I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U petak u Zrenjaninu 12. „Noć istraživača”

Poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova održaće se 12. Noć istraživača, manifestacija čiji je cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača, naučnika. U Srbiji, dočekujemo osmu „Noć istraživača“ i to u jedanaest gradova širom zemlje (Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici), ove godine pod sloganom „Znanje na prvi ogled!“.

Tim povodom danas je u Multimedijalnoj sali gradske kuće održana konferencija za novinare na kojoj su o detaljima programa u Zrenjaninu govorili Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, prof. dr Gordana Ludajić, predstavnik organizatora sa Visoke tehničke škole strukovnih studija i Sandra Banjanin, saradnik zrenjaninske „Noći istraživača“.

Radišić je kazao da se ove godine, zbog velikog interesovanja tokom prethodnih, došlo do zaključka da bi trebalo proširiti sadržaje i vreme održavanja manifestacije.

PerSu marketi

– Novina je da će u okviru ZRBIZNET-a biti održan i „Dan nauke“ u hali „Medison“. Važno je reći i da se ne bavimo razvojem nauke i povezivanjem zainteresovane dece sa naučnim indstitucijama samo u toku ove manifestacije, ove godine imali smo i radionice u okviru rada Centra za mlade talente, kao i posetu Institutu za fiziku u Zemunu, gde su deca imala priliku da uđu u svaku laboratoriju i oduševljeno ih obilaze, a nadamo se i intenzivnijoj saradnji – kazao je Radišić.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Iskazao je zadovoljstvo što „Noć istraživača“ svake godine poseti veliki broj dece i njihovih roditelja.

Zadovoljstvo što je u timu Visoke tehničke škole i što učestvuje u manifestaciji izrazila je i Gordana Ludajić, koja već treću godinu organizuje kviz za starije osnovce.

– Ponosim se što je sala Kulturnog centra bila puna, a drago mi je što su deca željna takmičenja i što su njihovi nastavnici pokazali želju da ih mimo nastavnih aktivnosti pripremaju za ovaj kviz. Budući da je tema „Hot nauka” mislim da smo potpuno ušli u tu problematiku. Svedoci smo ove godine visokih temperatura, nepogoda, a sve je to posledica klimatskih promena i globalnog zagrevanja, tako da je tema ovogodišnjeg kviza „vruća tema“, odnosno globalno zagrevanje  i mislim da im nije strana jer ih još u predškolskim ustanovama uvode u problematiku – rekla je Ludajić.

Kako je najavila Sandra Banjanin, u našem gradu, od 16 pa sve do 22 sata, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne „VRUĆE“ eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu da se i naučnici u Srbiji bave „gorućim“ temama. Centralni program i svečano otvaranje je, i ove godine, organizovano u Kulturnom centru, gde će posetioci biti u prilici da se upoznaju sa preko 50 različitih radionica, navijaju za svoju ekipu u specijalnom izdanju SuperSu kviza, ili saznaju nove detalje o Kiki, kikindskom mamutu.

-Po prvi put, ove godine Startit centar se priključio našoj manifestaciji organizacijom predavanja na temu robotike, o kojoj će govoriti Gavrilo Andrić. U Baroknoj sali Skupštine grada imaćemo predavanja i video-konferenciju sa Dablinom i gostima iz CERN-a, koji će govoriti o dablinskoj Noći istraživača i programima koji se tamo organizuju. U Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ biće izloženi naučno-stručni radovi i publikacije istaknutih zrenjainskih naučnika. Narodni muzej se ove godine u Noći istraživača učestvuje izložbom „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ – kazala je Banjanin.

Naglasila je da je pored tog organizovana i virtuelna foto-izložba „VRUĆE BOJE“ gde će broj lakova na društvenim mrežama opredeliti za pobednika.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZONT 2020“, koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma „Marija Sklodovska Kiri„.

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot. Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.  Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.           

Izvor: zrenjanin.rs

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh