I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Nemački „Tenis“ dobio 2.420 hektara zemlje u Zrenjaninu

Nemačka mesna industrija Klemens Tenis dobila je dozvolu od lokalne samouprave grada Zrenjanina za zakup 2.420 hektara državnog obradivog zemljišta koje će koristiti u narednih 30 godina.

Kako piše „Blic“, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je komisija u Zrenjaninu odobrila zakup, ali da tu odluku treba da verifikuje i Skupština grada.


List navodi da je zakup zemljišta samo jedan od pet zahteva poznatog nemačkog investitora, koliko ih je podneo, kako bi došao do 10.000 hektara srpskog obradivog zemljišta koje mu je potrebno da bi uzgajao svinje i klaničnu industriju, za šta je planirao da uloži 300 miliona evra.

Kako se navodi, zakup prvih hektara su znak da su ova ulaganja izvesna, odnosno da nije odustao od investicija u Srbiji, a ukoliko mu se bude odobrilo sve što je tražio izvesno je da će ući u najvećih pet zemljoposednika. Izvesno je i to da će Tenis u ataru Zrenjanina na dodeljenih 2.420 hektara udariti kamen temeljac za svoju prvu farmu svinja u Srbiji.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Izvor „Blica“ iz Vlade navodi da je Zrenjanin prva lokacija odobrena Tenisu, i da je ona mogla da odgovori njegovim standardima, ali dodaje da je izvesno da će narednih dana i preostale četiri lokalne samouprave gde je aplicirao doneti odluku o zakupu državnog zemljišta.

„Mislim da je gotovo izvesno da će sledeće nedelje to uraditi i Kikinda, jer je i tamo sve u završnoj fazi da se Tenisu odobri zakup u narednih 30 godina za oko 3.000 hektara obradivog zemljišta.“

On navodi i da bi do kraja godine trebalo da budu konkretizovani uslovi i dinamika prve faze ulaganja u Srbiju, koja podrazumeva tov i preradu oko 700.000 svinja, a da bi narednih godina trebalo da se dođe do broja od četiri miliona.

Sagovornik lista napominje i da odluke sa lokala treba da prođu republičku komisiju za zakup, na čijem je čelu Nedimović.

Izvor: Tanjug, Blic

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh