I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

U palati Panji otvorena izložba „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“ (FOTO)

Povodom 140 godina od rođenja i 80 godina od smrti Janoša Panjija, zidarskog majstora, preduzimača i vlasnika ciglane iz Velikog Bečkereka, u Palati Panji u Zrenjaninu, otvorena je izložba pod nazivom ,,Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“ autora Bojana Kojičića, a u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

U okviru izložbe prikazane su fotografije najznačajnijih zdanja Janoša Panjija, planovi pronađeni u Istorijskom arhivu Zrenjanin, kao i porodične fotografije koje nikada nisu izložene javnosti.

I Taxi Zrenjanin

Pored toga, izdat je i dvojezični propratni katalog na srpskom i mađarskom jeziku.

Prema rečima istoričara umetnosti, Bojana Kojičića, Janoš Panji je bio jedan od najznačajnijih ovdašnjih, lokalnih graditelja u prve tri decenije prošlog veka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Na više desetina objekata u našem gradu podignuto je od kvalitetnih cigala iz Panjijeve ciglane, a mnogi građevinski planovi stambenih kuća potpisani su njegovim imenom. Njegova ostvarenja deo su vrednog nasleđa grada Zrenjanina, dok pojedina dela prevazilaze lokalne okvire i predstavlјaju značajne primere secesijske arhitektonske zaostavštine Vojvodine – rekao je Kojičić.

Dodao je da je Panji, projektujući u pravcu secesije, stvorio i sopstveni stil, koji se ogledao u dekorisanju fasada, gde je često umeo da koristi dekorativne motive iz mađarske ili bečke varijante secesije.

Izložbu ,,Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“, svečano su otvorili direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, Milan Kovačević i član Gradskog veća, Jožef Stojko.

Realizacija izložbe u palati Panji, koja se nalazi u Ulici Svetozara Markovića 1, omogućena je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i lokalne samouprave, i biće otvorena do 16. novembra.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh