I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Trajno zatrpavanje kanala u naselju Nikola Tesla ?

Zbog decenijskog neodržavanja kanalske mreže u naselju Nikola Tesla, stvorila se divlja deponija koja je čak i opasna po zdravlje.

zrenjanin_kanalska_mreza_foto_dnevnik

Međutim, umesto da se ta lokacija sanira i ponovo načini upotrebljivom, nadležno preduzeće „Vode Vojvodine“ problem će rešiti ozidavanjem kanalske mreže za odvod suvišnih voda u dužini od 1,5 kilometara, uz korito starog Begeja. Ovo preduzeće, inače, ima istoriju pravdanja svojih postupaka nedostatkom novca.

Uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i vodoprivredu i lokalne samouprave prošle godine su konačno obezbeđene pare i angažovani bageri da očiste kanal. Usred posla vrednog tri miliona dinara, došlo se do šokantnog otkrića koje je, u stvari, bilo šokantno samo za „neupućene“ vodoprivredne stručnjake „Voda Vojvodine“. Čišćenje je moralo da bude prekinuto jer je utvrđeno da su meštani okolnih ulica zatrpali pojedine delove kanala. Negde su čak izgradili privatne objekte. Deo kod glavne pijace pretvoren je u divlju deponiju, gde se odlaže stari nameštaj i drugi kabasti otpad.

PerSu marketi

ceda kanal tesla 1

Na početku akcije odneto je 40 tona smeća, a posle samo nekoliko dana, na istom mestu pojavila se nova količina. Ispostavilo se da bi pre nastavka radova „Vode Vojvodine“ trebalo da urede imovinsko-pravne odnose sa žiteljima ovog dela grada. Jedan od predloga je bio da se trasa kanala izmesti i nova prođe kroz posed vlasnika parcela koje se sa kanalom graniče. Ali, novosadsko preduzeće na to nije pristalo, već je insistiralo da ostane na staroj poziciji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Meseci su prolazili, rešenja nije bilo na pomolu, a oni delovi kanala koji su očišćeni u međuvremenu ponovo su zarasli u korov i zatrpani smećem. Na najvećim mukama našli su se odgovorni u MZ „Nikola Tesla“, koji su isprva zastupali tezu da bi trebalo povesti sudski spor protiv neodgovornih građana, ali i protiv JP „Vode Vojvodine“ zbog nedomaćinskog odnosa prema kanalskoj mreži. Onda je krajem 2013. godine zaključeno da bi jedino rešenje bilo da zrenjaninska lokalna samouprava preuzme vlasništvo nad tim zemljištem. To bi omogućilo da se kanal trajno sanira po urbanističkom rešenju grada, bez potrebe čišćenja.

– U toku je parcelisanje kanala, a Direkcija za izgradnju i uređenje grada priprema dokumentaciju kako bi grad Zrenjanin mogao da preuzme vlasništvo nad njim. Očekujemo da će posao biti završen u septembru – izjavio je predsednik MZ „Nikola Tesla“ Branislav Dobrijević. Prema njegovom objašnjenju, u dogovoru MZ sa gradom, jedan deo će biti zacevljen i zatrpan, kako bi na deonici od Makedonske ulice do glavne pijace bio izgrađen put, dok će okolni prostor biti uređen. Ostatak kanala, na površini od 200 hektara, biće takođe zatrpan i ponuđen investitorima kao građevinsko zemljište.

Izvor: novosti.rs/Sl. Pašić    Foto: Dnevnik

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh