I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Svetski dan zdravlja – „Da li ste pod pritiskom?“

Svetski dan zdravlja – 7. april, ove godine je posvećen povišenom krvnom pritisku i obeležava se pod sloganom „Da li ste pod pritiskom“.

U Srbiji približno 47 odsto odraslog stanovništva ima hipertenziju, odnosno 50 odsto muškaraca i 43 odsto žena, saopštila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Svetski dan zdravlja
Prema rezultatima istraživanja zdravstvenog stanja odraslog stanovništva Srbije, skoro polovina stanovnika ne zna da ima povišen krvni pritisak. Povišen krvni pritisak je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i odgovoran je za nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti. Kontrola tih oboljenja se ostvaruje prevencijom i promocijom zdravih stilova života, zajedničkom akcijom zdravstvenog i nezdravstvenih sektora.

Svakodnevno u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova umre više od 150 osoba, a oko 15.000 dece trenutno živi sa tim zdravstvenim problemima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Ministarka je predočila da je u gotovo 90 odsto svih slučajeva nepoznat uzrok hipertenzije, dok je u ostalih 10 odsto poznat. Sa nastankom primarne hipertenzije povezuju se genetska predispozicija, prekomerna upotreba soli, alkohola i slatkih gaziranih i negaziranih pića, nepravilna ishrana i gojaznost, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost, godine života, pušenje.

„Promenom loših navika, negovanjem zdravih stilova života, kao i redovnom zdravstvenom kontrolom kod izabranog lekara, može se uticati na faktore rizika u cilju sprečavanja hipertenzije i pratećih komplikacija“, poručila je ministarka zdravlja.

Izvor : Beta, Tanjug

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh