I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Učenici Ekonomske škole briljirali u kreativnim idejama na takmičenju u Novom Sadu

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole “Jovan Trajković” osvojili su prva dva mesta na takmičenju u Novom Sadu. Ekonomski fakultet organizovao je nadmetanje u rešavanju studije slučaja. Zadatak ekipa bio je da osmisle kreativna rešenja za razvoj zamišljene kompanije “Di cookie”. Poslednje četiri godine učenici ove zrenjaninske škole dominiraju na ovom takmičenju.

Među osam najbojih timova iz Srbije u rešavanju studije slučaja na takmičenju koje je održano na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, bile su dve ekipe iz Zrenjanina.

“Rešavanje studije slučaja podrazumeva rešavanje zadatka koji je dat učenicima. Reč je o poslovnom problemu neke kompanije koji oni moraju da prevaziđu. Učenici moraju da napišu svoja rešenja i da naprave prezentaciju. Iz naše škole je bilo dva tima. Oba su činila naši maturanti. Jedan tim je osvojio prvo mesto, njima sam mentor bila ja. Drugi tim činile su naše učenice kojima je mentor bio kolega Željko Farkić i one su osvojile drugo mesto. Naša škola je bila najbolja u konkurenciji osam timova koji su bili u finalu takmičenja”, kaže Vesna Subu, profesor ekonomske grupe predmeta.

I Taxi Zrenjanin

Rešavanje studije slučaja podrazumeva povezivanje svih znanja stečenih tokom školovanja

Učenici i njihovi mentori su za mesec dana pripremili sve za takmičenje.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Đaci su dve nedelje pisali rešenje studije slučaja, a kasnije su pripremali prezentaciju i način na koji će predstaviti svoj rad. Rad na studiji slučaja podrazumeva povezivanje svih znanja učenika koje su stekli tokom školovanja iz različitih predmeta. Ne samo iz ekonomske grupe predmeta, nego i iz informatike, srpskog jezika, matematike… Taj rad je pokazao da oni raspolažu dobrim nivoom znanja i kvalitetnim znanjem. Moj posao je bio da ta znanja nekako povežemo i da ih usmerim u dobrom pravcu”, objašnjava naša sagovornica.

“Ovaj rezultat je, pre svega, satisfakcija za učenike. Smatram da oni treba da razvijaju svoje samopouzdanje, kvalitete i sposobnosti. Ovo je jedan od načina za to. S druge strane za mene je zadovoljstvo da u svemu tome imamo rezultate koji su izuzetni. Evo već četvrti put osvajamo prva mesta na ovim takmičenjima. Lično smatram da je rešavanje studije slučaja najkompleksnije takmičenje. Jer ono povezuje različita znanja i kompetencije. A mislim da je u savremenom obrazovanju akcenat upravo na tome, na povezivanju različitih znanja koje učenici stiču tokom školovanja. Nagrade za učenike koji se budu upisali na fakultet je komplet udžbenika za prvu godinu, a timovi su dobili nagradno putovanje”, dodaje profesorka Subu.

Prvoplasirani tim činilo je pet učenika IV1 razreda

Prvoplasiranu ekipu činili su učenici IV1 razreda ekonomske škole, smer ekonomski tehničar.

“Mi smo svi sve zajedno radili. Kada je jedan od nas dao neki predlog, ostali smo se nadovezivali, i tako smo čitavu studiju slučaja odradili. Naš zadatak je bio da odredimo misiju i viziju preduzeća. Da sagledamo celokupno poslovanje kompanije, ne samo konkretan proizvod. Trebalo je da osmislimo promocije, kampanje… Po završetku škole planiram da upišem Višu poslovnu školu u Novom Sadu”, kaže Sandra Bagljaš.

“Moj zadatak je bio da napravim kutije za proizvode. To je podrazumevalo puno neprospavanih noći, odricanje… (smeh) Inspiraciju za kutije sam pronalazio u prirodi. Sedeo sam po 15 minuta svako jutro u prirodi i gledao sam oblike. Tako sam dobio ideje za kutije i za nove ukuse kolačića. Mi smo osmislili prirodne kolačiće bez aditiva, konzervansa. Moj plan je da upišem DIF. Nešto što nema veze sa ekonomijom”, objašnjava Uroš Ilijašev.

“Radila sam sve po malo. Koleginica i ja smo snimale radio poruku. Prošle godine nisam učestvovala na ovom takmičenju. Tri člana ove ekipe jesu i bili su, takođe, prvi. Ove godine sam se prijavila jer su drugarice i profesorka uticale na mene. Iskustvo je lepo. Sada mi je žao što se nisam takmičila i prošle godine. Inače, ja planiram da upišem Ekonomski fakultet u Novom Sadu smer finansije, bankarstvo i osiguranje”, kaže Nađa Milićević.

“Ja sam pred kraj napravio powerpoint prezentaciju. Sastavio sam sve to što su kolege odradile i oblikovao u jedinstvenu prezentaciju. Bilo je konsultacija, nešto smo se saglasili, oko nekih slajdova je bilo nesuglasica, ali smo na kraju sve odradili. Planiram da studiram umetnost u Novom Sadu”, dodaje Srđan Marković.

“Za takmičenje smo napravili integralni keksić sa čokoladom”

“Moj zadatak, kao lidera ove grupe, bio je da sve pogledam, izmenim što je potrebno, korigujem. Popravljali smo tj. korigovali smo svi zajedno prezentaciju, propratni materijal… Slušali smo savete profesorke. Ove godine je bilo teže na takmičenju nego prošle, jer je rešavanje studije slučaja bilo kompleksnije. Fokus je bio na marketingu. Trebalo je odraditi novu ambalažu, novi brend. Prošle godine smo praktično već imali pola posla odrađeno, jer smo radili za kompaniju koja već postoji. Ove godine je u pitanju bila studija slučaja za zamišljenu kompaniju”, kaže Dragana Ilišković.

“Mi smo pošli od toga da kompanija već raspolaže jednim delom asortimana to su bili integralni keksići sa čokoladom, kokosom, brusnicom, kajsijom i orahom. Naš tim je uveo novi proizvod. To je slani integralni keks sa suncokretom. Uveli smo i novu liniju proizvoda. Reč je o gotovoj smesi za pravljenje integralnih keksića. Mi smo tamo odneli za degustaciju primer keksa sa čokoladom koji je bio upakovan u našu ambalažu. Svi su bili oduševljeni našim keksom. Ja planiram da upišem Ekonomski fakultet u Novom Sadu smer finansije, bankarstvo i osiguranje”, dodaje naša sagovornica.

Drugoplasirana ekipa u rešavanju studije slučaja imala je dva člana IV3 razreda

Drugoplasiranu ekipu činile su učenice IV3 razreda, smer finansijski administrator.

“Za takmičenje smo se prijavile nedelju dana nakon raspisivanja poziva. Mentor nam je bio profesor Željko Farkić dok nije otišao u Norvešku. Same smo razvile svoju ideju i odradile prezentaciju. Zadovoljne smo kako smo odradile zadatak i nagradom. Ovo nam je bio drugi put da učestvujemo na takmičenju rešavanja studije slučaja. Prošle godine smo sa drugim timom iz naše škole podelile prvo mesto. Mi smo se fokusirali na razvijanje proizvoda i na on line promociju. Imali smo proizvod – integralne keksiće koji su bili u osnovnoj ponudi. Naš tim je izbacio sve koji su u sebi sadržali uvozne sirovine. Uveli smo i dva nova proizvoda u koja je išlo samo voće iz Srbije. Reč je o jagodama i kruški. Napravili smo akciju sa novim maskotama naše kompanije, pa smo tamo odneli kafu u obliku lica maskote”, kaže Bojana Đurić.

“Ovogodišnji zadatak je podrazumevao da se pobrinemo za novi marketing za preduzeće “Di cookie”. Zadatak je bio da napavimo nove kampanje, nove amalaže, nove načine promocije i da na kraju pokažemo kako bi, po nama, to preduzeće trebalo da se promoviše na tržištu. Žiri je pohvalio našu kreativnost, inovativnost…”, dodaje Una Vuletić.

Otvorena vrata škole u subotu od 9 do 12 sati

Ekonomsko-trgovinska škola, kao i sve ostale škole, narednih dana ispraća ovogodišnju generaciju maturanata. Po svemu sudeći profesori imaju razloga da budu zadovoljni učenicima i rezultatima koje su njihovi đaci postigli tokom školovanja. Istovremeno, u školi se pripremaju da prihvate nove prvake koji će u klupe ekonomske škole sesti od 1. septembra. Svi koji žele da upišu ovu školu više informacija o tome šta ih čeka tokom školovanja i kakve perspektive nudi ekonomska škola mogu da saznaju u subotu, 25. maja u periodu od 9 do 12 sati tokom održavanja otvorenih vrata škole.

Deo fotografija je iz privatne arhive sagovornika

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh