I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

U serijalu „Sveznalkov rečnik“ učestvuju i Zrenjaninci

Deca danas intrenet koriste u najvećoj meri za komunikaciju putem društvenih mreža, a znatno manje za učenje. Iako „virtuelni svet“ obiluje korisnim i edukativnim sadržajima, oni nemaju značajnu popularnost ni vidljivost koliku imaju društvene mreže. Jedan od načina da deci intrenet prikažemo kao naročito koristan alat za učenje, jeste kreirnje njima zanimljivih sadržaja.

Jedan od takvih sadržaja je novi serijal Sveznalkov rečnik. Iako reč „serija“ asocira na televiziju, Sveznalkov rečnik će se emitovati tamo gde su deca – na internetu, na Youtube kanalu. Premijerno će početi da se prikazuje u nedelju 19. novembra u 12 sati. O tome šta je Sveznalkov rečnik, ko učestvuje u njemu i kakav je cilj pokretanja ovog projekta, razgovarali smo sa Željkom Cvejin ispre produkcije ovog serijala.

I love Zrenjanin: Šta je Sveznalkov rečnik?

PerSu marketi

Željka Cvejin: Sveznalkov rečnik je edukativna, humoristička igrana serija za decu kratkog formata, koja se bavi poslovicama i izrekama iz našeg jezika. Prva sezona je pilot karaktera i sastoji se od 10 epizoda, trajanja između 2 i 3 minuta. U njoj se najmlađa populacija upoznaje sa našim glavnim akterima – Milicom i Sveznalkom, sestrom i njenim starijim bratom. Oni se kroz svoje svakodnevne aktivnosti dotiču i teme frazeologije našeg jezika.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sveznalkov rečnik otkriva humoristički karakter poslovica

I love Zrenjanin: O čemu će sve u serijalu biti reči?

Željka Cvejin: I sami smo se nekoliko puta zapitali zašto se neke stvari kažu baš tako. Naravno, mnogi naši lingvisti su se ovom temom već bavili u pisanoj formi. Tako smo mi uočili humoristički karakter koji nose naše poslovice. Odlučili smo da ih oživimo na bukvalan način kroz igranu seriju. Time su one dobile i neki „monti-pajtonovski“ humor. Tako ćete u ovih 10 epizoda sa nama upoznati značenje izreke „U laži su kratke noge“, „Preći sa konja na magarca“, kao i mnogih drugih.

I love Zrenjanin: Ko učestvuje u ovom edukativnom serijalu za decu?

Željka Cvejin: Ekipa koja se sakupila oko ove ideje je inicijalno deo umetničkog udruženja „ArtFrakcija“. Ali tu su i drugi mladi ljudi, profesionalci, koji su bili spremni da sa nama vredno rade. U pitanju su diplomirani mladi glumci, scenografi, dramatruzi, producenti, snimatelji, montažeri, reditelji, organizatori, pravnici, kostimografi, scenografi, muzičari, dizajneri… Impozantan broj mladih talenata, svi oni koji su želeli da se pokažu u svom domenu. I uspeli su!

Sveznalkov rečnik je namenjen svim generacijama

I love Zrenjanin: Kome je namenjen Sveznalkov rečnik?

Željka Cvejin: Idejno, serijal je pravljen za decu od 6 do 12 godina. Zapravo, od nekog predškolskog do nižeg školskog uzrasta. Međutim, radeći sa decom, primetili smo da se naša ciljna grupa širi i na nešto stariju decu, kao i na nostalgične roditelje koji su uživali u emisijama poput „Metle bez drške“ i slično. Svakako, ciljna grupa su i učitelji koji sa decom rade, i bake i deke koje će sa svojim unucima želeti da se prisete naših starih izreka i poslovica.

I love Zrenjanin: Gde i u kom terminu može da se gleda emisija?

Željka Cvejin: Epizode će za sada izlaziti na internetu. Dakle u vidu internet serijala, koji će biti dostupan na youtube strani „Sveznalkovog rečnika“. Kao i na fejsbuk strani našeg serijala, ali i na nekim portalima koji su nas podržali i koji će naš sadržaj deliti. Podrška nam je veoma bitna jer će nam služiti i kao neki vid evaluacije našeg rada. Epizoda će izlaziti jednom nedeljno i to baš nedeljom u podne. Ovaj termin i dan smo odabrali baš kao omaž svim emisijama koje su se porodično pratile u ovom danu namenjenom za odmor, razonodu i druženje sa najbližima.

Zrenjaninci u Sveznalkovom rečniku

I love Zrenjanin: U nekim od epizoda učestvovaće i Zrenjaninci? O čemu se tačno radi?

Željka Cvejin: Naša ekipa je sačinjena od ljudi iz raznih krajeva. Ali veliki procenat u glumačkom zadatku je pripao baš mladim ljudima iz Zrenjanina – Stefanu Juaninu, Milošu Vojnoviću i Dejanu Karlečiku. Oni se pojavljuju u epizodama „Blene kao tele u šarena vrata“, „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“, „Preći sa konja na magarca“, „Ko drugome jamu kopa…“. Od samog starta u realizaciji i oživljavanju ovog projekta sam i ja. Ja sam, takođe, Zrenjaninka. Učestvovala sam u odbrani projekta kada je samo postojao kao ideja na papiru pred žirijem tima „Superste“, „Dokukina“ i „Erste banke“, koji su prvi prepoznali ovu ideju.

I love Zrenjanin: Koliko nam u današnje vreme ovakvi sadržaji za decu fale na televiziji?

Željka Cvejin: Ne bih da izgovaram već poznate floskule. Ali, ovakav sadržaj zaista jeste neophodan. Pratili smo razne analize sadržaja za decu i rezultati nisu baš bili sjajni. Tako smo između ostalog i došli na ideju da napravimo nešto zabavno i poučno. Da se prisetimo malo onih starih dana i dečijih emisija. Forma je laka i dostupna. Tema je interesantna jer je nešto što čujemo svakog dana, a često i ne znamo šta znači. Uz to, obrađena je na humorističan način. Sadržaj je upakovan tako da će biti lako dostupan najmlađim generacijama koje često surfuju Youtube kanalom. A možda uskoro osvane i na nekom tv kanalu. Ipak, možda je i najvažnije napomenuti to da je ovo upravo domaći sadržaj. Na našem jeziku i bavi se našim kulturnim i jezičkim nasleđem. To je nama bio možda i glavni motiv da Sveznalko nastane.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh