I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Drugi pišu

Trećina dece sa invaliditetom bez kontakta sa roditeljima

Statistika pokazuje da čak 35 odsto dece sa invaliditetom nema nikakav kontakt sa roditeljima, a 16 odsto roditelja vrlo retko posećuje decu koja su smeštena u domovima, rekao je danas u Zrenjaninu ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Ljajić je prilikom posete Dnevnom centru za decu i mlade sa invaliditetom „Alternativa“ u tom gradu kazao da otvaranje dnevnih boravaka ima za cilj da pomogne prirodnoj biološkoj porodici.

„Cilj je da olakša odgajanje i pruži podršku oko dece ometene u razvoju. Mi želimo da ove centre i dalje unapređujemo, da pomognemo svim lokalnim samoupravama koja ulože vlastita sredstva i da to dodatno osnažimo i kroz finansijsku podršku razvijemo sve druge vidove usluga stručne i edukativne pomoći“, rekao je Ljajić.

Kako je naveo, druga važna mera jeste razvoj roditeljstva gde su postignuti najznačajniji rezultati od 2002. godine do danas.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

Dnevni centar u Zrenjaninu otvoren je 2009. godine. Izgrađen je na osnovu Ugovora o sprovođenju projekta zaključenog između Ministarstva rada i socijalne politike i Grada Zrenjanina, a u okviru Programa podrške razvoju Plana socijalne zaštite.

Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov kaže da su iskustva u radu „Alternative“ izuzetno dobra, a da je Grad preuzeo potpunu brigu o tom centru.

„Alternativu“ koriste deca i omladina sa višestrukom ometenošću koji do njegovog otvaranja nisu imala adekvatnu ustanovu u gradu u kojoj bi se integrisali, već im je bio obezbeđen samo redovan novčani dodatak za tuđu pomoć i negu.

Izvor : Beta

  • Divider

  • Divider
Na vrh