I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svetsko prvenstvo u Banatskim šorama 19. put u Tomaševcu

Da li zbog očuvanja tradicije ili zbog strasti prema igri sličnoj bejzbolu, Banatske šore odolevaju vremenu već 19 godina, te je sve spremno za još jedno Svetsko prvenstvo u Tomaševcu.

U subotu i u nedelju 6. i 7. jula, štapove će ukrstiti osam seniorskih i tri juniorske ekipe.

Među Tomaševčanima i dalje živi urbana legenda po kojoj je Mihajlo Pupin bio taj koji je u svom detinjstvu igrao šore, a zatim ih predstavio Amerikancima kada se odselio na taj kontinent, te su šore preteča bejzbola. Ova priča i danas ima i svoje poklonike ali i one koji misle da ta legenda nije baš u potpunosti tačna.

PerSu marketi

Kako bilo, Banatske šore su i danas igra sa ručno pravljenom lopticom, koja se udara drvenim štapom tezaista podseća na bejzbol, a o tome šta je prvo nastalo čini se, zauvek će se polemisati.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na 19. Svetskom prvenstvu u Banatskim šorama, ovog vikenda u Tomaševcu će se pored domaćina, nadmetati i ekipe iz Sakula, Novog Sada, Orlovata, Plandišta, Pančeva i Žablja, dok se međunarodni karakter ogleda u saradnji sa  ekipom iz Radimne u Rumuniji.

Maja meseca ove godine u Rumuniji je odigrana revijalna utakmica, dok je tradicionalno za Uskrs, sezona 2019 u Banatskim šorama i kod nas počela.

Banatske šore zvanično su priznat sport od Sportskog saveza Srbije i spadaju u grupu tradicionalnih sportova.

Pored toga što je domaćin  19. Svetskog prvenstva u Banatskim šorama,Tomaševac će pokazati i kako izgleda jedna prava domaćinska seoska slava.

Finalna utakmica zakazana je za subotu u17 sati, dok će proglašenje pobednika biti u 19:30. Nakon toga svi učesnici i posmatrači imaće priliku da se zabave na rok koncertu.

Na Ivandan, u nedelju 7.jula,u svečarskoj atmosferi igraće se utakmice juniorskih ekipa.

I dok stariji meštani u debeloj hladovini oraha i duda budu vodili verbalnu bitku da li su Uroš Predić i Pupin stvarno igrali banatske šore, na terenima Tomaševca sa svojim lopticama i štapovima, najmlađi „šorači“ ispisivaće još jedan poen za očuvanje tradicije i zdravog sportskog duha.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Picerija Aquarius
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh