I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U čast Đorđa Balaševića: Zrenjanin bi do kraja godine trebalo da dobije „Đoletov park“

Nakon mesec i po dana od predaje zahteva udruženja Zrenjaninska akcija, nadležni su odobrili izgradnju novog parka u našem gradu. Park u čast nedavno preminulog kantautora i pesnika Đorđa Balaševića trebalo bi do kraja godine da bude podignut, uveravaju inicijatori ideje. O tome koje su potencijalne lokacije na kojima bi mogao da izgradi “Đoletov park“, kakvi su naredni koraci u realizaciji projeka i koje bi sadnice mogle da se nađu u parku razgovarali smo sa Aleksandrom Popovićem.

Na fejsbuk stranici Zrenjaninska akcija osvanula je vest koja je obradovala mnoge Zrenjanince. Posle mesec i po dana čekanja na adresu ovog udruženja stigao je odgovor lokalne samouprave u kojem stoji da su za sprovođenje ove akcije na raspolaganju četiri parcele. Nakon odabira odgovarajuće, inicijatori su u obavezi da izvrše geodetsko snimanje terena, kako bi se utvrdio raspored insatalacija na istom. Takođe, potrebno je da se obrate JKP „Čistoća i zelenilo“ i „Javnom preduzeću za urbanizam“ radi izbora sadnog materijala i i provere usklađenosti sa planskim dokumentima. Uz to, ukoliko je propisana obaveza pribavljnja saglasnosti od strane nadležnih institucija za realizaciju sadnje, neophodno je obezbedti istu.

Potencijalne lokacije za „Đoletov park“

„Nama su ponuđene četiri lokacije. Mi smo i tražili da dobijemo više lokacija kako bismo mogli da izaberemo najpogodniju i najbolju. Dve su na Bagljašu. Jedna je kod Žabaljske i Puškinove ulice, to je i najmanja parcela po onome što nam je ponuđeno. Druga parcela na Bagljašu je između ulica dr Mladena Stojanovića i Slavka Rodića. To je neka malo veća parcela. Treća lokacija je na Zelenom polju, iza Mesne zajednice tj. pored ambulante u ulici Milentija Popovića. To je i najveća parcela koja nam je ponuđena. Četvrta parcela koja nam je ponuđena piše da je to jezero, ali ja mislim da se to odnosi na prostor oko suvog mosta. To ćemo morati još da proverimo. Mi navijamo da bude to, jer je to dobra lokacija“, kaže Aleksandar Popović, inicijator izgradnje „Đoletovog parka“ u Zrenjaninu.

PerSu marketi

Prvi korak u postupku podizanja „Đoletovog parka“ jeste izbor lokacije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Mi ćemo ispitati zemljište i sve druge parametre koji utiču na vrstu sadnca koje će biti posađene u parku. Naš prvi korak je da oformimo projektni tim o kojem smo pričali. Taj tim će činiti arhitekta, pejzažni arhitekta, inženjer hortikulture, umetnici, privrednici… Konkretno za određivanje pozicije će nam značiti odluka pejzažnog arhitekte i inženjera hortikulture. Mi ćemo sa njima to da ispitamo i onda ćemo da odredimo koja je lokacija najbolja da se „Đoletov park“ podigne. Kada to budemo odredili onda na scenu stupa arhitekta koji će da isprojektuje kako će to sve da izgleda – koji mobilijar će se staviti, kakve klupe, gde treba da sprovedemo kandelabere sa osvetljenjem. Čak nam pada na pamet ideja da stavimo i wi-fi signale. To ćemo videti sa nekim od operatora ko to može da sredi“, objašnjava naš sagovornik.

Za izgradnju parka biće potrebne donacije

„Kada sve to budemo isprojektovali, krenućemo sa prikupljanjem donacija. Tada ćemo tek znati koliko će nam novca biti potrebno za „Đoletov park“. Videćemo kako će detaljno izgledati prikupljanje donacija. Imaćemo verovatno neki namenski račun gde će moći da se uplaćuju novčana sredstva, ali mislim da ćemo da predvidimo i mogućnost da kompanije mogu da doniraju ono što rade. Konkretno ako se neko bavi betoniranjem ili behaton pločama, da vidimo da li može nešto od toga da da. Ako se neko bavi postavljanjem zalivnih sistema da vidimo da li to mogu da nam odrade. Ili da doniraju kompletno ili da nam daju nešto nižu cenu. Videćemo koji će sve načini biti da ljudi doniraju. Mislim da ćemo to sve uspeti da odradimo do septembra-oktobra, nakon čega bi trebalo da se posade sadnice. A to je negde krajem oktobra, u novembru. Praktično bi tada trebalo da bude sve gotovo“, dodaje Popović.

Kako će se birati sadnice za „Đoletov park“

Trenutno je nemoguće reći koje će sve biljne vrste činiti „Đoletov park“.

„To će zavisiti od samog terena i od toga šta kažu pejzažni arhitekta i inženjer hortikulture. Mi smo u startu imali ideju da to bude bagrem, ali su nam rekli da je bagrem invazivna vrsta i da nije za parkovsku sadnju. Nešto razmišljamo da onda čisto simbolično stavimo nekoliko ukrasnih bagrema. Videćemo. Ono što je ideja zbog čega će biti „Đoletov park“, to je prvenstveno kao zahvalnost Balaševiću za sve što je uradio. O tome ne treba posebno govoriti. Ali, i zbog toga što on ima nekoliko stihova koji su vezani za odnos čoveka i drveta. To će biti spomen park na Balaševića, ali će imati i neki edukativni karakter. Planiramo da tamo postavimo table sa sthovima koji se odnose na drvo. Ima pesma u kojoj se spominje lipa, pa ćemo možda i lipu zasaditi. Videćemo šta kaže struka. Napravićemo da to bude mesto kokvo nema nigde“, kaže naš sagovornik.

U Zrenjaninskoj akciji kažu da su prijatno iznenađeni odgovorom lokalne samouprave.

„Nadležni nisu bili u zakonskoj obavezi da nam odgovori na zahtev. Na neki način to je njihova dobra volja. Mogu reći da jesmo iznenađeni, jer smo odgovor dobili poslednjeg dana roka koji smo mi dali. Smatrali smo da je ovo krajnji rok da mi možemo da krenemo u realizaciju ideje. Da smo odluku dobili 10-15 dana kasnije izgubili bismo dosta dragocenog vremena da sve pripremimo na vreme za sadnju. Kažem, jesmo iznenađeni pozitivnim odgovorom lokalne samouprave, ali smo zadovoljni“, zaključuje na kraju razgovora Popović.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh