I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Turistički potencijali i manifestacije grada

Često se, ne samo u Zrenjaninu već i u Banatu, pominje reč turizam kao jedan od osnova koji bi mogao biti okosnica ekonomskog razvoja, zajedno sa poljoprivredom i neiskorišćenim prirodnim energetskim potencijalima. Priča je ipak priča  a kakva nam je zapravo realnost  i šta je to što mi stvarno imamo da ponudimo domaćim i stranim gostima koji bi došli da nas posete?

Turizam je širok pojam a koliko je zapravo iskorišten to je već nešto drugo. Pored prirodnih bogatstva, rezervata prirode, tri reke koje nas okružuju, naseljenih mesta koja kriju zaostavštine poznatih velikana naše istorije, tu su i razne manifestacije kojima se  pokušava privući pažnja javnosti. U nekoliko navrata bilo je pokušaja sa raznih strana kako bi se sve objedinilo u jedinstvenu turističku ponudu samo je, nažalost, sve ostalo “ mrtvo slovo na papiru “ zbog čega su pojedinci krenuli sami da prave svoje priče umesto da se ujedine i naprave zajedničku strategiju.
Mi smo dolučili da otvorimo temu i da između ostalog u narednom periodu pišemo i pričamo baš o tome- šta imamo, koje su nam mogućnosti i kakva nam je realnost?
 Trenutno se u našem gradu održava “ Korzo fest “ i to je drugi put da se u mesec dana u gradu Zrenjaninu u samom centru predstavljaju umetnici, pisci, KUD-ovi, muzičari ali i sportisti i pojedini privrednici koji su prepoznali vrednost ovog načina približavanja kulture javnosti i to u direktnom kontaktu. Ovaj fest je samo nagoveštaj neke nove energije koja jednostavno kreće da isplivava iz već ustaljenih okvira i klišea na koje smo nekako navikli.
Prošetavši malo sajtovima došli smo do informacija o tome koje se sve manifestacije smatraju značajnim za grad i naišli na nezaobilazne i na prvom mestu “ Dane piva “ u okviru kojih se odvijaju još neke koje su postale “ tradicionalne“  i gde je zabeležena poseta koja se meri hiljadama posetilaca sa svih strana. Pokušaćemo da  nabrojimo našu ponudu : “ Međunarodni bijenale akvarela „, “ Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine „, “ Međunarodni sajam inovacija, kooperacija i preduzetništva “ INOCOP „, Etno festival “ Žetelačke svečanosti „, Međunarodni festival folklora “ Lala „, Međunarodni festival svadbenih običaja, Etno- festival “ Banatske vredne ruke „, “ Sremčevi dani“, “ Svetsko prvenstvo u kuvanju čobanskog paprikaša „, “ Zlatni kotlić „, “ Dani Uroša Predića „… Pored ovih manifestacija moglo bi se još dosta toga naći poput “ Dana paradajza “ u Lukinom selu, zatim dugogodišnjih manifestacija “ Čitalačke značke „, “ Pesničke štafete “ i dodele nagrada Fonda Todora Manojlovića.
Smatramo da postoje i manifestacije koje se održavaju u našem gradu tipa raznih gitarijada i muzičkih događaja koji nisu uvršeteni u ponudu a koji po svom značaju predstavljaju moglo bi se reći čak i svetke događaje, sudeći bar po učesnicima i broju posetilaca koje privlače. Jedan od njih je svakako i “ Soundlovers „, muzički festival koji je prepoznat u čitavoj zemlji i u Evropi i koji se jula meseca u našem gradu održava po 4. put a kako organizatori najavljuju biće prisutno najmanje 4000 ljudi sa raznih strana u dva dana.  I ovaj događaj bi se mogao  uvrstiti u turističku ponudu grada jer ga dostojno predstavlja i to okupljajući pretežno mlađu populaciju i na prostoru koji već godinama pokušava da dobije epitet “ Trga umetnika „.

Ovo je tek početak naše priče i jednog istraživačkog rada o potencijalnima i njihovoj iskorištenosti, o tome šta zapravo imamo, čime možemo da se podičimo i šta nam zapravo nedostaje a jednu po jednu temu ćemo obrađivati u narednom periodu! Pratite nas!

PerSu marketi
Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh