I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U Zrenjaninu 18. put održan tradicionalni Svetosavski bal

Služenjem svete liturgije, osveštavanjem slavskog kolača i prigodnim muzičkim programom, u Baroknoj sali Gradske kuće tradicionalno je održan Svetosavski bal.  Ovu svečanost, 18. put zaredom, organizovala je Humanitarna organizacija „Svetosavlje”. Kao i ranijih godina, sav prihod od donacija zvanica biće usmeren u dobrotvorne svrhe.

Veče je počelo liturgijom koju je služio episkop banatski Nikanor koji je i osveštao slavski kolač. Svečanost su dodatno uveličali hor „Žene mironosice”, hor Osnovne škole „Miloš Crnjanski” iz Srpskog Itebeja, kamerni trio „Bjanko Nero” učenika Muzičke škole „Josif Marinković”, Srpski hor Sveti Serafim Sarovski i Dorotea Ćirić sa bendom.

Svetosavski bal 2018.

Dosadašnji i novi kumovi, Vojislav Mrkšić i Goran Kovačević iz opravdanih razloga nisu mogli da prisustvuju ovoj svečanosti, ali su zato njihovi sinovi Zlatko Mrkšić i Andrej Kovačević obavili dužnost primopredaje kumstva.

I Taxi Zrenjanin

– Ovo je velika čast za mene i moju porodicu. Nadam se da će ova tradicija trajati još mnogo vekova, izjavio je Andrej Kovačević nakon što je primio ikonu Svetog Save.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Andrej Kovačević i Zlatko Mrkšić

Andrej Kovačević i Zlatko Mrkšić

Predsednik Svetosavlja, Dragan Vidaković uručio je ikone Svetog Save direktorima škola: Ivani Bošnjak (OŠ „Žarko Zrenjanin”), Vesni Mađarov (OŠ „Đura Jakšić”), Danijeli Radaković Derikravi (Muzička škola „Josif Marinković”), Đorđu Klaću (Tehnička škola), Biljani Stanković (OŠ „Đura Jakšić”, Međa) i Đurđevki Rakić (OŠ „Miloš Crnjanski”, Srpski Itebej).

Svetosavski bal u Zrenjaninu 18. put oduševio Zrenjanince

– Svetosavlje ispunjava svoju misiju i tako smo prošle godine odlučili da svim školama u našem gradu i okrugu darujemoosveštane ikone Svetog Save. Želja nam je da u svim školama na zidovima pred očima naših đaka bude upravo lik Svetog Save iz tog razloga što mi Svetosavci verujemo da je on jedina nesporna ličnost u našem narodu i našoj istoriji. On je čovek zbog kojeg naše pravoslavlje ima posebnu težinu. Želja nam je da deca inspirisana upravo Svetim Savom, rade na tome da budu bolji ljudi, da bi mi bili bolji narod, i da bi bolje i srećnije živeli – izjavio je Vidaković.

Svetosavska akademija 2018. 2

I ove godine „Svetosavlje” je raspisalo likovni konkurs za učenike nižih razreda i literarni konkurs namenjen učenicima viših razreda osnovnih škola. Pristigao je veliki broj radova (151 likovni i 27 literarnih), a najbolja 3 rada nagrađena su sa po 5, 10 i 15 hiljada dinara. O nagradama je odlučivao stručni žiri – za likovne profesor dr Dragan Hajrović i profesorka Mira Topličević, a za literarne radove profesorka Svetlana Todorović i profesor Dragan Gvozdenović.

Predsednik upravnog odbora „Svetosavlja”, Dragan Ranisavljević, uručio je nagrade Marini Radovančev za treće, Nenadu Bogasenievu za drugo i Peteru Činčurku za osvojeno prvo mesto na likovnom konkursu.

Dragan Ranisavljević i Činčurak Peter

Dragan Ranisavljević i Činčurak Peter

Predsednik „Svetosavlja”, Dragan Vidaković uručio je nagrade Dunji Kovač za treće, Marku Putiću za drugo i Anji Živković za osvojeno prvo mesto na literarnom konkursu.

Kovač Dunja, Putić Marko, Dragan Vidaković i Živković Anja

Kovač Dunja, Putić Marko, Dragan Vidaković i Živković Anja

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, smatra da ima veliku privilegiju jer u proteklih nekoliko godina ima priliku da pozdravi Svetosavce u Gradskoj kući.

– Svaki dan pokušavamo da napravimo nešto da se u ovom gradu živi bolje. Da li uspevamo ili ne, videćemo, ali želja postoji. Znam da ne zavisi sve od nas, zato se molimo bogu, našem Svetom Savi i svim svecima našim i siguran sam da će nas oni podržati – smatra Janjić.

Kao i svake godine, nakon ceremonijalnog dela usledio je tradicionalni ples.

Svetosavski bal 2018. 3

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh