I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

U subotu u Zrenjaninu tribina „Petrovgrad? Neće proći!“

Pokret Novi Optimizam organizovaće 10. marta u maloj sali Kulturnog centra u 18 sati, tribinu “Petrovgrad? Neće proći!” na temu inicijative za promenu naziva grada Zrenjanina.

Na tribini će govoriti Borka Pavićević – dramaturškinja, kolumnistkinja i kulturna aktivistkinja, Ivan Ivanji – književnik i prevodilac, Miloš Vasić – novinar; Teofil Pančić – novinar, kolumnista, pisac, Milivoj Bešlin – istoričar, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i Radovan Francuski – profesor istorije u Zrenjaninskoj gimnaziji. Tribinu će moderirati Željko Bodrožić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika “Kikindske”, aktuelni potpredsednik NUNS-a.

– Zašto udruženju “Petrovgrad”, sastavljenom od 12 nacionalističkih grupacija, smeta Žarko Zrenjanin? Sve prisutniji istorijski revizionizam pokušava da ospori antifašističko nasleđe i Narodnooslobodilačku borbu, sa njima i istorijsku ulogu narodnog heroja Žarka Zrenjanina. Zrenjanin je nosio ime Petrovgrad u periodu od 1935. do 1946. godine,
nakon čega dobija današnji naziv. Na referendum održanom 1992. upravo povodom predloga za promenu imena grada, građanke i građani Zrenjanina, dvotrećinskom većinom izglasali su da grad zadrži naziv Zrenjanin. Inicijativa za ponovno vraćanje naziva Petrovgrad nedvosmisleno upućuje na pokušaj obnove vrednosti oličenih u monarhiji – a nasuprot antiantifašizmu, socijalnoj i nacionalnoj nejednakosti, navode organizatori.

I Taxi Zrenjanin

Dodaju i da je „Zrenjanin, nekada moćan industrijski centar i najveći proizvođač hrane, ostao i bez industrije i bez radnih mesta; nekad je funkcionisalo više od 50 fabrika, dok je danas ostalo svega nekoliko. Voda iz zrenjaninskog vodovoda već 25 godina opasna je po život… U ovakvoj atmosferi inicijative poput ove imaju za funkciju odvlačenje pažnje od gorućih gradskih problema s obzirom da je naziv Zrenjanin utvrđen Zakonom koji je donela višestranačka Narodna skupština i može biti promenjen samo izmenom tog zakona“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Ovom tribinom Pokret Novi Optimizam podiže glas protiv promene imena grada Zrenjanina. Pozivamo sve građanke i građane da zajedno pošaljemo jasnu poruku kako neće proći zamagljivanje višedecenijskog propadanja i zanemarivanje grada i guranje pod tepih egzistencijalnih problema građana; ne dozvoljavamo poigravanje s tekovinama antifašističke borbe i poništavanje herojskih dela; neće im proći promena imena grada. No pasaran!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh