I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Tri intervjua o splavu: Judita Popović, Zoran Kostić Cane i Nikola Novaković

Iako je tema „splav“ u Zrenjaninu aktuelna skoro šest meseci, entuzijazam građana koji se protive njegovom postavljanju u gradsko jezero – ne jenjava.

Odlučni u nameri da ne dozvole postavljanje pontonskog objekta na lokaciji Jezera 3, Zrenjaninci već nekoliko dana, danonoćno dežuraju u blizini visećeg mosta.

Još prvog dana osujećen je pokušaj da se konstrukcija postavi u jezero, i tada se vlasnik budućeg splava, ne želeći da ulazi u konflikt, povukao.

splav
„Eko Tok“ je na licu mesta uradio kratak intervju sa Juditom Popović, pravnom zastupnicom 53 građana, i Zoranom Kostićem Canetom. Kasnije je razgovor obavljen  i sa vlasnikom splava, Nikolom Novakovićem.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

JUDITA POPOVIĆ : USPEĆEMO U OVOJ PARNICI

Eko Tok: Kao pravni zastupnik 53 građana, možete li reći da li su dozvole koje je vlasnik Nikola Novaković pribavio izdate po zakonu??

Judita Popović: Nisu, one su falš! Imaju raznorazne mane, i to će se tek videti. Mislim da su to pokušale da sakriju i lokalna vlast i pokrajinska. Evo upravo smo dobili drugostepenu odluku od pokrajinskog organa koji je napokon odreagovao kako je trebao i poništio je odluke iz 2011. i 2014,
a na osnovu kojih je gospodin Nikola Novaković zaključio ugovor, čiju ništavnost mi sada tražimo tužbom. To znači da on nije mogao da zaključi taj ugovor, nije mogao da iznajmi u zakup vodnu površinu i da su sve dozvole falične.

Eko Tok: Kakav epilog priče očekujete?

Judita Popović:  To znači da ćemo mi uspeti u ovoj parnici, to je pod broj jedan, da će on ukloniti ove pontone, da će se utvrditi da je zaključen ništavni ugovor, i da će se sprečiti da bilo kome ubuduće padne na pamet da postavlja splavove na ovom jezeru. Mi imamo nameru da ovo jezero privedemo nameni, jer ono se urušava, devastira i sad ćemo da vidimo ko je nadležan za održavanje. To je dobro od opšteg interesa, Republika je vlasnik, Vode Vojvodine korisnici, pa nek se dogovore u čijoj nadležnosti je održavanje jezera.

judita-popovic

ZORAN KOSTIĆ CANE: SPLAVU OVDE NIJE MESTO

Eko Tok: Zorane, koji su osnovni razlozi za protivljenje postavljanju splava?

Zoran Kostić Cane:  Splav se postavlja na početku ulice, a na kraju te ulice ja živim. Takođe i kolektiv, koji me je kao javnu ličnost pozvao da pomognem, i moja odgovornost kao član zajednice u kojoj živim. Naravno, ništa od ovoga ne bi bilo da je to samo na meni. Ja sam pozornost medija usmerio na problem, a da nije bilo tih žena koje su se pokazale kao pametnije, odlučnije od muškaraca, ne bi ništa od ovoga bilo.

Eko Tok: Šta Vam konkretno smeta?

Zoran Kostić Cane: Smeta mi što mesto tom splavu nije tu. Znači stajaća voda, jedno od lepih mesta u ovom ružnom i devastiranom gradu. Milion stvari, higijena, buka, opadanje kvaliteta života, sve najgore što konotacija „splava“ nosi sa sobom. Nije čak ni problem taj čovek, problem je vlast koja mu je to dala. Vidiš ove pontone, treba ih još šest da bi držale tog „monstruma“ od 180kvm, koji plaća za zakup 3166 dinara. Radi se o tome da mu mesto nije tu, nije prikladno, ni estetski, ni ekološki, ni socijalno..

Eko Tok: Čuli smo priču Nikole Novakovića koji kaže da je preuzeo sve neophodne mere da očuva eko sistem, da otpadne vode idu direktno u kanalizaciju, čak i da je pontone farbao bojom na koje se ne lepe alge..

Zoran Kostić Cane: Pa dobro, sigurno neće da priča neku drugu priču, on će da priča nešto što mu se čini da jeste pa makar ne bila istina, jer brani svoj stav. Sama ideja je loša, a kamoli sprovesti je u delo. Zamisli koliko je energije ovde utrošeno, a ta energija je mogla da bude utrošena i na druge načine.  Da ovaj grad, koji je totalno ok, ja u njemu živim već 20 godina, da se napravi nešto lepo, da ima za sve ljude. Vidiš ovaj krug oko jezera, tu trče mladići i devojke, učenici škola, nemaju sale za fizičko, nemaju terene.. i sad može to trčanje da im bude prekinuto, i fizički i raznim dobacivanjima sa splava, a gde bi drugovi branili drugarice, i eto ti konflikta. Još jedna stvar, splav, a nema parking mesta. Znači to bi bilo parkiranje na zelenim površinama. Stvar je u tome što je to urađeno tako bahato, nema papire..

Eko Tok: Vlasnik kaže da ima sve papire.

Zoran Kostić Cane: Da, al njemu treba masa papira. On ima papiriće. Vidiš ovaj park ovde, tu je bila bista narodnog heroja koji je bio sa prostora ove mesne zajednice, on je po drugi put izgubio svoju glavu. Prvi put kad je postao heroj, drugi put kad je neko ćapio da ode da pretopi. Sve se to dešava petak, subota, nedelja. Ovo šetalište ovde, nema klupe, nema kante za đubre. Znam šta znače splavovi, sećam se kad na Ušću ništa nije bilo, 1988. su počeli da postavljaju splavove. Kriminal i subkultura koju su ti splavovi doneli na obale mog detinjstva, isto bi se ovde desilo.

Eko Tok: Možemo reći da je „splav“ u tvojim očima simbol nečeg lošeg?

Zoran Kostić Cane: On nosi konotaciju i simbol je lošeg. Tu nema priče doručak, skup viski.. to je priča za budale. Ako veruješ ja ću te izneveriti.

zoran-kostic-cane

NIKOLA NOVAKOVIĆ: POZIVAM SVE NA OKRUGLI STO

Eko Tok: Koji su vaši sledeći koraci?

Nikola Novaković: Ja kao investitor imam celokupnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu, Vode Vojvodine mi je dalo u zakup zemljište na 15 dana, sa tim da moram da ga vratim u prvobitni položaj, i sad čekam da mi policija ili komunalna policija omogući da krenem da radim. Ja ne mogu ljudima da zabranim da me tuže, ali ne smeju da mi zabrane da ogradim gradilište i da krenem da radim, jer za sve to, ponavljam, imam kompletnu dokumentaciju. Ja u ponedeljak sa advokatom idem da tražim svoje pravo. Svi ti ljudi, mogu da imaju neko svoje mišljenje, da im se sviđa ili ne, mogu da me tuže, ali ne mogu da mi zabrane da radim. Apsolutno sam odlučan da ovo isteram do kraja. Ja pozivam svakog ko je zainteresovan, predstavnike protesta, gospođu Juditu, ili Zorana Kostića da sednemo za jedan sto i da suočimo činjenice. Pozivam i ljude iz gradske kuće, elektrodistribucije, vodovod i kanalizacija, zaštita spomenika, svi neka se odazovu za jedan okrugli sto. Da to bude lepo i pošteno, ako papiri nisu dobri, ako nešto fali, nosim ono sa jezera i  javno se izvinjavam svim građanima. Ja mogu da vam dam sve od dokumentacije na uvid, ali je to gomila papira. Možete uzeti građevinsku dozvolu pa je objavite ako hoćete. Nju ne bih mogao da dobijem bez ostalih neophodnih dozvola, uostalom sve tu piše.

nikola-novakovic

Izvor: ekotok.org     Foto: ekotok, Tibor Arva

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh