I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Teskoba zvana „1000 dinara“

„Opet će sve da poskupi“, kaže mi jutros komšinica dok smo na jednoj od tezgi birale svež paradjz. Čula sam je, ali sam nastavila da prebiram po zrelim crvenim plodovima sa kojima ćemo se uskoro pozdraviti. U fantastičan kadar perfektno naslagane gomile paradajza u tom momentu  je uletelo lice moje komšinice:

– Čuješ li ti mene? Poskupeće mleko, sir, hemija…!!!

-Sve znam…samo Slavice pusti da, ovaj, paradajz, znaš… 

Nestala je, ali mi je dala sjajan šlagvort da napravim obilazak rafova u jednom od marketa. Očigledan je porast cena konzervi, slatkiša, kafe, hemije… Na rafu s konditorima je primetno da su naši, srpski slatkiši najskuplji, a oni uvezeni  iz Turske su daleko jeftiniji. Pokoravaju nam ovaj put (170 godina posle) cene. Sad će mnogi da se uhvate kvaliteta, i to je ok, ali da je skupo-skupo je.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Polako ali sigurno sa dvocifrenih cena prelazimo na trocifrene, zaključak je 15-minutnog razgledanja. Jedna crvena nam je i dalje najteskobnija novčanica. A evo i zašto. Kad je pogledate, izgleda kao da ima veliku vrednost, te tri nule baš obećavaju. Onda uđete u market i ne znate šta biste s tom istom crvenom, jeste vam „obećala“ ali je realnost sasvim drugačija. I vrlo brzo se, nekako s osećajem da ste se prešli – preračunali, sa 5-6 artikala u korpi, nađete sa kasirkom oči u oči.

Ekonomisti su ovih dana uradili interesantno istraživanje koliko vredi pet crvenih to jest jedna petohiljadarka sa koje nas, rekla bih ne tako često, posmatra Slobodan Jovanović . Prema ekonomskoj analizi, u avgustu 2002. za tu novčanicu mogli smo kupiti 82 evra, a danas svega 42,4 evra, mogli smo da kupimo i 1.278 jaja, a danas samo  413. Vozači su pre 10 godina mogli da natoče 2,75 rezervoara bezolovnog benzina, a danas za istu cifru ne mogu ni da ga napune. I tako smo pre deceniju mogli kupiti i 106kg šećera, danas 54kg, hleba 143kom/57kom., mleka 225l/73l, mesa 21kg/9kg, ulja 69l/35litara…

U pravu je komšinica, poskupeće ove jeseni mleko, prerađeno voće i povrće, sredstva za ličnu i kućnu higijenu. Poskupeće i grejanje ako lokalne samouprave kažu DA toplanama.

Međutim,  da ne bude sve baš u znaku poskupljenja evo i jedne vedre vesti : pretplata za RTS će verovatno biti ukinuta. Skidanje jedne omče s vrata srpskog naroda. I to je nešto u ovim nesigurnim vremenima.

Blog : Leya81

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh