I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Tri meseca rada Palijativnog odeljenja

Palijativno odeljenje otvoreno je pre tri meseca na odeljenju stare hirurgije u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ . Odeljenje od 440 metara kvadratnih u potpunosti je opremljeno za zbrinjavanje najtežih i najzahtevnijih pacijenata, koji boluju od neizlečivih bolesti i trpe hronične bolove. Šest bolesničkih soba apartmanskog su tipa – 4 su jednokrevetne a 2 dvokrevetne. Osim soba, odeljenje poseduje i sanitarni čvor, trpezariju sa mini kuhinjom i bibliotekom kao i dnevni boravak sa televizorom.

Palijativno odeljenje ilovezr

Palijativno odeljenje ilovezrenjanin

Kako saznajemo, od otvaranja odeljenja, građani su pokazali veliko interesovanje i svakodnevno se raspituju. Prema rečima dr Dušana Hostića, šefa odseka palijativnog zbrinjavanja u Zrenjaninu, kapaciteti odeljenja su neprestalno popunjeni i već su formirane liste čekanja. Hostić za portal I love Zrenjanin kaže  da je prosečni period zadržavanja pacijenta na odeljenju 15 dana, nakon čega se vrši procena da li je bolesnik spreman za otpuštanje i vraćanje na kućno lečenje.

Fordomanija

Dr Dušan Hostić
Boravak na odeljenju je potpuno besplatan za sve pacijente koji imaju zdravstveno osiguranje. Najveći procenat primljenih lica spada u onkološke pacijente, u čijem se slučaju više ne sprovodi specifično lečenje i kod kojih citostatici, zračna terapija i operacija više ne daju rezultate.

UKLJUČIVANJE STRUČNE JAVNOSTI U RAD ODELJENJA

Stručni tim na odeljenju čine doktor specijalista, 5 medicinskih sestara, psiholog, socijalni radnik, fizijatar sa fizioterapeutima i svešteno lice. Svi su završili obuku za ovaj vid zbrinjavanja i nalaze se na raspolaganju pacijentima i članovima njihovih porodica, koji takođe mogu da uzmu učešće u nezi obolelih.
U narednom periodu se planira uključivanje volontera Crvenog krsta i nevladinih organizacija u proces nege pacijenata, zatim povezivanje palijativnog odeljenja sa patronažnom službom Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“, celokupnom primarnom zdravstvenom zaštitom, Gerontološkim centrom i odeljenjem terminalne nege na onkologijiji, gde se obavlja završna nega pacijenata koji su pred umorom.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Palijativno odeljenje

POTREBA ZA PALIJATIVNIM ZBRINJAVANJEM

Doktor Hostić podseća da je osnovna svrha postojanja palijativnog odeljenja kako pomoć samim pacijentima, tako i pružanje podrške i olakšanja članovima njihovih porodica, čija je uloga u nezi obolelih najteža. On ujedno napominje i da bi kao pojedinac bio najsrećniji kada za ovakvim odeljenjem ne bi ni postojala potreba, ali da je na opštu  žalost sve  više obolelih, najviše od malignih bolesti, a starosna granica kada se oboljenje javlja iz godine u godinu je niža.
Palijativno odeljenje otvoreno je u sklopu projekta Ministrastva zdravlja pod nazivom „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji“ koji se finansira iz fondova Evropke unije. Projekat je započet 14.marta 2011. i trajaće do 14.marta 2014. godine, a u okviru njega će biti otvoreno 28 odeljenja palijativnog zbrinjavanja širom Srbije. Zrenjanin je među prvima dobio sredstva za adaptaciju ovog odeljenja koje ima izuzetan značaj.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh