I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Knjiga „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ predstavljena i u Beču

Prošlog juna (tačno u vreme odigravanja utakmice Srbija – Brazil na Mundijalu) Zrenjaninci su bili u prilici da se upoznaju sa izuzetnim izdanjem jednog posebnog kuvara. Reč je o „Tradicionalnim receptima domaće srpske kuhinje“ koje je sakupio i objavio Miodrag Ilić. Autor je tada naglasio da je Narodni muzej Zrenjanin jedina relevantna ustanova kulture koja je sa ljubaznošću i rado odgovorila na njegov poziv za saradnju.

Podršku su pružile Branka Babić kustos i Bojana Petraš bibliotekar NMZ, a promocija je realizovana sa tadašnjom saradnicom Muzeja Duškom Kolarov.

-Knjiga „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ prezentuje recepte za koje postoje pouzdani dokazi da su bili pripremani krajem 19. i početkom 20. veka, odnosno pre Drugog svetskog rata na teritoriji tadašnje države Srbije. Kako tradicija i običaji imaju veoma važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji svakog naroda, Narodni muzej Zrenjanin podržao je ideju i koncept ove knjige prilikom njenog stvaranja, kao jedan od načina očuvanja i prezentovanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, ističe Branka Babić, kusos-etnolog.

PerSu marketi

Saradnja se nastavila i nakon godinu dana. Naime, održana je promocija u prepunoj sali EGA Zentrum u Beču, u organizaciji Srpskog kulturnog foruma i pokroviteljstvo i pomoć Nj.E. Ambasadora Srbije u Austriji g. Nebojše Rodića i Ambasade Srbije u Beču. Promociji je prisustvovala i Branka Babić, kustos-etnolog NMZ. Domaćin, predsednik Srpskog kulturnog foruma g. Dragan Mišković, u uvodnoj reči, istakao je da je misija Srpskog kulturnog foruma upravo organizacija ovakih događaja, povezanih sa kulturom i tradicijom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Promociju je otvorio Nj.E. Ambasador g. Nebojša Rodić, koji je istakao dragocenost ove knjige.

U nastavku događaja, prisutnima su o knjizi govorili profesor dr Slađana Šobajić, redovni profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu na katedri za bromatologiju, diplomirani etnolog Branka Babić, kustos-etnolog Narodnog muzeja u Zrenjaninu i autor knjige, Miodrag Ilić.

-Nematerijalno kulturno nasleđe izaziva osećaj identiteta i kontinuiteta, to je najznačajniji aspekt kulturnog nasleđa koji bi mogao da pomogne da se zajednice preko njega identifikuju, te da se u izradi i motiviše kulturna raznolikost koju u Srbiji posedujemo. Svetka organizacija koja se bavi zaštitom kulturne baštine – UNESKO posebno je izdvojila nematerijalno kulturno nasleđe kao oblast kako bi se ovaj segment čovečanstva što boqe sačuvao. A ishrana je upravo jedan segment NKN. To je vrsta kulturnog nasleđa sačinjena od iskustva i sačuvanih znanja iz prošlih vremena. Razna društva i narodi su tokom istorije razvili veliki broj kulturnih obrazaca i praksi, iz kojih su potom uobličene kulinarske tradicije koje obuhvataju složene procese proizvodnje, prerade, pripreme i konzumiranja hrane – od jednostavne do raskošne, od svakodnevne do svečane, ritualne, istakla je Baranka Babić, kustos zrenjaninskog Muzeja.

Čulni doživljaj Kuvara lane su potkrepile dame iz udruženja građana Centar 023, a u Beču su za to bili zaduženi šef Dejan Ilić i jedna vinarija.

Majstor kulinarskog zanata ovoga puta bio je master šef i karving majstor Dejan Ilić, koji je pripremio brojne specijalitete: štrudle sa makom i orasima, salčiće, lenju pitu sa jabukama, vasinu tortu, salate od pečene paprike i paradajza, savijače sa krompirom, pite sa kupusom, suve paprike punjene sirom, ćufte sa sirom, leskovačke uštipke, sarmice od zelja, pihtije od boba… Bili su tu i kajmak, ajvar, pogača, princes krofne… Za uživanje pobrinula se i vinarija Trilogija, čiji je vlasnik i glavni somelijer Dragan Mijailović davao savete o uparivanju tradicionalnih đakonija i vina.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh