstvo.

Živeći od uzgoja stoke, članovi porodice su često čistili obore, štale i dvorište, i tako su se metle vremenom, jedna za drugom, trošile.

PerSu marketi

-Za izradu jedne metle za dvorište potrebno je strpljenje i nekoliko minuta. Suvo korovsko bilje se prvo dobro osuši i oljušti, nakon čega se – u zavisnosti od potrebe i visine čoveka – na tri ili manje mesta vezuje u čvor. Ova godina je bila veoma sušna i biljke nisu dovoljno narasle, međutim za veličina metli u ovoj situaciji nije presudna nego kvalitet čišćenja koji se njome postiže, kaže Andraš Đeri.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

S obzirom na to da se prave od korovskog bilja, u mnogim selima ih i danas zovu „korovače“, dok se negde naziva i „gradinarska metla“.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh