I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U parku prirode „Rusanda“ otrovane zaštićene ptice

Leševi dve jedinke zaštićene vrste ptica Eje močvarice, dve lisice, jazavac i domaća živina, nađeni su tokom minulog vikenda na zaštićenom području parka prirode „Rusanda“, u blizini Kumana u Banatu.

Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić rekao je Tanjugu da još ne može da se utvrdi o kom otrovu se radi, ali da se sumnja na furadan.

„Roze supstanca je u 90 posto slučajeva bila furadan, odnosno hemikalija koja je zakonom zabranjena, ali ćemo morati da sačekamo konačne analize kako bismo utvrdili o kojoj je tačno hemikaliji reč. Policija i inspekcija su obavile uviđaj i sada rade na tom slučaju, a mi ćemo zajedno sa ministarstvom i veterinarima morati da utvrdimo uzrok“, kazao je Stojnić.

PerSu marketi

On je naveo da se trovanje nije desilo tokom vikenda, već znatno ranije, kao i da je ekipa pronašla uginule životinje u četvrtak, ali zbog snega nisu mogli odmah da reaguju.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Morali smo da pokrijemo leševe kesama kako ne bismo ugrozili druge životinje koje bi preko njih mogle da se otruju. Stavio bih još jednom akcenat na supstancu roze boje, jer se na ostacima i perju znatno primeti. Ocenio bih da je gotovo sigurno ljudski faktor uticao na trovanje tih životinja“, objasnio je Stojnić.

On navodi da je taj otrov veoma opasan po sve životinje, kao i da je šteta ogromna, pogotovo jer su u pitanju zaštićene vrste.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh