I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Dragana Drinić najbolji računovođa u Srbiji u kategoriji učenika srednjih škola

Ovih dana stiglo je još jedno značajno priznanje u Ekonomsko-trgovinsku školu “Jovan Trajković”. Učenica četvrtog razreda smera ekonomski tehničar, Dragana Drinić, osvojila je prvo mesto na republičkom takmičenju iz računovodstva održanom u Zaječaru. Za zvanje najboljeg računovođe u kategoriji učenika srednjih škola nadmetalo se 26 đaka iz cele Srbije.

Da bi neko učestvovao na republičkom takmičenju iz računovodstva mora dobro da poznaje ovaj predmet, i ne samo ono što se uči u srednjoj školi.

“Dragana je iskoristila svoje znanje koje je stekla u srednjoj školi i nadogradila ga je znanjem fakultetskog nivoa. Na takmičenju su zadaci takvi da mora da se zna više od onoga što se radi na časovima u školi. Zato smo tokom priprema koje su trajale nekoliko meseci dosta koristile knjige sa fakulteta. Moram da kažem da sam u tom procesu ja više bila konsultant Dragani. Moj zadatak je bio da je uputim šta da koristi od knjiga i gde da pronađe odgovore na neka pitanja. Imale smo zadatke sa prethodnih takmičenja, tako da smo imale orijentaciju kako će zadaci izgledati. Kada je bilo nekih nejasnoća i kada nije mogla sama da pronađe odgovore, uvek mi se obraćala za pomoć”, počinje priču Jovanka Radlovački, profesor računovodstva.

PerSu marketi

“Takmičenje podrazumeva proveru teorijskog znanja i praktičnu primenu znanja kroz rešavanje zadatog zadatka. Tu se, znači, rešava test koji se sastoji od 10 pitanja. Odgovori se daju ili dopunjavanjem i zaokruživanjem jedne od ponuđenih opcija. I upravo je tu potrebno dobro obratiti pažnju na pitanja i odgovore, jer su formulacije veoma slične i postoji velika mogućnost da se pogreši. Osim toga, potrebno je uraditi i dva zadatka. Ove godine jedan se odnosio na proizvodno preduzeće, a drugi na trgovinsko preduzeće koje se bavi uvozom i izvozom”, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jovanka Radlovački i Dragana Drinić

Dragana Drinić najbolja u republici iz računovodstva

Dragana će za koju nedelju dobiti i zvanično zvanje ekonomskog tehničara. Želja joj je da završi Ekonomski fakultet u Beogradu.

“Profesorka Jovanka mi je bila velika podrška, iako ona tvrdi da je bila samo konsultant. Ona je dosta uticala na to da me zainteresuje za takmičenje. Takođe, zahvaljujući njoj sam na takmičenje otišla smirena, pa sam zadatke mogla da radim bez ikakve tenzije i presije. Mogu da kažem da je bilo prezahtevno takmičenje. Dosta je viši nivo od onog što se uči u školi. Potrudila sam se da sve savladam, jer mi je cilj da upišem fakultet u Beogradu. Ovo je bila prilika da se upoznam sa tim nivoom obrazovanja. Drago mi je što sam na takmičenju upoznala dosta devojaka koje, takođe, planiraju da upišu isti fakultet. One će mi možda biti nove prijateljice, poznanice, što će mi omogućiti da lakše upoznam i Beograd i studije”, kaže Dragana Drinić, učenica četvrtog razreda.

“Računovodstvo sam zavolela još u prvoj godini, jer se razlikuje dosta od ostalih ekonomskih predmeta. Zanimljivo mi je da radim zadatke, to mi je opuštajuće. To nije klasično teorijsko učenje. Na takmičenju mi je bio najteži upravo teorijski deo, zbog formulacije pitanja i odgovora. Tu mi je otišlo dosta vremena, jer je trebalo dobro sve pročitati i razumeti. Sa knjigovodstvenim promenama nisam imala nikakvih problema, niti sam imala dileme kako da ih odradim. Nagrada za prvo mesto su besplatni udžbenici i dodatna tri boda za prijemni, jer računovodstvo nije prijemni predmet, pa ću prijemni morati da polažem. Još ne znam za koji ću se smer na fakultetu opredeliti. Imam vremena da odlučim da li će to biti računovodstvo i revizija ili finansije i bankarstvo”, dodaje naša sagovornica.

“Obrazovanje je važno, ali se ne odričem onoga što vole mladi”

Iako su joj pripreme za takmičenje oduzele dosta vremena, Dragana kaže da nije morala da zapostavi stvari koje mnogo voli.

“Dosta sam organizivana osoba i volim da isplaniram sve kako nijednog trenutka neki deo moje mladosti ne bi trpeo. Naravno, bilo je odricanja, ali sam u svakom trenutku imala vremena i za učenje i za šoping i za izlaske. Baš sve što jedna mlada devojka voli. Nisam želela da zapostavim najlepše godine i da se izolujem od društvenih dešavanja, već sam se trudila da pronađem najbolje rešenje kako bih uklopila sve. Član sam jedne modne agencije. Moda me jako zanima. Manekenstvo mi je neka vrsta hobija, baš kao i dizajn haljina. Plan mi je da paraleleno sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu studiram i Italijanski fakuktet za modu i dizajn. Obrazovanje shvatam kao obavezni deo života jedne uspešne mlade osobe. Cilj mi je da se ostvarim kako na privatnom tako i na poslovnom planu. Da budem samostalna, ostvarena devojka zadovoljna sobom i onim sto sam postigla”, objašnjava Dragana.

“Osim mode, jako volim i sport. Više od osam godina sam se bavila odbojkom. Imam dosta medalja i nagrada koje sam osvajala sa svojim klubom MD Zrenjanin. Moram da istaknem da mi je do sada u životu najveća podrška svakako bila moja porodica – mama, tata i brat. Oni su moj oslonac i daju mi vetar u leđa. Bez njih ne bih uspela da budem ovoliko stabilna i usredsređena. Njihova podrška je tu uz mene od mojih prvih koraka. Oni su doprineli da izrastem u osobu kakva sam trenutno i verujem da su sada veoma ponosni”, dodaje naša sagovornica.

ETŠ “Jovan Trajković” dugo nije ostvarila toliko uspeha kao ove godine

Na republičkom takmičenju iz računovodstva mogu da učestvuju sve srednje ekonomske škole iz Srbije. Osvajanje prvog mesta u tako ozbiljnoj konkurenciji je za ETŠ “Jovan Trajković” iz Zrenjanina znači ogroman uspeh.

“Republičko takmičenje iz računovodstva je, po meni, jedno od najznačajnijih takmičenja kada je u pitanju ekonomska grupa predmeta. Ne želim da mi ostale kolege zamere, ali moram da kažem da je reč o predmetu koji se u školi uči sve četiri godine. Znanje računovodstva je znanje mikroekonomije jednog preduzeća. To mora da se savlada dobro da biste mogli da znate rad preduzeća uopšte. Obično se i očekuje od učenika koji kod nas završe smerove ekonomski tehničar i finansijski administrator da poznaju dobro računovodstvo. Takmičenje se organizuje samo za učenike četvrte godine, ali oni tu pokazuju šta su naučili tokom čitavog školovanja. Znanje iz računovodstva se stiče od prvog do četvrtog razreda i ne može da se nauči za mesec dana”, kaže Dragoslava Golušin, direktorka ETŠ “Jovan Trajković”.

Škola koja osvoji prvo mesto na takmičenju trebalo bi da organizuje nadmetanje naredne godine.

“Mi ove godine imamo situaciju da su naši đaci prvi na republičkom takmičenju iz matematike i računovodstva. Prvo smo rekli da ćemo prihvatiti organizaciju takmičenja iz matematike, tako da mislim da ćemo organizaciju takmičenja iz računovodstva prepustiti ekonomskoj školi iz Paraćina, jer sa njima delimo prvo mesto na takmičenju iz računovodstva”, objašnjava Golušin.

Rezultati koje su osvojili učenici zrenjaninske škole potvrda su da se u ETŠ “Jovan Trajković” dobro radi sa decom, ali su ujedno i obaveza za izvođenje nastave u budućem periodu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh