I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Učenici ETŠ “Jovan Trajković” ekipno osvojili prvo mesto na republičkom takmičenju iz matematike

Učenici Ekonomsko-trgovinske škole “Jovan Trajković” pokazali su zavidno znanje iz matematike na nedavno održanom republičkom takmičenju. Ekipu je činilo četiri učenika – iz svake godine po jedan. Pojedinačno su osvojili dva prva i po jedno drugo i treće mesto. U konkurenciji 44 škole iz Srbije, zrenjaninska škola je ekipno osvojila prvo mesto. Time je popravila uspeh iz prethodne godine kada je bila drugoplasirana. Zahvaljujući uspehu ovih mladih ljudi, sledeće godine će zrenjaninska škola biti domaćin republičkog takmičenja iz matematike.

Teodora Miljuš, Teodor Dežan, Gordana Bitević i Katarina Mirosavić

U konkurenciji đaka prve godine ekonomsko-trgovinskih i ugostiteljskih škola u Srbiji, najviše znanja iz matematike pokazala je naša sugrađanka Gordana Bitević. Ona se školuje na smeru pravni tehničar.

„Prvo mesto na takmičenju iz matematike je za mene veliki uspeh. Što se tiče priprema, imali smo dodatnu nastavu svake nedelje. To su uglavnom bili prečasi, a dolazili smo u školu i subotom. Kod kuće takođe mora da se radi i to u slobodno vreme, jer ostali predmeti ne smeju da trpe zbog takmičenja. Ali, to ne znači da sam morala nečega da se odričem. Samo je važno dobro se organizovati“, kaže Gordana Bitević, učenica prvog razreda.

PerSu marketi

„Na takmičenju je bilo logičkih zadataka, pa je postojala mogućnost da se pogreši, ako se nešto dobro ne razume. Imali smo dovoljno vremena da sve odradimo. Za rešavanje zadataka smo imali tri sata. Ja lično, a mislim da i svi ostali, imamo veću motivaciju da neki zadatak uradimo na takmičenju, nego onda kada to radimo kod kuće. Jer kod kuće kad vidimo neki zadatak možda nam se učini da ne znamo da ga rešimo, pa kažemo „nema veze ostaviću ga bez rešenja“. A na takmičenju težimo da dođemo do rešenja, jer tu odmeravamo znanje sa najboljim matematičarima u Srbiji. I sam odlazak i učešće na republičkom takmičenju je uspeh sam po sebi“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pravila na takmičenju iz matematike

Gordana kaže da su je zadaci najmanje mučili na takmičenju.

„Najteže mi je bilo to što sam imala tremu. Sama pravila koja važe na takmičenju, kao što je postojanje negativnih poena, unela su mi dodatnu nervozu. Pravila podrazumevaju da svi na početku dobijamo po 20 bodova. Svaki zadatak nosi određeni broj bodova, a za svako netačno rešenje gubi se petina predviđenih bodova za taj zadatak. Na posebnom papiru smo dobili ponuđene odgovore od kojih je trebalo da zaokružimo tačan odgovor. Ukoliko ništa nismo zaokružili i to je nosilo 2 ili 3 negativna poena. Zadaci nisu bili toliko teški, samo je bila potrebna dobra koncentracija“, objašnjava Gordana.

Teodor je najbolji matematičar druge godine ekonomsko-trgovinskih škola

I u konkurenciji učenika drugog razreda Zrenjanin je imao najboljeg matematičara. To je Teodor Dežan koji se školuje za finansijskog administratora.

„Pojedinačno sam bio prvi u svojoj kategoriji i više sam nego zadovoljan uspehom koji sam postigao. Za ovo takmičenje smo se prilično spremali svi, ne samo ja. Zadaci za takmičenje se dosta razlikuju od onih koje radimo za školu, jer je to ipak jedan napredniji nivo. Očekivao sam dobar rezultat, ali nisam mislio da ću biti prvi. Ovaj uspeh je motiv za sledeću godinu, da radim još više i da potvrdim priznanje koje sam dobio. Još ne znam koji ću fakultet upisati nakon završetka srednje škole, ali mi je matematika u nekom planu za dalje“, kaže Teodor Dežan, učenik drugog razreda.

„Porodica i prijatelji su ponosni na mene. Oni su navikli da ostvarujem dobre rezultate na takmičenjima, jer sam i ranijih godina bio uspešan. Priprema za takmičenje zahteva dosta rada, vremena i truda, ali to ne znači da se odričem bilo čega u životu. Imam i dva hobija, a to su pecanje i vožnja motorom. I za to uvek pronalazim vremena. Za moj uspeh i rad su dosta zaslužni moji roditelji, kao i deda“, dodaje naš sagovornik.

U kategoriji trećih razreda Katarina je bila treća

Ekonomski tehničar Katarina Mirosavić je u konkurenciji učenika treće godine srednje škole osvojila treće mesto.

„Za takmičenje sam se pripremala nekoliko meseci i to sa profesoricom Ivanom Mirazović. Prijavila sam se da idem na takmičenje zato što volim matematiku, a volim i izazove. Za razliku od mnogih drugih predmeta koje imamo u školi, matematika zahteva da je rešavate logikom. I meni se to sviđa više od učenja teorije. Ovo mi je bilo prvo učešće na takmičenju od kada sam u srednjoj školi. Planiram da se prijavim za takmičenje iz matematike i sledeće godine. Mislim da će biti mnogo opuštenije, jer će se ono održati u našoj školi. Još ne znam da li ću po završetku srednje škole upisati Matematički fakultet, ali će sigurno biti nešto što ima veze sa matematikom. Želim da se zahvalim svojim roditeljima i tetki i teči koji su me uvek podržavali“, kaže Katarina Mirosavić, učenica trećeg razreda.

„Svi zadaci na takmičenju su bili podjednako teški. Bilo je zadataka iz različitih oblasti. Mi smo se uglavnom pripremali tako što smo radili zadatke koji su bili prethodnih godina na takmičenju, ali je ovoga puta bila potpuno drugačija vrsta zadataka. I to me je malo razočaralo, jer sam očekivala da ćemo dobiti zadatke koje su slični onima koje smo vežbali. Mislim da su ovoga puta zadaci bili teži, nego ranije“, dodaje naša sagovornica.

Teodora ima mesto na budžetu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

Svojim plasmanom na takmičenju iz matematike Teodora Miljuš obezbedila je mesto na budžetu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Teodora je učenica četvrtog razreda na smeru ekonomski tehničar. Na takmičenju je bila drugoplasirana.

„Pripreme su bile obimne, kako kod kuće, tako i u školi. Imali smo svake nedelje dodatnu nastavu sa svojim profesorima. Konkretno, ja sam se dosta pripremala, jer mi matematika treba i za prijemni ispit, pa mi je ovo takmičenje došlo i kao provera mog znanja. Spremala sam i opštu matematiku i ekonomsku matematiku za takmičenje. Zadaci su uglavnom bili po programu za gimnazije, što mi je odgovaralo, jer sam to više pripremala zbog fakulteta. Zadovoljna sam uspehom koji sam ostvarila. Ponosna sam i na sebe i na ostale kolege iz školske ekipe“, kaže Teodora Miljuš, učenica četvrtog razreda.

„Ovaj uspeh meni ne znači direktan upis na fakultet, jer fakultet koji želim da upišem ne priznaje tu diplomu. Da bih upisala Fakultet organizacionih nauka, što planiram, moraću da polažem matematiku na prijemnom. Ako slučajno ne uspem da upišem taj fakultet, imam alternativu, a to je mesto na budžetu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Ovu diplomu priznaju i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu i još nekoliko fakulteta. Znači da rezrevu uvek imam. Mislim da je FON prestižniji fakultet, teže se upisuje i to je za mene veći izazov. Ja sam i pre takmičenja znala da mi se za FON neće ništa priznati, ali sam ipak htela da vidim gde sam sa znanjem iz matematike“, dodaje naša sagovornica.

Vreme se nalazi i za učenje i za druženje

I Teodora kaže da pripreme za takmičenje iz matematike, kako i učenje uopšte, za nju ne znače odricanje od stvari koje vole mladi.

„To što sam se pripremala za takmičenje nije uticalo na moj privatni život. Organizacija je jako bitna, a ja mislim da znam dobro da se organizujem. Nisam morala ničega da se odričem, niti sam bilo šta ili bilo koga zapostavila. Družim se sa prijateljima, idem u teretanu… I moram da naglasim da su za moj uspeh zaslužni moji roditelji, a posebno moja baka koja me je mnogo motivisala da budem to što sam danas“, objašnjava Teodora.

Matematika ne mora uvek da bude „bauk“

Mentori zrenjaninskih mladih matematičara bili su profesori Višnja Štrbac, Branislava Zubac, Ivana Mirazović i Dragana Miladinović.

„Rezultat koji su đaci ostvarili pokazuje njihovo zalaganje i njihov trud. Mi smo tu da im pomognemo. Moram da kažem da su dolazili na pripreme i tokom raspusta, subotama. Kada neko pokaže želju da se takmiči, mi, profesori, moramo to da hranimo malo više i da uradimo sve kako bi se ostvarili što bolji rezultati. Ipak, na kraju sve zavisi od njih samih. Teodoru smo od prve godine molili da se prijavi na takmičenje, a ona nije htela sve do sada, i evo pokazalo se da smo bili u pravu. Timski rad je najbitniji“, kaže Branislava Zubac, profesor matematike.

„Moram da pohvalim Teodoru, kojoj sam ja mentor, a koja je od prve godine imala sve petice iz matematike. Ona je vredna, radna… Uspeh naših đaka je uspeh i nas profesora. To znači da naš rad ipak daje neke rezultate. Do sada nismo imali toliko uspeha u matematici kao što je ove godine. To je obaveza više i podstrek za rad u narednom periodu. Moram da priznam da đaci nisu baš zainteresovani za matematiku. Mnogima je ovaj predmet „bauk“, ali evo imamo i primere koji dokazuju da to ne mora da bude tako. Trud se uvek isplati“, dodaje Dragana Miladinović, profesor matematike.

najbolji matematičari sa mentorima Draganom Miladinović, Branislavom Zubac i direktorkom Dragoslavom Golušin

Zrenjanin će sledeće godine biti domaćin mladim matematičarima

Takmičenje iz matematike je održano u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu. Na njemu su učestvovali učenici iz 44 škole iz Srbije. Budući da su svi đaci iz Zrenjanina osvojili po jedno od prva tri mesta, Ekonomsko-trgovinska škola „Jovan Trajković“ je ekipno osvojila prvo mesto.

„Prvo mesto na takmičenju donosi i organizaciju takmičenja naredne godine. Odmah smo rekli da prihvatamo organizaciju takmičenja iz matematike. Nadam se da ćemo uspeti sve da uradimo da dostojno predstavimo i školu i grad Zrenjanin. Šta nas sve čeka u vezi sa organizacijom još ne znamo tačno, ali mislim da je najbitnije to što postoji spremnost celog kolektiva da se tako veliki događaj održi kod nas u školi. Nadam se da ćemo imati i podršku lokalne samouprave, ministarstva, privrednih subjekata iz grada, da nam svi pomognu u tome, jer će nam biti potrebna i materijalna pomoć svakako. Ostalo sve imamo. Spremni smo da se odreknemo, kao i mnogo puta do sada, slobodnog vremena“, kaže Dragoslava Golušin, direktor Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“.

„Kada škola učestvuje na nekom takmičenju troškove boravka snosi lokalna samouprava u kojoj se škola nalazi. Ali, mi moramo da vidimo koji su objekti spremni da prihvate decu i profesore koji treba da dođu na takmičenje. Jer to podrazumeva dan ili dva boravka u našem gradu. Moram da kažem da su roditelji uvek spremni da podrže svoju decu. Evo nama su mnogo pomogli Teodorovi roditelji koji su nas odveli da dan nakon takmičenja deca prime nagrade. Jer je, ipak, bilo potrebno vreme da se radovi pregledaju, razmotre žalbe, rangiraju učenici. Zbog toga je uručenje nagrada bilo dan nakon takmičenja“, dodaje naša sagovornica.

U narednih godinu dana i pred zaposlenima i pred učenicima zrenjaninske škole stoji veliki izazov. Jer ni organizacija takmičenja, ni potvrda sada pokazanog znanja, nisu lak zadatak.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh