I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Transfuziomobil na Trgu slobode – građani u lepom broju dali krv

Još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zrenjaninu, izazvala je veliku pažnju naših sugrađana. Naime, ovo humano delo se po prvi put održalo na Trgu slobode i to unutar transfuziomobila – namenskog vozila za davanje krvi Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Prema rečima Jelene Domjeskov, samostalne stručne saradnice Crvenog krsta Zrenjanin, kontinuirano održavanje akcija i obezbeđivanje stabilnih zaliha krvi za naše zdravstvene ustanove je od izuzetnog značaja, posebno tokom letnjih meseci kada su zalihe krvi na minimumu.

-Transfuziomobil Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, koji je na terenu od jula ove godine, upravo je tu da sam proces prikupljanja krvi poboljša i olakša, ne samo da poveća mobilnost ekipa na terenu već i da omogući da se na jednom mestu krv prikupi, da se na licu mesta obradi, da se skladišti po najsavremenijim standardima i zatim na bezbedan način transportuje do centralne baze. Vozilo poseduje četiri stolice za davaoce, opremljeno je najsavremenijom opremom i davaocima pruža svu potrebnu udobnost prilikom davanja krvi – rekla je Domjeskov.

I Taxi Zrenjanin

Dr Milana Beronja iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine je pojasnila, da davaoci pri dolasku na ove akcije u obavezi su da najpre popune upitnik, nakon čega sledi provera koncentracije hemoglobina u krvi, posle se vrši lekarski pregled i od toga zavisi da li će davaoci moći taj dan da daju krv.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Naravno, postoje oboljenja, koja se tolerišu kod davaoca, tj. oni su u mogućnosti da daju krv. Radi se o oboljenjima poput povišenog krvnog pritiska, koji je kontrolisan lekovima, ali je veoma bitno da na dan davanja krvi, građanin ne popije prepisan lek. Ovo se odnosi i na davaoce, koji piju aspirin ili kardiopirin. Oni su u obavezi da pet dana pre održavanja akcije i davanja krvi, ne piju prethodno navedene lekove – istakla je dr Beronja.

Današnjoj akciji se odazvalo 81 dobrovoljnih davaoca, od kojih je 64 moglo da da ovu dragocenu tečnost.

Piše: Tivadar Borbelj

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh