I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U kakvom su stanju zrenjaninski parkovi? (FOTO)

Najveći zrenjaninski parkovi koji bi trebali da služe u svrhu odmora i rekreacije, nisu u najsjajnijem stanju. Primetno je da se o drveću i održavanju zelenih površina vodi računa, ali jedan broj nesavesnih građana narušava njihov izgled i čistoću. Klupe i sprave za dečiju igru u nekim parkovima su delimično oštećene, a u drugim su neupotrebljive.

KARAĐORĐEV PARK

Karađorđev park iako najlepši i po pitanju zelenila najraskošniji, gotovo da vapi za osveženjem i novim sadržajima. Vandali su u ovom parku, nažalost, vrlo aktivni. Spravama na dečijem igralištu nedostaju pojedini delovi, ali su upotrebljive. Farba na klupama se ljušti, a pored mnogih zatekli smo prazne limenke i flaše od alkoholnih pića. Betonske staze su ispucale, iz svake pukotine raste trava i sve to stvara sliku nedovoljnog ulaganja u ovu parkovsku površinu. U „Aleji velikana“, koja je sastavni deo ovog parka, svetlu tačku predstavlja nedavno postavljena bista Slobodana Bursaća. Postament sa kojeg je ukradena bista Uroša Predića je nakrivljen, a raduje informacija da bi uskoro mogla biti izlivena nova bista.

I Taxi Zrenjanin

PARK ČOKLIGET

Park „Čokliget “ ili „park poljubaca“ na obodu jezera u centru grada, na prvi pogled deluje uređeno. Nema razbacanog smeća oko korpi na šetalištu, klupe su dobrom stanju. Centralni deo parka sa praznim postamentom ograđen betonskim pločama i „ukrašen“ grafitima ne deluje skladno ni privlačno. Zelenilo i drveće su dobrom stanju.

PLANKOVA BAŠTA

„Plankova bašta “ kod Kulturnog centra je izgubila izgled parka. Postoji par klupa u lošijem stanju, oko njih je razbacano smeće među kojem dominiraju prazne limenke i PET ambalaža. Spomenik je uništen grafitima, a opušaka ima svugde. Od dečijeg igrališta, je ostala samo čelična konstrukcija koja podseća da su tu nekada postojale sprave. Previše ruinirano, zapušteno, pa čak i na dnevnoj svetlosti ne deluje nimalo prijatno za boravak.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

ŠEĆERANSKI PARK

U Šećeranskom parku situacija nije alarmantna kao kod prethodno opisanog parka. Staze i klupe imaju pristojan izgled, ali izgled parka narušile su prevrnute posude za odlaganje smeća. Vegetacija je u pristojnom stanju, a ovde zapažamo i kućice za ptice. Dečije igralište, pored nekoliko oštećenja, služi svojoj svrsi. Postoji i tabla na kojoj su navedena pravila ponašanja u parku.

PARK NA BAGLJAŠU

Park na Bagljašu, poznat po spomeniku Sonji Marinković, zadržao je neka osnovna odličja. Kao i u svim prethodno gore nabrojanim, problemi postoje, a najveći je zagađivanje travnatih površina smećem i opušcima. Dečije igralište je delimično upotrebljivo – pojedini delovi fale ili su sprave nakrivljene. Prisutni su i grafiti, kao i oborene kante za smeće.

U opisu stanja ovih pet parkova, očigledno je da postoji niz problema koje treba rešavati. Danas oni ne izgledaju reprezentativno i ne ostavljaju takav utisak da se u njih ulaže dovoljno sredstava. Osim toga, jedan broj građana ne poštuje ove površine i svojim lošim ponašanjem doprinosi narušavanju njihovog izgleda.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh