I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Mesne zajednice

U Mužlji ove godine Svadbeni bal, Mužljanski buč i kulinarska takmičenja

Udruženje kuvara amatera i negovatelja tradicije iz Mužlje osnovano je 2002. godine u nameri da se očuvaju, neguju i omladini predaju tradicije i običaji Mađara sa ovih prostora.

Sredinom februara, na izbornoj skupštini udruženja za novog predsednika izabran je Edvard Zonai, koji nam je predočioje sumirao manifestacije i dešavanja iz prethodne godine i predstavio programe udruženja za ovu godinu.

stari-obicaji-muzlja

– I pored finansijkih problema zbog nedostatka samodoprinosa, prošla godina je bila veoma uspešna. Pored tradicionalnih manifestacija – Mužljanska svadba, Mužljansko leto i Pastirski dan – uspeli smo da otputujemo u Mađarsku, gde smo se predstavili tradicionalnim jelima i nošnjama sa ovih prostora. U novembru prošle godine, na festivalu kobasica u Adorjanu osvojili smo zlatnu medalju, a u pripremi domaće hurke prvo mesto. Na početku 2015. godine učestvovali smo na prvom festivalu čvaraka u organizaciji Udruženja porodičnih gazdinstava Klaster Fokus iz Mužlje, na drugom festivalu kobasica u Belom Blatu, a važno je istaći i da smo uz pomoć naših marljivih članova preuredili naše prostore u Etno kuću, kaže Zonai za portal I love Zrenjanin.

I Taxi Zrenjanin

Povodom 125. godišnjice naseljenja Mužlje, članovi civilnih organizacija, pa tako i Udruženja kuvara amatera i negovatelja tradicije u saradnji sa Savetom Mesne zajednice prilagodiće ovogodišnje manifestacije jubilarnoj godišnjici.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Trećeg aprila meštani će ispred doma udruženja, pored zgrade Mesne zajednice, moći da prisustvuju tradicionalnoj primpremi riblje čorbe i pečenju ribe, koje će biti u prodaji po simboličnoj ceni. Već 11.aprila, u sklopu Mužljanskih svatova, u dvorištu KUD „Petefi Šandor“ biće organizovano takmičenje u kuvanju svinjskog paprikaša, kao i takmičenje u plesu i igranju uz muziku svadbenih orkestara. U večernjim satima, u velikoj sali KUD-a biće organizovan Svadbeni bal u sklopu kojeg će se predstaviti deveruše i njihovi pratioci. Ni ovogodišnje leto neće moći da prođe bez Mužljanskog leta, a na jesen ćemo u sklopu proslave dana sela, našeg Mužljanskog buča, organizovati takmičenje u kuvanju paprikaša od petla, kao i prezentaciju gastronomije. Početak novembra je rezerviran za Pastirski dan, najavio je Zonai.

cvarci

Zonai je dodao da su u planu i kursevi iz kuvanja, izrade rukotvorina i pripreme slatkih i slanih kolača.

Piše Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh