I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Tri meseca rada Palijativnog odeljenja

Palijativno odeljenje otvoreno je pre tri meseca na odeljenju stare hirurgije u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ . Odeljenje od 440 metara kvadratnih u potpunosti je opremljeno za zbrinjavanje najtežih i najzahtevnijih pacijenata, koji boluju od neizlečivih bolesti i trpe hronične bolove. Šest bolesničkih soba apartmanskog su tipa – 4 su jednokrevetne a 2 dvokrevetne. Osim soba, odeljenje poseduje i sanitarni čvor, trpezariju sa mini kuhinjom i bibliotekom kao i dnevni boravak sa televizorom.

Palijativno odeljenje ilovezr

Palijativno odeljenje ilovezrenjanin

Kako saznajemo, od otvaranja odeljenja, građani su pokazali veliko interesovanje i svakodnevno se raspituju. Prema rečima dr Dušana Hostića, šefa odseka palijativnog zbrinjavanja u Zrenjaninu, kapaciteti odeljenja su neprestalno popunjeni i već su formirane liste čekanja. Hostić za portal I love Zrenjanin kaže  da je prosečni period zadržavanja pacijenta na odeljenju 15 dana, nakon čega se vrši procena da li je bolesnik spreman za otpuštanje i vraćanje na kućno lečenje.

PerSu marketi

Dr Dušan Hostić
Boravak na odeljenju je potpuno besplatan za sve pacijente koji imaju zdravstveno osiguranje. Najveći procenat primljenih lica spada u onkološke pacijente, u čijem se slučaju više ne sprovodi specifično lečenje i kod kojih citostatici, zračna terapija i operacija više ne daju rezultate.

UKLJUČIVANJE STRUČNE JAVNOSTI U RAD ODELJENJA

Stručni tim na odeljenju čine doktor specijalista, 5 medicinskih sestara, psiholog, socijalni radnik, fizijatar sa fizioterapeutima i svešteno lice. Svi su završili obuku za ovaj vid zbrinjavanja i nalaze se na raspolaganju pacijentima i članovima njihovih porodica, koji takođe mogu da uzmu učešće u nezi obolelih.
U narednom periodu se planira uključivanje volontera Crvenog krsta i nevladinih organizacija u proces nege pacijenata, zatim povezivanje palijativnog odeljenja sa patronažnom službom Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“, celokupnom primarnom zdravstvenom zaštitom, Gerontološkim centrom i odeljenjem terminalne nege na onkologijiji, gde se obavlja završna nega pacijenata koji su pred umorom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Palijativno odeljenje

POTREBA ZA PALIJATIVNIM ZBRINJAVANJEM

Doktor Hostić podseća da je osnovna svrha postojanja palijativnog odeljenja kako pomoć samim pacijentima, tako i pružanje podrške i olakšanja članovima njihovih porodica, čija je uloga u nezi obolelih najteža. On ujedno napominje i da bi kao pojedinac bio najsrećniji kada za ovakvim odeljenjem ne bi ni postojala potreba, ali da je na opštu  žalost sve  više obolelih, najviše od malignih bolesti, a starosna granica kada se oboljenje javlja iz godine u godinu je niža.
Palijativno odeljenje otvoreno je u sklopu projekta Ministrastva zdravlja pod nazivom „Razvoj palijativnog zbrinjavanja u Srbiji“ koji se finansira iz fondova Evropke unije. Projekat je započet 14.marta 2011. i trajaće do 14.marta 2014. godine, a u okviru njega će biti otvoreno 28 odeljenja palijativnog zbrinjavanja širom Srbije. Zrenjanin je među prvima dobio sredstva za adaptaciju ovog odeljenja koje ima izuzetan značaj.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh