I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Tanja Šarenac – Nemojte nikad odustati od svojih snova

Na nedavnoj dodeli đačkih i studentskih stipendija koje dodeljuje Grad Zrenjanin dobitnica stipendije bila je i naša sugrađanka Tanja Šarenac doktorantkinja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Ona je rođena u Zrenjaninu 21.10.1989. a  skroz odličnim uspehom završila je OŠ “Žarko Zrenjanin” koju je pohađala od 1996.  do 2004. kao i  “Zrenjaninsku gimnaziju” od 2004 . do 2008., a koliko je puta sticala stipendiju koju dodeljuje grad ne može ni sama da nabroji. 2008. godine upisuje hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Danas je  Diplomirani master hemičar.

Osnovne studije hemije je pohađala na Prirodno−matematičkom fakultetu u Novom Sadu od 2008.−2012. godine. Sve ispite je položila u prvim ispitnim rokovima (januarskom i junskom) sa veoma visokim ocenama. Nakon završetka Osnovnih akademskih studija hemije na Prirodno−matematičkom fakultetu u Novom Sadu 2012. godine na osnovu odličnih rezultata koje je postigla, bila je treća na rang listi u celoj generaciji uzevši u obzir studente sa hemije, biohemije i kontrole kvaliteta i upravljanja životnom sredinom. Na osnovu ovakve klasifikacije, veoma uspešno je upisala master studije iste godine. Završila ih je 2013. sa prosečnom ocenom 9,50. Nakon toga, čvrsto je rešila da se bavi naukom i tako je godinu dana kasnije (2014.) upisala Doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Smer koji je odabrala je veoma aktuelan i primenjiv u praksi. Reč je o Pretkliničkim istraživanjima, koja traju četiri godine.

PerSu marketi

– Od samog početka sam imala viziju da napravim koristan spoj hemije i medicine – kaže gospođica Šarenac.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Ispite na doktorskim studijama je kao i na ostalim nivoima studija položila u prvim ispitnim rokovima sa odličnim ocenama. Njen prosek je 9,72.

– Konkretno Tanja  bavim se sintezama različitih keto derivata žučnih kiselina i ispitivanjem njihove citotoksične aktivnosti u in vitro modelima različitih humanih karcinoma. Trenutno radim na izradi svoje doktorske disertacije koja nosi naziv “Citotoksična aktivnost polusintetskih derivata žučnih kiselina u in vitro modelima humanih karcinoma cerviksa, kolona i dojke”.

Njen naučni rad već je prepoznat u svetu

Njeni naučni radovi su objavljeni  u prestižnim Međunarodnim časopisima, kao što su: European Journal of Pharmaceutical and Medical Research, Frontiers in Pharmacology, World Journal of Pharmaceutical and Life Sciences, International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, Hospital Pharmacology International Multidisciplinary Journal i Journal Chemical and Pharmaceutical Research. Očekuje publikaciju  još nekoliko  neki naučnih radova.

Redovno dobija pozive od svetski priznatih urednika da publikuje nove naučne radove, među kojima je i specijalan broj časopisa Processes, koji će uređivati eminentni urednici sa Oksforda, a u kome će Tanja Šarenac napisati svoj rad. Na osnovu kratkog sadržaja rada, koji je poslala, dobila je sjajne komentare od recenzenata i urednika da je tema veoma interesantna. Radi se o primeni mikrofluidnih uređaja u sintezama različitih organskih jedinjenja.

 

Pored mnogih objavljenih naučnih radova, pohađala je i Međunarodni kongres “The International Bioscience Conference and the 6th International PSU−UNS Bioscience Conference−IBSC 2016. od 19−21. septembra 2016. godine u Novom Sadu na kome je držala aktivna predavanja na engleskom jeziku. Tajlanđani, Italijani i Grci su pohvalili njeno izlaganje. Pored toga, pohađala je i 22. aprila 2017. godine Kontinuiranu medicinsku edukaciju pod nazivom “Održivi razvoj i rizici i posledice prisustva farmaceutika u životnoj sredini u organizaciji Sekcije za kliničku farmakologiju Srpskog lekarskog društva. Edukacija je bila akreditovana Odlukom Zdravstvenog Saveta Srbije br. A−1−2342−16 kao nacionalni kurs prve kategorije. Tanjin naučni rad je publikovan od strane Srpskog lekarskog društva pod uredništvom primarijusa dr Dragane Mace Kastratović, specijaliste kliničke farmakologije. Osim prethodno navedenog, pohađala je i Clinical Investigator Training Seminar u organizaciji Udruženja za sportsku traumatologiju i artroskopsku hirurgiju Srbije. Specijalni gosti, koji su držali svoja predavanja i sa kojima smo mogli razmeniti iskustva u naučnom smislu su ugledni profesori sa Oksforda, Ženeve i Belgije.

Trud i predan rad se isplati

Tanja Šarenac vredno radi i veruje da se svaki trud isplati.  – Sve zavisi koliko toga uložimo i da li smo spremni da izgradimo sebe na najbolji mogući način. Za ovakav trud potrebno je dosta odricanja i rada, ali ogromno je zadovoljstvo kada te pohvale svetski priznati recenzenti i urednici. To je moment kada se čovek raduje, jer se trud i naporan rad isplate – kaže naša sagovornica.


– Posle završenih doktorskih studija, želela bih da se i dalje bavim naučnim radom. Obožavam da istražujem. Cilj mi je prevashodno da ostanem na fakultetu, ili eventualno da radim za neki veći Institut, gde ću i dalje moći da se usavršavam i da napredujem. Nadam se, da će stručni ljudi u našoj zemlji prepoznati kvalitet na osnovu svega, što je prethodno rečeno. Volela bih da nađem dobar posao i da se i dalje dokazujem.  Zahvaljujem se gradu Zrenjaninu, koji me stipendira svake godine. Nadam se, da će mi čelnici grada pomoći da pronađem i posao adekvatan mom zvanju i znanju.

Želim svima da poručim, da je moguće ostvariti sve ciljeve ukoliko se maksimalno angažujete i čvrsto verujete u svoj uspeh. Nemojte nikad odustati od svojih snova!

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh