I love Zrenjanin

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

U Baroknoj sali Gradske kuće veče posvećeno akademiku Vladeti Jerotiću

Udruženje „Svetosavlje” organizovaće 20. marta u Baroknoj sali Gradske kuće veče posvećeno profesoru i akademiku Vladeti Jerotiću, koji je preminuo prošle godine. Događaj će početi u 19 časova.

Voditelj večeri biće Aleksandar Gajšek, autor kultne TV emisije „AGAPE”, koja je u velikoj meri doprinela da građanima približi lik i delo profesora Jerotića.

Gosti večeri su protojerej – stavrofor, prof. dr Vladimir Vukašinović, predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, rođeni Zrenjaninac i Viktor Lazić, osnivač Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „ADLIGAT“, koji je sa profesorom vodio razgovore na najšire moguće teme. Pristao je da se ti razgovori snimaju i da budu objavljeni posle njegove smrti, a publika u Baroknoj sali imaće priliku da i vidi i čuje neke od tih razgovora i profesorovih izlaganja.

Ulaz je slobodan.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Vladeta Jerotić je još za života postao jedinstvena pojava u novijoj srpskoj kulturi stekavši ogromnu popularnost postao je kultna, harizmatična ličnost svoga doba i svojevrstan kulturni fenomen.

Jerotićeva harizmatičnost je poticala iz njegovog govora i obraćanja publici koje se očitavalo sposobnošću da jednostavnim i razumljivim jezikom kaže velike i duboke istine. Kada je govorio, mnogi njegovi slušaoci su to doživljali kao bogosluženje. Posetioci tribina masovno su dolazili na razgovore o temama i knjigama kada je kao učesnik najavljen i Vladeta Jerotić, jer su znatiželjno očekivali da ga čuju. Kada bi on uzeo reč, prestajalo je uobičajeno komešanje i žamor među publikom, i u potpunoj svečanoj tišini svi su se, kako se kaže, pretvarali u uvo. Iako se nije posebno trudio, delovao je saborno i potvrđivao važnost principa slobodnog okupljanja u nadi, veri i ljubavi. U opčinjenosti Jerotićevim govorom, slušaoci su postajali jedinstveni jer su osećali da se mogu poistoveti sa onim koji više zna od njih i čije savete i preporuke mogu poslušati.

Oličavao je u našoj sredini potisnute vrednosti koje su nedostajale upravo običnom čoveku u njegovom nastojanju da se snađe u svakodnevnom životu i orijentiše u kriznim i burnim vremenima. Jerotićevo izuzetno mesto u kulturi može se označiti duhovnim svetionikom jer je u opustošeni prostor naše duhovnosti unosio ono što je ljudima nedostajalo: poverenje, veru, znanje i mogućnost da saznaju kako da na najbolji način sebi pomognu.

Sa stanovišta ljubavi, Vladeta Jerotić nije imao niti je ispoljavao negativni emocionalni odnos prema onome što je osporavao i sa čim se nije slagao. Dobrota i težnja ka znanju su mu omogućavali sposobnost integrisanja suprotnosti, a ne razdvajanja spojenog i celovitog. Zato je Jerotić bio čovek kome su ljudi verovali. Govorio je stručno i pozvano o najvećim ljudskim tajnama, koje su svakog interesovale, da bi odgovorio i rešio svoja lična pitanja, životne probleme i osmislio svoje postojanje. Njegova harizmatičnost, magnetizam kojim je zračio i kojim i danas zrači dokazuju da je i dalje duševno i duhovno prisutan među nama.

Ostaje ovoj sredini da sačuva sećanje na njega i njegovo delo kao putokaz za snalaženje u našim zamršenim životnim lavirintima, jer nas Jerotić opet okuplja, i nakon svog fizičkog odlaska, da bi nam, kao i uvek, nešto rekao i dao. Taj naš veliki darodavac i dobrotvor zrači svojom harizmom i sada kada o njemu govorimo i evociramo uspomene na njega. To je znak da nije samo bio jedan kulturni fenomen već da oličava pouzdanu vrednost kao duhovni oslonac i putokaz u našem individualnom i kolektivnom procesu individuacije ili oboženja kako je on to više voleo da kaže.

-Ljubav i dobrota suštinski su povezivali profesora Jerotića sa Udruženjem „Svetosavlje”. Mi smo bili i ostali veliki poštovaoci Vladeta Jerotića, a on naš iskreni prijatelj koji se rado odazivao pozivima za gostovanja i predavanja koja su u našoj organizaciji upriličena četiri puta u periodu od 2012. do 2015. godine. Velike sale amfiteatra fakulteta „Mihajlo Pupin“ i Kulturnog centra Zrenjanin bile su premale da prime sve one koji su bili zainteresovani da ga čuju. Publika je prema njemu iskazivala dirljivo poštovanje. Svojom skromnošću i posvećenošću radu davao je povod da ga smatraju i monahom bez zaveta i sveštenikom bez čina. Ovim putem pozivamo sve poštovaoce lika i dela profesora Jerotića da dođu na ovaj skup i svojim prisustvom odaju poštu ovom velikom čoveku i još jednom se podsete vanvremenskih i neprolaznih pouka koje nam je Vladeta Jerotić ostavio u amanet – stoji u saopštenju predsednika Udruženja „Svetosavlje”, Dragana Vidakovića.

Foto: dereta.rs

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh