I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Tradicionalna „Oberačka“ u znaku običaja, muzike i kvalitetnog grožđa (10 SLIKA)

Manifestacija „Oberačka“ posvećena branju i muljanju grožđa, održana je u Aradcu, deseti put zaredom. Ovogodišnju Oberačku obeležilo je učešće velikog broja meštana od kojih je jedan broj bio obučen u tradicionalne nošnje. Bilo je i gostiju sa strane koji su mogli videti deo običaja, i provozati se traktorima i fijakerima po aradačkom ataru.

I Taxi Zrenjanin

– Ideja se rodila da bi se promovisali vinogradi, i da bi se pokazao prirodan način pravljenja vina. Prvi korak je skup domaćina i gostiju, kada se poslužuje doručak. Služe se domaći proizvodi, kako se i nekad posluživalo. Nakon toga, kočijama i traktorima obilazimo vinograde, a zatim se kod odabranog domaćina u vinogradu vrši berba, naravno, uz muziku. Ove godine smo izabrali porodicu Goda, gledamo da svake godine bude drugi domaćin. Nakon berbe, grožđe se pomulja, odtoči se i pravi vino, bez dodataka i hemije, samo prirodno. Gaje se i belo i crno grožđe, i prave se vina od obe sorte. Uglavnom se u Aradcu konzumiraju samo domaća vina, malo više belo, jer je lakše za konzumaciju, a i pravi se špricer, kaže Pavel Labat.

Predstavnik mlađe generacije, Jan Hrubik, neguje tradiciju vinogradarstva, i posednik je najvećeg broja vinograda u Aradcu. Ljubav prema vinogradima neguje se u njegovoj porodici već dugo, a on tvrdi da će se potruditi da je prenese i na naredne generacije..

-Vinova loza se neguje oduvek u mojoj porodici. Proizvodnja zavisi od roda. Bude i dobrih i loših godina. Deo roda se pretvara u vino, deo proda, a od jednog dela peče se i rakija. Gaje se belo i crno grožđe – od crvenog se najviše gaji vrsta „frankovka“, nju imam više od 1000 čokoti. Od belog grožđa, gaji se vrsta „muskat otonel“ i „Rizling“. Iako ima dosta posla, svako ko voli da radi ovo, biće uspešan. Poručio bih mladima da se vrate na selo, i da obezbede budućnost sela, izjavio je vinogradar Hrubik.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Jan Hrubik

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh