I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Dobre Vesti našeg grada

U 98-oj godini čeka zbirku svojih pesama

Milena Jovanović, najstarija popadija u Banatu, u svojoj devedeset osmoj godini čeka još jedno izdanje zbirke duhovne poezije pod nazivom “Žubori moje duše”, koju je s velikom pažnjom pisala. Rođenje u svešteničkoj porodici, davne 1914. godine, opredelilo je njen životni put prepun neočekivanih obrta koje je vredno beležila stihovima. Objavljivala je pesme u listovima “ Srpsko Kosovo ”, “ Pravoslavni misionar ” i “ Pravoslavlje ”. Ona pamti svoju predratnu udaju za protojereja stavrofora Ćetka Jovanovića koji je prvo službovao u parohiji u Bačkom Brestovcu, a zatim u Starčevu i Jaši Tomiću. Pamti i izdaju i njegovo hapšenje od strane okupatora na početku Drugog svetskog rata. Pamti Milena kako je svojom energičnošću uspela da ga izvuče i kako su zajedno pobegli u Srbiju gde su živeli izbeglički sve dok rat nije prošao. U mislima joj je duboko utisnut trenutak povratka u zrenjaninsku parohiju gde gde je sa svojom porodicom ostala do danas.

– Ona je za nas mnogo toga učinila i sada je na nama da joj se odužimo i da joj ulepšamo ovu duboku starost kaže njen sin Srboljub Ćetković Jovanović, koji je i sam penzioner i sa svojom porodicom brine o majci Mileni. – Trudimo se da joj ugodimo i da dobije sve što poželi. Bez obzira na godine koje ima ona se svega seća a još uvek voli i da popije čašu dobrog crnog vina, nastavlja Ćetković Jovanović. – Istog mišljenja su i njen unuk koji nosi dedino ime, predaje veronauku i sprema se za sveštenički poziv, kao i unuka Milena i snajka Radinka sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu. – Odlučili smo da ponovo objavimo ovu njenu knjigu  sa fotografijama kako bismo ih sačuvali od zaborava, zaključuje Srboljub.

Knjiga je objavljena u izdanju “Banatskog vesnika” Eparhije banatske i obuhvata pesme koje je Milenina ruka nizala  čitavog veka. Recenzenti su Episkop banatski Amfilohije Radović i prezviter Ljubivoje Stojanović. Na kraju, ovu priču sa željom da poživi, završavamo  njenim stihovima koji se nalaze na koricama knjige:

I Taxi Zrenjanin

“ Došla je starost seda,

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Teški životni dani …

Pesma će moja biti

Ko melem teškoj rani

Kada me u grob spuste

Ostavim drage svoje

Ostaće samo spomen:

– Čitajte pesme moje! -„

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh