I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

U duhu tradicije – kićenje i podizanje majskog drveta u Mužlji (FOTO)

Meštani Mesne zajednice Mužlja i ove godine su, podizanjem majskog drveta, pozdravili dolazak „pravog” proleća i označili odlazak zime.

Majsko drvo je prethodne večeri tradicionalno okićeno maramama, cvećem bocama vina i rakije. Na drvetu se svake godine nađu i poneka obeležja lokalnih organizacija, udruženja, zanatlija ili znamenitih porodica.

Stariji meštani ovde govore: „koliko marama ima na drvetu, toliko venčanja da bude“ i „koliko cveća ima na drvetu, toliko dece da bude“.

I Taxi Zrenjanin

Nekada su mladići tokom poslednje aprilske večeri odlazili u šumu i iz nje donosili najlepše drvo, nakon čega bi ga postavili ispred kuće devojke za udaju, gde bi ono stajalo mesec dana, odnosno do „rušenja“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

BUĐENJE UZ MUZIKU TRUBE I MLAĆENJE BIČEVIMA

U Mužlji su podignuta četiri majska drveta i to u Ulici oslobođenja (Part) i Ulici Munkači Mihalja (Barátfalva), u dvorištu Doma penzionera, kao i ispred KUD „Petefi Šandor“.

Stariji Mužljanci su za naš portal izjavili da ih raduje prisustvo velikog broja dece, kojima će glavni zadatak u budućnosti biti očuvanje ovdašnjih tradicija.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh