I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Kaštelu u Ečki održana prezentacija vojvođanskih manifestacija

U ečanskom Kaštelu, u sklopu manifestacije „Nedelja turizma“ juče su posetiocima prezentovane manifestacije koje se održavaju širom Vojvodine. Cilj je bio da se što više ljudi upozna sa događajima koje prezentuju običaje i tradiciju nekog kraja ili naroda.

Prema rečima direktorke Kaštela, Jasmine Dologušin, odziv je bio odličan, i ovo je bila prilika da se sakupe svi potrebni podaci, za izradu jedinstvenog kalendara manifestacija. Postoje najave i da će pored štampane, postojati i elektronska – onlajn verzija.

I Taxi Zrenjanin

Sadržaj nekoliko manifestacija predstavljamo na našem portalu.

ČVARAK FEST

„Čvarak fest“ održava se u Kaću, u novembru.
– Manifestacija promoviše jedan od najpoznatijih vojvođanskih gastronomskih proizvoda – čvarak, a događaj upotpunjuju brojni izlagači koji predstavljaju svoje proizvode. Održava se takmičenje u topljenju čvaraka, a posetiocima je omogućeno da probaju specijalitet, da učestvuju u igrama i da slušaju tamburaše. Manifestaciju prati bogat kulturno – umetnički program.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

MEĐUNARODNI FESTIVAL ORGANSKE I ETNO HRANE I PIĆA

Međunarodni festival organske i etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora, održava se u oktobru u Somboru. Na festivalu se može saznati više o organskoj hrani, vegetarijanskoj ishrani, alternativnoj medicini i gastro-ruralnom turizmu.

NOVOGODIŠNJI VINSKI DIVANI

„Novogodišnji vinski divani“ održavaju se u decembru, u Orlovatu.
-Okupljamo vinogradare iz cele Vojvodine. Prvi deo manifestacije posvećen je degustaciji vina. Drugi deo je edukativni, gde saznajemo nove stvari, a treći je posvećen kulturno-umetničkom programu, izjavio je predsednik udruženja „Vesela braća“ Boško Kojčić.

ŠTRUDLIJADA

„Štrudlijada“ se održava svake godine u jesen, u organizaciji udruženja žena „Gradnulički biseri“, u Zrenjaninu. Pored takmičenja za najbolju štrudlu, program upotpunju folklorne i pevačke tačke.
-To je naš brend, koji smo započele još 1997. godine. Sve naše članice aktivno učestvuju. Bile smo i u Sloveniji, i tamo smo osvojile nagrade, čak smo nadmašile i sremačku štrudlu. Uvek bude lep program, i druženje, istakla je predsednica udruženja „Gradnulički biseri“ Nada Berar.

OBERAČKA I VINSKI BAL

U susednom Aradcu, organizuje se niz manifestacija posvećenih vinu. Počinjie se sa „Oberačkom“ u septembru, sledi „Martinska zabava – krštenje vina“ u novembru kada vino prelazi iz mladog u zrelo, i u februaru „Vinski bal“.
-Vinari najviše vole bela vina. Kod ženske populacije, omiljena su sladunjava vina, a u poslednje vreme najaktuelnije je roze vino, izjavio je Janko Janošik, vinogradar iz Aradca

PARADAJZIJADA

Početkom septembra, u Lukinom selu, održava se „Pardajzijada“. Učesnici se takmiče za titulu najvećeg odgajenog paradajza, kao i za najbolje skuvan paradajz. Rekord je postavljen pre četiri godine, kada je najveći paradajz sorte „volujsko srce“ bio težak 1,4 kg.

FESTIVAL KOBASICA

„Festival kobasica“ održava se u Belom Blatu u februaru. Učesnici se takmiče u pravljenju kobasica, a nagrađuje se i sveža i pečena kobasica.
– Počeli smo jako skromno, a sad nemamo dovoljno prostora za sve koji žele da se takmiče, jer zbog perioda održavanja, mora biti zatvoren prostor. U okviru festivala, održava se i mini takmičenje, za odabir najbolje rakije, u raznim kategorijama, izjavio je organizator festivala iz Udruženja „Amatera – kulinara“, Milenko Kalinić.

Pored gore navedenih, predstavile su se i „Pasuljijada“ – Orlovat, „Dani mađarske kuhinje“ – Skorenovac, „Gusanijada“ – Mokrin, „Kiflijada“ – Aradac, „Kulenijada“ – Srpski Miletić,„Paorska čorba“ – Orlovat, „Kobasicijada“ – Turija i „Pitijada“ – Banatski Despotovac.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh