I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Aviv park Zrenjanin
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Tradicionalni „Mužljanski svatovi“ održani i ove godine (FOTO, VIDEO)

Uprkos situaciji prouzrokovanoj koronavirusom, ali pridržavajući se svih mera prevencija, tradicionalni, a ove godine i jubilarni, petnaesti po redu „Mužljanski svatovi“ održani su na radost lepog broja posetilaca, u organizaciji Udruženja negovatelja starih običaja „REMUS“.

Cilj ove manifestacije jeste da se pre svega mladima prikažu i sačuvaju od zaborava običaji mađarskih i mužljanskih svatova.

Na početku manifestacije u dvorištu KUD “Petefi Šandor”, bilo je organizovano takmičenje u kuvanju mužljanskog svinjskog paprikaša, jela, koji se decenijama unazad služi na trpezi svih svatova u Mužlji. Za takmičenje se prijavilo desetak ekipa iz Mihajlova, Torde, Titela, Zrenjanina i domaćina, i svi oni su imali „obavezu” da pripreme pravi, mužljanski paprikaš, po tajnim receptima naših predaka.

I Taxi Zrenjanin

U isto vreme, bilo je održano i takmičenje u pravljenju slanih i slatkih svadbenih kolača, kao i u izboru domaće rakije. Marljive domaćice i vredni domaćini ni ove godine nisu podbacili – žiri je imao izuzetno težak zadatak da izabere one najukusnije i najbolje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U prostorijama Udruženja „REMUS“, priređena je izložba, na kojoj su se mogle videti nove, moderene venčanice, ali i one sa početka 20. veka, koje su nosile naše prabake. Pored toga, posetioci su mogli da pogledaju slike sa svadbi, zajedničke fotografije mladih parova od početka 1904. godine, pa sve do Drugog svetskog rata i mnogo više zanimljivosti.

DEVERUŠE I BUKLIJAŠI JEDNI OD NAJZNAČAJNIJIH LIČNOSTI NA SVATOVIMA

Tradicionalni mužljanski svatovi odvijaju se istovremeno na dva mesta – u devojačkoj i u momačkoj kući. Najznačajniji ličnosti svadbe – pored mlade i mladoženje – jesu kumovi, deveruše i buklijaši. Deveruše su obučene u istovetne haljine – u kosi imaju cvet, a u ruci korpu sa ruzmarinom.

Buklijaši oblače odela, koje krasi marama prebačena preko ramena, sa cvetom i trakom, dok u ruci drže štap opleten ruzmarinom, kao i flašu vina, ukrašenu kolačom – pletenicom.

Deveruše i buklijaši „upravljaju“ ili „vode glavnu reč“ na svatovima i ujedno čine vezu između devojačke i momačke kuće, tj. svatova.

U našem video prilogu pogledajte najzanimljive detalje sa ovogodišnje manifestacije:

Piše Tivadar Borbelj

Podsetimo se i kako je na ovoj lepoj manifestaciji bilo proteklih nekoliko godina.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh