I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Tijana Cvetinov: Ako se odlučite za samozapošljavanje morate jasno da definišete ideju

Dvadesetdevetogodišnja Tijana Cvetinov je od prošle godine privatnik. Do tada, objašnjava, posao nije aktivno tražila, jer se posvetila deci. Ima ih dvoje, tako da joj je uloga majke primarna „delatnost“. Ipak, trenutno je, kaže, usredsređena i na razvoj poslovanja. U firmi je uz Tijanu zaposleno još radnika. Naša sugrađanka je pokrenula biznis sa ciljem da, pre svega, pomogne starima. Pitali smo je kako se odlučila na ovaj korak i čime se tačno bavi firma Perun 023.

Kako ste došli na ideju da se samozaposlite i koliko dugo sada već radite?

Tijana Cvetinov: Ideja je nastala jer nisam mogla da pronađem odgovarajuću delatnost i način, gde bi se uklopili moja vizija i želja da se pomogne starim licima.

I Taxi Zrenjanin

Kada ste počeli da razmišljate o otvaranju privatne firme, zbog čega ste se odlučili na taj korak i za delatnost čišćenja?

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Tijana Cvetinov: Firma se ne bavi čišćenjem kao takvim, u smislu održavanja zgrada, poput firmi koje to aktivno rade u gradu. Fokus je na starim licima, u smislu čišćenja i održavanja stanova, kuća, dvorišta, nabavke namirnica i slično. Firmu sam otvorila kako bih starijim licima koja žive sama u gradu ili okolinim selima, omogućila sigurnu i pouzdanu pomoć. A njihovim porodicama koje su u inostranstvu ili van grada način da pomognu svojim najmilijima.

Kako je izgledala obuka koju ste prošli u NSZ? Koliko Vam je bila od pomoći?

Tijana Cvetinov: Obuka je bila vrlo profesionalna i smatram da je izuzetno pomogla i olakšala svima, koji su je prošli. Omogućila nam je da steknemo početni nivo znanja i informacija potrebnih za početak samostalnog poslovanja. Predavači su vrlo rado pomagali i usmeravali nas prilikom izrade biznis plana. Ali i svega drugog što nam se činilo nejasnim ili oko čega smo imali neke nedoumice.

Tijana Cvetinov

Tijana Cvetinov o svom iskustvu na obuci za samozapošljavanje

Da li ste pre obuke imali bilo kakvo predznanje o privatnom poslu?

Tijana Cvetinov: Da, ali svakako da sam ovde imala mogućnost da dodatno steknem znanje.

Šta ste naučili na obuci?

Tijana Cvetinov: Na obuci sam naučila način za izradu biznis plana. Takođe i osnove vezano za porez i doprinose, pravne aspekte, kao i način da definišemo svoju ideju i ostvarimo ih.

Da li je bilo teško napisati biznis plan?

Tijana Cvetinov: Nije. Ukoliko se prate instrukcije i posvetite se tome. Najbitnije je da jasno znate šta su vam ideja i cilj i da to predstavite na papiru.

Na šta ste morali posebno da obratite pažnju prilikom pisanja biznis plana?

Tijana Cvetinov: Veoma je bitno da informacije koje navodite budu što preciznije. Da se jasno prikažu prihodi i rashodi i da je ideja poslovanja jasna svakom ko čita biznis plan. Takođe, mislim da je bitno da se naglasi u šta se novac ulaže i kako će doprineti razvoju poslovanje, da bi ste povećali svoje šanse za subvenciju.

Da li ste imali neke nedoumice i kako ste dolazili do pravih odgovora?

Tijana Cvetinov: Imala sam, ali uz pomoć predavača sam uspešno našla odgovore. S obzirom na to da ideja mog poslovanja nije toliko razrađena nismo mogli da upoređujemo statističke podatke. Morala sam i da se konsultujem sa pravnicima i knjigovođom, kako bi se što preciznije odredila ideja biznis plana i usmerila ka starim licima. A sve da bi se jasno shvatilo da se firma bavi održavanjem njihovih domova.

Uspevate li da se držite u potpunosti biznis plana?

Tijana Cvetinov: Da. Imam jasnu ideju poslovanja i trudim se da je ostvarim. Za sad je reklama bila po preporuci, ali ideja je da uložim u reklamu preko lokalnih medija kako bih još brže i lakše stigla do potencijalnih klijenata.

Kada si sam svoj gazda samostalno donosiš odluke u vezi poslovanja

Koliko ste novca dobili za samozapošljavanje i na šta ste potrošili taj novac?

Tijana Cvetinov: U 2019. godini se u okviru konkursa dobijalo 200.000 dinara. Ovaj novac sam potrošila na ulaganje u opremu neophodnu za poslovanje.

Da li ste imali nešto svog novca koji ste uložili u ovaj posao? Jeste li koristili do sada bankarske kredite?

Tijana Cvetinov: Na samom početku ne. Međutim, zahvaljujući subvenciji, naknadno sam mogla da uložim od zarade. Kredite nisam koristila.

U Zrenjaninu ima određeni broj firmi koje se bave pružanjem usluga održavanja i čišćenja objekata. Kako vi gledate na konkurenciju i na na koji način pokušavate da budete ispred nje?

Tijana Cvetinov: Smatram da nisu konkurencija jer mi imamo ciljnu grupu i ne bavimo se održavanjem poput drugih gradskih firmi.

Koliko je teško biti privatnik?

Tijana Cvetinov: Za sad nije teško.

Koje su prednosti, a koji nedostaci privatnog posla?

Tijana Cvetinov: Prednosti su mogućnost samostalnog donošenja odluka vezano za poslovanje. Trenutno ne mogu da navedem neke izražene nedostatke.

Ako imate originalnu ideju upustite se u avanturu zvanu privatnik, kaže Tijana Cvetinov

Da li ste se ikada pokajali što ste se odlučili na ovaj korak?

Tijana Cvetinov: Za sad nisam, ali tek sam na početku. 🙂

Koja bi bila Vaša poruka onima koji se razmišljaju da li da se upuste u privatne vode?

Tijana Cvetinov: Da pokušaju. Pogotovo ako imaju originalne ideje.

Kako je pojava korona virusa uticala na Vaše poslovanje u smislu izmena načina rada? Da li ste i koliko morali da povećate broj čišćenja tokom nedelje, koliko je ono sada zahtevnije? Imate li dovoljno radne snage? Da li ste morali da menjate cenu usluge, jer češći izlasci na teren povećavaju troškove?

Tijana Cvetinov: S obzirom na to da je fokus na starim licima u periodu od marta do maja smo morali da obustavimo rad, zbog rizika za starija i bolesna lica, kako bismo sprečili zarazu. Cena usluge je ista i trudimo se da se uklopimo sa svim promenama. Mi izlazimo na teren po dogovoru sa kljentima, ali je potražnja svakako veća i zbog straha da deca ne prensu virus na starija lica. Ovo je bezbednije i sigurnije u tom smislu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh