I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U duhu tradicije – kićenje i podizanje majskog drveta u Mužlji (FOTO)

Meštani Mesne zajednice Mužlja i ove godine su, podizanjem majskog drveta, pozdravili dolazak „pravog” proleća i označili odlazak zime.

Majsko drvo je prethodne večeri tradicionalno okićeno maramama, cvećem bocama vina i rakije. Na drvetu se svake godine nađu i poneka obeležja lokalnih organizacija, udruženja, zanatlija ili znamenitih porodica.

Stariji meštani ovde govore: „koliko marama ima na drvetu, toliko venčanja da bude“ i „koliko cveća ima na drvetu, toliko dece da bude“.

Fordomanija

Nekada su mladići tokom poslednje aprilske večeri odlazili u šumu i iz nje donosili najlepše drvo, nakon čega bi ga postavili ispred kuće devojke za udaju, gde bi ono stajalo mesec dana, odnosno do „rušenja“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

BUĐENJE UZ MUZIKU TRUBE I MLAĆENJE BIČEVIMA

U Mužlji su podignuta četiri majska drveta i to u Ulici oslobođenja (Part) i Ulici Munkači Mihalja (Barátfalva), u dvorištu Doma penzionera, kao i ispred KUD „Petefi Šandor“.

Stariji Mužljanci su za naš portal izjavili da ih raduje prisustvo velikog broja dece, kojima će glavni zadatak u budućnosti biti očuvanje ovdašnjih tradicija.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh