I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Krajišniku održana prva manifestacija „Bosanski lonac“ (10 SLIKA)

U Krajišniku je juče održana prva manifestacija „Bosanski lonac“. Inicijativa za pokretanje ovakvog vida manifestacije potekla je od Asocijacije žena Krajišnik.

Ove žene dokazale su bezbroj puta svoj kvalitet na raznim manifestacijama, a nedavno su pobedile su i na takmičenju „Izađi mi na teglu“ održanom u Žitištu što će ih odvesti na državno takmičenje u Soko Banju. Omiljene su među udruženjima žena iz drugih mesta.

-Ideja je zajednička, svih članica, a odabrali smo bosanski lonac jer je karakterističan za naše mesto. Želele smo da i mi imamo sopstvenu manifestaciju, jer rado učestvujemo u događajima koji se održavaju u drugim mestima. U okviru događaja, osmislile smo i takmičarsku izložbu radova drugih udruženja, a glas publike će odlučiti pobednicu. Takođe, imamo takmičenje u kuvanju paprikaša, gde će pobednika birati komisija. Obezbeđeni su pehari i diplome, za prva tri mesta, a svi učesnici i gosti će dobiti zahvalnice. Jedan broj udruženja, neće učestvovati u takmičenju, ali će nam se kasnije pridružiti, u druženju. Danas je sa nama i muško pevačko društvo „Jandrija Tomić Ćić“ iz Krajišnika, koji često idu sa nama u druga mesta. Oni su izvorna pevačka grupa, neguju duh i tradiciju starih bosanskih pesama, i upotpuniće program danas, izjavila je predsednica Asocijacije žena Krajišnik, Mirjana Umićević.

Fordomanija

Ove žene vedrog raspoloženja i uvek spremne da sarađuju, druže se i pomognu, podelile su sa nama svoje impresije sa nedavnog takmičenja a onda i pobede u okviru manifestacije „Izađi mi na teglu“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Otišle smo tamo u neznanju šta nas očekuje, jer smo prvi put učestvovale. Ajvar odlično spremamo, i ekipu smo nazvale „Vesele Bosanke“. Ne nadajući se ničemu, osvojile smo prvo mesto i bile krunisane. Dobile smo šporet „Smederevac“ , i plasman na državno takmičenje. Postoji blaga trema, jer znamo da će konkurencija biti jaka, ali borićemo se. Tajni recept za ajvar postoji, obećale smo da ćemo ga nakon povratka iz Soko Banje, otkriti javnosti, istakla je Mirjana.

Takmičarski štandovi u Krajišniku bili su prošarani etno motivima. Mogle su se videti razne kreacije različitih materijala, koje su upotpunjavali detalji koji karakterišu jesen. Prema glasovima publike, najlepši štand je uredilo udruženje žena „Ljiljan“ iz Jaše Tomić.

-Redovno učestvujemo na svim događajima, iako smo mlado udruženje, i postojimo tek dve godine. Danas smo akcenat stavili na motive jeseni. Pored etno radova ručne izrade, bavimo se i dekupažom. Pretežno ima heklanih i štrikanih stvari, tradicionalno izrađenih. Jednom nedeljno se okupljamo i imamo volju za radom. Nadamo se da ćemo se proširiti, i napredovati, a rado ćemo podržati ostala udruženja. Sledeće subote, 30. septembra, u našem mestu priredićemo manifestaciju „Dani sela Jaša Tomić“. Biće odabir najlepšeg štanda, izložbe koja će biti i prodajnog karaktera, i naravno takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Pozivamo sve da dođu i posete nas, izjavila je potpredsednica udruženja „Ljiljan“ Jelena Janjić.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh