I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Tribina o značaju medijske fotografije privukla veliki broj Zrenjaninaca

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine organizovalo je u Zrenjaninu tribinu na temu „Značaj medijske fotografije“.

U Kulturnom centru Zrenjanina okupio se značajan broj kako mladih fotoreportera, studenata novinarstva, polaznika novinarskih sekcija srednjih i osnovnih škola, fotografa amatera, tako i novinara i fotoreportera profesionalaca sa dugogodišnjim iskustvom. Svi oni hteli su da na ovoj tribini nešto čuju i nauče kroz iskustvo poznatih fotoreportera Večernjih Novosti – Darka Dozeta i Zorana Jovanovića Mačka.

Na tribini je bilo reči i o značaju poštovanja profesionalnih standarda, autorskim pravima, etici i estetici fotografije, o događajima u karijeri, a najzanimljiviji deo bilo je predstavljanje Dozetovih i Jovanovićevih fotografija. Predstavljajući fotografije, ovi iskusni fotoreporteri objasnili su gde su i kako fotografije nastale, al i koje su ih emocije pobudile da baš u tom momentu „škljocnu“ fotoaparatom.

PerSu marketi

Moderator tribine, urednica Radio-televizije Vojvodine i predsednica Društva novinara Vojvodine Eržebet Pap Reljin

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na pitanje kako opisuju stanje u medijskom prostoru kod nas, obojica fotoreportera složila su se u mišljenju.

-Danas je na prostoru Balkana nažalost lakše uzeti na zub neku nesrećnu porodicu, i „čerečiti“ je, nego otići u neku veliku firmu i napraviti pravu reportažu, otkriti neku pravu aferu jer se svi vode mišlju o nezameranju. Toga u našoj zemlji ima i previše, kažu oni.

U samo jednom satu danas se „škljocne“ više fotografija nego u celom dvadesetom veku

Svedoci smo da se danas, u doba sve moćnijih telefona, gotovo svako „bavi“ fotografijom.  U samo jednom satu danas se „škljocne“ više fotografija nego u celom dvadesetom veku. Može li se tako napraviti dobra fotografija? 

– Verovatno da može ali moj stav je po tom pitanju tvrd. Smatram da tehnički gledano telefonom ne može da se napravi dobra fotografija. Nastojte da vaš rad bude toliko dobar da od njega može da se napravi i plakat, a ne samo fotografija i da se nikad ne stidite da ga prikažete – savetuje Jovanović.

Budući da je danas gotovo sve dostupno preko interneta, tako su na udaru i autorske fotografije, kakva su vaša iskustva s tim problemom? 

 – Još uvek smo jako daleko od nekih zapadnih standarda gde se za krađu tog tipa odreže jedna ozbiljna, više desetina hiljada eura teška kazna, i da nakon toga to nikome više ne pada na pamet da radi. Kod nas još uvek možete po godinu dve da se vučete po sudu i da na kraju naplatite tek koju desetinu hiljada dinara, i tako unedogled. Ne sme se dozvoliti cenkanje, vaša fotografija je vaše delo, pa bila na njoj polica sa hlebom, neki pejzaž ili slike sa mesta neke nesreće. Vi ste u nju uložili svoje vreme, znanje, elan, obrazovanje…

Pažljivo su se slušali saveti i sugestije iskusnih fotoreportera

Šta treba da sadrži dobra novinska fotografija, na koje detalje obratiti pažnju?

– Fotografija bi trebala da pobudi neku emociju. Ona može tehnički da bude savršena i da zadovoljava sve standarde u tom pogledu, ali ako ne budi emociju onda je ona čak i loš dokument – kaže Darko Dozet.

– Fotografija treba da bude pre svega istinita, ne dozvolite da bilo ko vama manipuliše – dodao je Zoran Jovanović.

U drugom delu tribine, mladi fotoreporteri dobili su priliku i odvažili su se da javno pokažu svoje radove, a Dozet i Jovanović davali su korisne komentare i sugestije koje će, naročito onima na početku karijere, biti od velike pomoći.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh