I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Turistička agencija Solaris Travel

Ima neka tajna veza: Zašto Zrenjaninci vole Temišvar?

Zrenjanin i Temišvar povezuju Begej i banatska ravnica, ali čini se da postoji još neka, tajna veza, koja svakog vikenda odvodi veliki broj Zrenjaninaca sa one strane rumunske granice. U subotu ujutru smo i mi krenuli put najvećeg grada Banata, a imali smo dva cilja – turističko razgledanje i posetu Festivalu katalonske kulture, koji se tog dana odvijao na Trgu pobede, ispred zgrade Opere.

Temisvar

Iako smo u Temišvaru bili nekoliko puta, prihvatili smo poziv Predraga Vrzića, turizmologa i turističkog vodiča, vlasnika agencije Solaris travel. To se ispostavilo kao pun pogodak, jer smo imali priliku da saznamo mnoge detalje o arhitekturi, istoriji i kulturi, za koje smo ostali uskraćeni tokom prethodnih odlazaka, čak i u slučajevima kada su nam domaćini bili rođeni Temišvarci.

Temišvar je udaljen samo 93 kilometra od Zrenjanina i do njega se brzo stiže – otprilike 40 minuta lagane vožnje do granice + carinske formalnosti + oko 40 minuta do centra grada.

Fordomanija

 

Prva stanica nam je bila  srpska pravoslavna crkva na Trgu Ujedinjenja (Piata Unirii). Izgrađena je 1745. godine, na temeljima takođe pravoslavne crkve, koja je bila izgrađena od drveta. Ta crkva je spaljena, zajedno sa ostalim delovima grada, da bi se sprečilo širenje kuge. Kako saznajemo od veoma ljubaznog i strpljivog crkvenog poslužitelja, crkva ima dva tornja koji simbolišu Srbe, koji su u to vreme živeli podeljeni u dva velika carstva – u Austrugarskoj i Turskoj. Ispod crkve su grobnice 7 srpskih episkopa i 20 ktitora. Objekat je renoviran devedesetih godina. Interesantno je da ima ugrađeno i centralno grejanje, pa je i zimi temperatura prijatna.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Inače, to je nastarija pravoslavna crkva u gradu. Temišvar je ujedno i sedište Srpske pravoslavne crkve u Rumuniji, koja ukupno broji 54 crkve i 5 manastira.

U Temišvaru živi blizu 450.000 ljudi. Na prvom zvaničnom popisu 1720. godine većinsko stanovništvo su bili Srbi. Danas ih ima nešto više od 7.000, ali ovaj grad i dalje predstavlja kulturno – istorijski centar u Rumuniji.

Sa Trga Ujedinjenja, koji je sav raskopan zbog renoviranja, krećemo se dalje prašnjavim i raskopanim ulicama, ka Trgu Slobode (Piata Libertatii). Naime, centralni deo grada je pretvoren u veliko gradilište, sa ciljem da se prašnjavom dragulju banatske ravnice vrati stari sjaj. Radove finasira Evropska unija.

Kafići pored Begeja

Kafići pored Begeja, koji je u Temišvaru potpuno čist

Podsetimo, zbog lepe arhitekture, raskošnih parkova i trgova, ovaj grad je nekada sa pravom nosio nadimak „Mali Beč“.

Temišvar je poznat po tome što je prvi evropski grad koji je koristio ulično osvetljenje, a pored Njujorka drugi u svetu. Takođe je prvi evropski grad, gde je uveden tramvajski prevoz.

Sa Trga Slobode se peške brzo stiže do nekadašnjeg Trga Opere, koji danas nosi naziv Trg Pobede (piata Victoriei).

Neobičan detalj na Trgu Pobede: Naišao je oblak, a jato golubova poletelo u tom trenutku

Neobičan detalj na Trgu Pobede: Naišao je oblak, a jato golubova poletelo u tom trenutku

Pogled sa Trga pobede na Rumunsku pravoslavnu crkvu

Pogled sa Trga pobede na Rumunsku pravoslavnu crkvu

OVDE SE SAPLEO ČAUŠESKU

Na Trgu pobede  se nalazi spomenik onima koji su dali živote u Revoluciji 1989. godine, kada je svrgnut rumunski diktator Čaušesku. Protesti su počeli u Temišvaru 16. decembra 1989. godine. Povod za proteste bilo je hapšenje mađarskog sveštenika Lasla Tokeša, koji je napao režim u inostranim medijima, nezadovoljan vladavinom bračnog para Čaušesku.

Tokešu je određen kućni pritvor i oko njegove kuće su počeli da se okupljaju građani u znak podrške. Upravo sa balkona koji gleda na Trg, on je održao govor, koji je označio početak kraja Čaušeskua. Ubrzo su se protesti proširili na čitav Temišvar, a u njima je učestvovalo više od 100.000 ljudi. Nezadovoljstvo se prelilo i na druge gradove, a Čaušesku je zajedno sa suprugom Elenom pogubljen 25. decembra prilikom pokušaja bekstva, u Trgovištu.

 Na Trgu pobede je održan Festival katalonske kulture, što je bio glavni cilj naše posete Temišvaru. U pitanju je najveći i najimpresivniji katalonski festival, koji se svake godine održava van Španije u nekom drugom evropskom gradu.

Temisvar - festival katalonske kulture

Ima za cilj da promoviše katalonsku kulturu van granica Španije i upoznaje je sa drugim kulturama. Na bini postavljenoj ispred zgrade Opere preko 500 umetnika iz Katalonije, zajedno sa lokalnim umetnicima učestvovalo je na ovom festivalu.

Katalonski zmaj

Katalonski zmaj

Na programu su bile muzičke i folklorne priredbe, defilei, a posebno oduševljenje prisutnih je izazvao spektakl sa lutkom zmaja, koja izbacuje vatru.

RED KULTURE – RED ŠOPINGA

Iako je cilj naše posete bio Festival katalonske kulture, nismo odoleli da „skoknemo“ do Julius mola (Iulius Mall), inače jednog od najvećih tržnih centara na Balkanu sa površinom od 64.000 kvadratnih metara. Otvoren je  2005. godine. Ima preko 330 radnji, 2.500 parking mesta, sprat sa restoranima…

Više o radnjama, koje možete tamo naći pogledajte na zvaničnom sajtu Iulius Mall – a. Inače, prosečna plata u Temišvaru je oko 400 – 420 evra, a nezaposlenost svega nekoliko procenata stanovnika nema posao!

 Ako želite da provedete prijatan dan u inostranstvu, Temišvar je blizu i nudi mnogo toga za svakoga. Ne razmišljajte, već – pravac Temišvar!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh