I love Zrenjanin

 • Centar Lux
 • 3D gradjevinska kuca
 • agencija dane
Vesti Zrenjanin

Toranj Rimokatoličke katedrale zasijaće 24. novembra

Zrenjaninska Rimokatolička katedrala ove godine obeležava značajan jubilej – 150 godina od izgradnje. Katedrala, koja je posvećena Svetom Ivanu Nepomuku, sagrađena je u periodu između 1863. i 1868. godine.

Poslednja sanacija fasade obavljena je pre skoro trideset godina. Zahvaljujući sopstvenim prihodima i pojedinačnih donacija donatora, početkom septembra počeli su radovi na obnovi tornja katedrale.

I Taxi Zrenjanin

-Trenutno se vrše radovi na postavljanju skele ispred tornja, nakon čega će krst i kugla ispod njega biti skinuti, sanirani, pozlaćeni i zatim vraćeni na svoje mesto. Pokrivač sa krova će takođe biti skinut, kako bismo popravili štete na gredama nastalim tokom prethodnih decenija, a u planu je i ugradnja digitalnog sata, dok bi sadašnji, mehanički sat bio pažljivo sačuvan. Na kraju će uslediti radovi na obnovi i krečenju dela fasade tornja od krsta do ulaznih vrata, koji gleda ka Trgu slobode – rekao je na današnjoj konferenciji zrenjaninski biskup, dr Ladislav Nemet.

Centralna proslava 150 godina postojanja Rimokatoličke katedrale biće upriličena 24. novembra od 11 časova održavanjem svečane mise, gde se pored velikog broja pozvanih gostiju, očekuje i prisustvo mnogobrojnih vernika.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zanimljivosti o katedrali:

 • Između 1551. i 1716. godine za vreme turske vladavine, katolički život u Bečkereku bio je uništen. Katolički hram je bio pretvoren u džamiju. Nakon 150 godina, 16. oktobra 1716. godine vojska princa Evgenija Savojskog oslobodila je Temišvar, a zatim i ostali deo Banata. Za kratko vreme, već 1722. godine, život u Bečkereku se stabilizovao i 1723. je ponovo osnovana katolička zajednica.
 • Na mestu današnje katedrale stajala je džamija. Po oslobođenju od Turaka, car Leopold je naredio da se džamija prepravi u katolički hram, o čemu svedoči ukaz carice Marije Terezije, izdat 1758. godine. Tako je izgradnja nove katoličke crkve, takođe posvećene svetom Ivanu Nepomuku, započeta nekoliko godina kasnije 1762/63 godine.

 • Početkom 19. veka izbio je veliki požar u gradu u kojem je oštećen parohijski dom. Vremenom je i hram iz vremena Marije Terezije postao opasan za upotrebu zbog pucanja temelja pod teretom zvona. Zvona su skinuta iz tornja, a hram je razgrađen 1863. godine.
 • 1864. Katedrala je građena u neoromaničkom stilu, pod vođstvom Stevana Đorđevića. Visina tornja sa krstom iznosi 56 metara. Kamen temeljac je svečano blagoslovio Šandor Bonaz 18. septembra 1864. godine kada je u zid građevine položena povelja pisana na latinskom jeziku.

 • Novoizgrađeni hram je skoro dve decenije bio bez zidnih slika. Tek je 1884. godine Jozef Gojgner, slikar iz Bečkereka, prihvatio da oslika unutrašnjost hrama. Rad je završio u decembru 1885. Gojgner je naslikao scene iz Starog i Novog zaveta na 14 zidnih slika. Tajnu večeru je oslikao na osnovu istoimenog dela Leonarda da Vinčija.
 • Rimokatolička katedrala u Bečkereku, današnjem Zrenjaninu, potpuno je obnovljena 1938. godine. Iste godine katedrala je dobila nova zvona umesto onih koja su odneta za vreme Prvog svetskog rata. Novi mermerni oltar je izgrađen po projektu subotičkog inženjera Dulić Bolta. U radionici zrenjaninskog kamenoresca, Tunera Teodosija i njegovog sina Aladara.

Piše: Tivadar Borbelj

 • Divider

 • Divider
 • Daruši
Na vrh