I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U duhu očuvanja tradicije i negovanja prijateljstva – Održan „Dan Mađarske“ na Trgu slobode (FOTO)

Pred mnogobrojnim posetiocima 34. „Dana piva”, juče je na Trgu slobode po treći put održana privredno-turistička, kulturno-umetnička i gastro promocija Mađarske i njenih gradova – Bekeščabe, Segedina i Morahaloma. Cilj događaja jeste jačanje prekogranične saradnje sa susednim državama na poljima evropskih projekata, turizma i kulture, ali i prikazivanje bogatstva različitosti i multikulturalnosti, što ujedno predstavlja vrednost, sinonim i prednost za naš grad.

Saradnja Zrenjanina i Mađarske traje decenijama. Ta saradnja je  posebno uspešna na polju privrede, zahvaljujući čemu će naš grad uskoro biti deo zajedničkih projekata sa gradovima iz Mađarske.

Fordomanija

Manifestacija „Dan Mađarske“ bila je prilika, da se zaintereosvani građani upoznaju sa bogatom tradicijom i kulturom Mađara u Srbiji, ali i sa turističkim ponudama gradova iz naše severne susedne zemlje.

BEKEŠČABA POZNATA PO UKUSNIM DOMAĆIM KOBASICAMA

Predstavnici lokalne samouprave i institucije gradova Bekeščabe i Zrenjanina više decenija unazad aktivno neguju bratske i prijateljske odnose. Gosti iz Mađarske su se u sklopu izložbe na Trgu slobode predstavili sa veoma poznatim i ukusnim domaćim kobasicama.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Svako domaćinstvo u Bekeščabi ima svoj način pripreme kobasica. Potrebno je, pre svega, da odnos svinjskog mesa i slanine bude 70-30, kako bi se 2 dkg soli, bibera i slatke paprike osetilo pri prvom zalogaju. Zatim se u smešu dodaje beli luk i ljuta paprika (po želji), a da bi kobasica bila baš ukusna, potrebno ju je dimiti i sušiti nekoliko nedelja u idealnim uslovima – rekli su nam kulinari iz Bekeščabe.

MORAHALOM SIMBOL SRPSKO-MAĐARSKOG PRIJATELJSTVA

Lekovita banja „Szent Erzsébet“ u Morahalomu je poslednjih nekoliko godina postala veoma tražena destinacija za naše sugrađane. Učesnici iz ovog mesta su zainteresovanim Zrenjanincima predstavili razne mogućnosti i prednosti, koja ova banja nudi svim njenim posetiocima.

Podsećamo – u Morahalomu je početkom jula svečano otvoren Srpski kulturni centrar „Kolo“, koji je izgrađen u okviru INTERREG-IPA programa prekoranične saradnje Mađarska-Srbija.

Otvaranje Srpskog kulturnog centra u Mađarskoj, a uskoro i mađarskog na Paliću u Srbiji, jedan je u nizu koraka u produbljivanju i obogaćivanju trajnih veza ova dva naroda.

UDRUŽENJA IZ ČOKE I NOVOG KNEŽEVCA PRVI PUT NA TRGU SLOBODE

Udruženje „Kéknefelejcs“ iz Novog Kneževca, aktivno deluje već petnaest godina. Članice udruženja, njih osamnaest, se bave pre svega izradom rukotvorina, heklanjem, vezivanjem goblena, slikanjem, oslikavanjem flaša dekupaž tehnikama i trude se, da sačuvaju one običaje, koje se naši preci savesno negovali.

Posetiocima u Zrenjaninu predstavile su proizvode iz njihove Etno kuće – kuvani paradajz, slane i slatke specijalitete, tarane, više vrsta rakija i domaće sapune.

Udruženje „Móra Ferenc“ iz Čoke postoji više od dve decenije. Udruženje je nekada brojalo preko pedeset članova, a trenutno ih je oko trideset. Bave se pre svega izradom rukotvorina oslikavanjem flaša i čaša, ali spremne su i da nauče neke nove tehnike.

Aktivno učestvuju na domaćim i međunarodnim izložbama, odakle se uvek vraćaju sa vrednim priznanjima.

Raznoliku i zanimljivu izložbu su svojim ručnim radovima, proizvodima iz bašte, turističkim ponudama i domaćim kolačima upotpunili i udruženja i porodična gazdinstva iz Mužlje, Belog Blata, Zrenjanina, Novog Itebeja, Kanjiže i mnogih drugih gradova.

U raznovrsnom kulturno-umetničkom programu su nastupili folklorne, pevačke, plesne i citraške grupe iz Morahaloma, Segedina, Mužlje, Belog Blata, Mihajlova, Novog Itebeja, Čoke, Novog Kneževca i Ostojićeva.

Manifestaciju su svečano otvorili gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine, Mihalj Njilaš, zaštitnik građana Zoran Pašalić i organizator, Aleksandar Farkaš.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh