I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U četvrtak predavanje „Vasa Pomorišac – jedan slikar i jedan grad“

U okviru izložbe Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne, u četvrtak 7. februara u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja, održaće se tematsko predavanje pod nazivom „Vasa Pomorišac – jedan slikar i jedan grad“. Predavanje će se bazirati na boravku i izlagačkoj delatnosti poznatog slikara u našem gradu u periodu od 1945, sve do njegove smrti 1961. godine. Takođe, biće istaknute i izložbe organizovane nakon 1961. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Nakon oslobođenja 1945. godine, Vasa Pomorišac bio je angažovan kao konzervator i restaurator u tadašnjem Gradskom muzeju u Petrovgradu. Te 1945. i 1946. godine, pored poslova na prikupljanju, konzervaciji i restauraciji muzealija, Pomorišac je držao i slikarski kurs, na kojem su svoje pouke stekli i neki od poznatijih zrenjaninskih umetnika poput Tivadara Vanjeka, Mirjane Šipoš i drugih. Takođe, aktivno je učestvovao u organizovanju prve posleratne izložbe u našem gradu – Izložba živih vojvođanskih likovnih umetnika, 1945. godine, koja je okupila neka od najznačajnijih imena srpskog slikarstva.

Miloš Kekez, upravnik Muzeja (levo) i Vasa Pomorišac (desno) u Gradskom muzeju u Petrovgradu tokom 1945/46. godine

Prva retrospektivna izložba dela Vase Pomorišca održana je povodom 35 godina njegovog umetničkog rada, 1953. godine. Izložba je bila predstavjena u Paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemgdanu. Naredne 1954, odmah nakon Beograda, izložba je organizovana u Gradskom muzeju u Zrenjaninu, gde su bili predstavljeni svi segmenti Vasinog stvaralaštva. Nekoliko meseci kasnije, Pomorišac se ponovo nalazi u našem gradu, kao organizator i učesnik Izložbe likovnih umetnika iz Banata, koja se takođe održala u Gradskom muzeju.

PerSu marketi

Vasa Pomorišac bio je i jedan od učesnika Prve slikarske kolonije u Ečki, koja je održana tokom leta 1956. godine u paviljonu smeštenom u dvorcu Kaštel. U društvu dvadesetak slikara i vajara, stvarao je likovna dela na obali Begeja. Oktobra iste godine, organizovana je i Prva izložba Slikarske kolonije u Narodnom muzeju Zrenjanina, gde je Pomorišac izložio dela nastala u njoj, ali i neka starija. Sa ove izložbe, putem otkupa, tri slike su uvrštene u fond Savremene galerije Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U maju 1961, nekoliko meseci pre nego što je preminuo, Vasa Pomorišac se ponovo predstavio zrenjaninskoj publici, zajedno sa vajarem Ilijom Kolarovićem. Vasa Pomorišac preminuo je 9. septembra 1961. godine

U decenijama nakon Vasine smrti, njegova umetnost živela je jednako kroz izložbe koje su priređivane u Beogradu i gradovima bivše Jugoslavije. Povodom desetogodišnjice od smrti, 1971. godine, u Narodnom muzeju Zrenjanin, kustoskinja Vukica Popović priredila je izložbu njegovih radova. Jedna od najzapaženijih izložbi jeste velika retrospektivna izložba radova Vase Pomorišca koju je kustoskinja Ljiljana Stojanović priredila u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, krajem 1986. godine. Nakon Maribora i Ljubljane, izložba je gostovala u Narodnom muzeju Zrenjanin, maja 1987. godine.

Predavanje će održati Slavica Popov, viši kustos-istoričar umetnosti iz Savremene galerije Zrenjanin i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh