I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

U Baroknoj sali Gradske kuće veče posvećeno akademiku Vladeti Jerotiću

Udruženje „Svetosavlje” organizovaće 20. marta u Baroknoj sali Gradske kuće veče posvećeno profesoru i akademiku Vladeti Jerotiću, koji je preminuo prošle godine. Događaj će početi u 19 časova.

Voditelj večeri biće Aleksandar Gajšek, autor kultne TV emisije „AGAPE”, koja je u velikoj meri doprinela da građanima približi lik i delo profesora Jerotića.

Gosti večeri su protojerej – stavrofor, prof. dr Vladimir Vukašinović, predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, rođeni Zrenjaninac i Viktor Lazić, osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „ADLIGAT“, koji je sa profesorom vodio razgovore na najšire moguće teme. Pristao je da se ti razgovori snimaju i da budu objavljeni posle njegove smrti, a publika u Baroknoj sali imaće priliku da i vidi i čuje neke od tih razgovora i profesorovih izlaganja.

Ulaz je slobodan.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Vladeta Jerotić je još za života postao jedinstvena pojava u novijoj srpskoj kulturi stekavši ogromnu popularnost postao je kultna, harizmatična ličnost svoga doba i svojevrstan kulturni fenomen.

Jerotićeva harizmatičnost je poticala iz njegovog govora i obraćanja publici koje se očitavalo sposobnošću da jednostavnim i razumljivim jezikom kaže velike i duboke istine. Kada je govorio, mnogi njegovi slušaoci su to doživljali kao bogosluženje. Posetioci tribina masovno su dolazili na razgovore o temama i knjigama kada je kao učesnik najavljen i Vladeta Jerotić, jer su znatiželjno očekivali da ga čuju. Kada bi on uzeo reč, prestajalo je uobičajeno komešanje i žamor među publikom, i u potpunoj svečanoj tišini svi su se, kako se kaže, pretvarali u uvo. Iako se nije posebno trudio, delovao je saborno i potvrđivao važnost principa slobodnog okupljanja u nadi, veri i ljubavi. U opčinjenosti Jerotićevim govorom, slušaoci su postajali jedinstveni jer su osećali da se mogu poistoveti sa onim koji više zna od njih i čije savete i preporuke mogu poslušati.

Oličavao je u našoj sredini potisnute vrednosti koje su nedostajale upravo običnom čoveku u njegovom nastojanju da se snađe u svakodnevnom životu i orijentiše u kriznim i burnim vremenima. Jerotićevo izuzetno mesto u kulturi može se označiti duhovnim svetionikom jer je u opustošeni prostor naše duhovnosti unosio ono što je ljudima nedostajalo: poverenje, veru, znanje i mogućnost da saznaju kako da na najbolji način sebi pomognu.

Sa stanovišta ljubavi, Vladeta Jerotić nije imao niti je ispoljavao negativni emocionalni odnos prema onome što je osporavao i sa čim se nije slagao. Dobrota i težnja ka znanju su mu omogućavali sposobnost integrisanja suprotnosti, a ne razdvajanja spojenog i celovitog. Zato je Jerotić bio čovek kome su ljudi verovali. Govorio je stručno i pozvano o najvećim ljudskim tajnama, koje su svakog interesovale, da bi odgovorio i rešio svoja lična pitanja, životne probleme i osmislio svoje postojanje. Njegova harizmatičnost, magnetizam kojim je zračio i kojim i danas zrači dokazuju da je i dalje duševno i duhovno prisutan među nama.

Ostaje ovoj sredini da sačuva sećanje na njega i njegovo delo kao putokaz za snalaženje u našim zamršenim životnim lavirintima, jer nas Jerotić opet okuplja, i nakon svog fizičkog odlaska, da bi nam, kao i uvek, nešto rekao i dao. Taj naš veliki darodavac i dobrotvor zrači svojom harizmom i sada kada o njemu govorimo i evociramo uspomene na njega. To je znak da nije samo bio jedan kulturni fenomen već da oličava pouzdanu vrednost kao duhovni oslonac i putokaz u našem individualnom i kolektivnom procesu individuacije ili oboženja kako je on to više voleo da kaže.

-Ljubav i dobrota suštinski su povezivali profesora Jerotića sa Udruženjem „Svetosavlje”. Mi smo bili i ostali veliki poštovaoci Vladeta Jerotića, a on naš iskreni prijatelj koji se rado odazivao pozivima za gostovanja i predavanja koja su u našoj organizaciji upriličena četiri puta u periodu od 2012. do 2015. godine. Velike sale amfiteatra fakulteta „Mihajlo Pupin“ i Kulturnog centra Zrenjanin bile su premale da prime sve one koji su bili zainteresovani da ga čuju. Publika je prema njemu iskazivala dirljivo poštovanje. Svojom skromnošću i posvećenošću radu davao je povod da ga smatraju i monahom bez zaveta i sveštenikom bez čina. Ovim putem pozivamo sve poštovaoce lika i dela profesora Jerotića da dođu na ovaj skup i svojim prisustvom odaju poštu ovom velikom čoveku i još jednom se podsete vanvremenskih i neprolaznih pouka koje nam je Vladeta Jerotić ostavio u amanet – stoji u saopštenju predsednika Udruženja „Svetosavlje”, Dragana Vidakovića.

Foto: dereta.rs

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh