I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Podvig lekara angio sale u Zrenjaninu – za dve godine 650 intervencija

U angio sali zrenjaninske bolnice tokom dve godine rada urađeno je 650 koronarografija, odnosno pregleda krvnih sudova srca, a kod 96 pacijenata izvršeno je ugrađivanje stenta (Perkutana koronarna intervencija – PCI). 

Zbog trenutnog kapaciteta lekarskog kadra, sala radi tri dana u nedelji – ponedeljkom i sredom kada se rade koronarografije, i utorkom kada se u prisustvu lekara Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica pored koronoragrafija rade i intervencije akutnih slučajeva miokarda.

Kateterizacioni tim zrenjaninske angio sale čine jedan lekar – specijalista interne medicine i subspecijalista kardiolog dr Uroš Bačić, i sedam medicinskih tehničara, rtg tehničara, medicinskih radiologa. U bolnici kažu da se trenutno još pet lekara obučava za rad u angio sali. Da bi sala radila neprestano, 365 dana u godini, bilo bi potrebno angažovanje 7 do 10 lekara.

PerSu marketi

– Ponedeljkom i sredom radimo koronarografije, odnosno dijagnostičke procedure bez implantacije stenta, a utorkom nam pomažu lekari iz Sremske Kamenice. Čak i u danima kada lekari iz instituta nisu prisutni u Zrenjaninu, u situacijama kada postoje nedoumice oko određenih slučajeva, uvek imamo mogućnost da ih konsultujemo, kaže dr Uroš Bačić ističući tako pomoć i edukaciju koju je reprezentativni Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici pružio timu zrenjaninske angio sale u protekle dve godine uključujući i pripremni period za otvaranje ove jedinice.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dr Uroš Bačić u angio sali zrenjaninske Opšte bolnice „Đorđe Joanović“

Broj urađenih pregleda i intervencija za pomenuti period nije mali, a za to je „zaslužno“ i samo stanovništvo koje ne pridaje značaj prevenciji bolesti.

– Sve što u ovoj sali radimo spada u lečenje posledica. Stanovništvo i dalje ne daje prednost prevenciji kardiovaskularnih bolesti time što će regulisati krvni pritisak, dijabetes, masnoću u krvi, baviti se fizičkim aktivnostima. Uvreženo je mišljenje da se lekovima može sve rešiti. Takvo razmišljanje je zaista pogrešno. Lekovi jesu tu da leče i da pomažu, ali promena stila života i navika, sprečavaju pacijenta da se nađe na ovom stolu u angio sali. Srednji Banat se nalazi među vodećim regionima u zemlji po pitanju obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, na šta u najvećoj meri utiču neuredan stil života i način ishrane, uključujući i manjak fizičkih aktivnosti. Na kraju, ovde rešavamo posledice, kaže dr Uroš Bačić.

Angio sala ili sala za kateterizaciju predstavlja „poligon“ za brojne dijagnostičke i terapijske procedure. Jedna od njih, koronarografija, podrazumeva pregled koronarnih arterija putem specijalnog katetera i uz primenu kontrastnog sredstva. Ovakvi pregledi odnosno snimanja stanja krvnih sudova srca mogu da traju od par minuta do pola sata, a intervencija poput ugradnje stenta može da traje satima. Promene na koronarnim arterijama mogu biti od manjih suženja do potpunih zapušenja krvnog suda. Uloga stenta, male metalne proteze koja podseća na oprugu, je da raširi krvni sud koji je u infarktu miokarda sužen i da ponovo uspostavi protok krvi.

Prva implantacija stenta u Zrenjaninu urađena je 13. juna 2018.

Zahvaljujući otvaranju angio sale u sklopu zrenjaninske bolnice, deo pacijenata iz Srednjobanatskog i Severnobanatskog okruga sada ovde dobija pomoć. Elektivnom (hladnom) koronarografijom u Zrenjaninu pomaže se onim ljudima koji su preležali infarkt ili se pripremaju za neku operaciju zbog valvularnih mana, aortnih stenoza i drugih kardiovaskularnih bolesti, dok se hitna stanja poput akutnog infarkta miokarda (srčani udar), i dalje upućuju van Zrenjanina u ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Ipak, u prisustvu lekara Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, u prethodne dve godine postignuto je da u angio sali u Zrenjaninu bude urađeno pet intervencija akutnog infarkta miokarda. Pre par godina ovakve intervencije bile su nezamislive, zbog čega se rad i trud zrenjaninskog tima i te kako može smatrati pionirskim podvigom.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh