I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svetski dan zdrave hrane: Prodajna izložba i edukacija u školi u Melencima

Od 1945. godine 16. oktobar se obeležava kao Svetski dan zdrave hrane. Cilj obeležavanja ovog dana jeste podizanje svesti ljudi o stvaranju sveta bez gladnih i informisanje populacije o važnosti zdrave ishrane i pravilnih prehrambenih navika. Prodajnom izložbom i edukativnim predavanjem o pčelama i proizvodima od pčela Svetski dan zdrave hrane obležen je i u Osnovnoj školi “Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca.

PerSu marketi

Hol osnovne škole “Dr Boško Vrebalov” iz Melenaca tokom prepodneva bio je pretvoren u mali bazar. Deca, roditelji, prijatelji, poznanici, komšije, rođaci, svi su bili tu kako bi naučili nešto o zdravoj hrani, ali i da bi kupili po neku namirnicu.

“Okupili smo se da obeležimo Svetski dan zdrave hrane. Uključili smo i predškolce i decu iz nižih razreda i decu iz viših razreda, a ima i učenika koji su nekad bili naši đaci, a koji su se sada opredelili da se bave kulinarstvom. Ovo je izuzetno značajno, jer je zdravlje dece na prvom mestu. Ako decu od malena naučimo zdravoj ishrani onda ćemo sigurno imati i zdrava buduća pokolenja. U sve ovo bio je uključen i tim za preduzetništvo koji smo osnovali prošle godine. Mi želimo da podstaknemo razvoj preduzetništva u školi i to kod dece od najranijeg uzrasta, pa do dece osmog razreda. Prošle godine smo krenuli sa obeležavanjem Svetskog dana zdrave hrane, ali to nije bilo u ovakvom obimu. Nadam se da će se ovo održavati i narednih godina“, kaže Natalija Makivić, direktor Osnovne škole „Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca.

Deca i roditelji pripremili razne đakonije

Na štandovima su se osim voća i povrća mogli pronaći i slatkiši. Kako oni zdravi, tako i oni koji to baš i nisu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Današnja tema je zdrava hrana, jer je 16. oktobar Svetski dan zdrave hrane. Naš štand je najposećeniji, jer mi nismo samo izložili samo zdravu hranu, već sve vrste hrane. Raznovrsna hrana je deci potrebna. Oni mogu da jedu i sladoled i kokice i kuvani kukuruz i kolače, ali u umerenim količinama. Na panoima koje smo pripremili to može i da se pročita. Na časovima sa svakim odeljenjem o tome pričamo. Sladoled je atrakcija na našem štandu. Imamo i palačinke sa medom, proje, kuglof, voće, medenjake, žito. Od svega po nešto. Tu su vitamini. Koleginica hemije Tanja Agotić je osmislila mini kviz, a napravila je i magnete sa voćkicama. Roditelji su se stvarno potrudili“, kaže Slavica Pajić, nastavnik biologije.

„Mi smo pozvali sve roditelje, prijatelje, kolege da kroz različite aktivnosti podrže obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane i ove značajne teme. Na ovaj način se razvijaju međupredmetne komptencije i preduzetnički duh. Deca su oduševljena. I deca i roditelji su se odazvali u jako velikom broju. Pripremili smo voće, povrće, zdrav tanjir, medenjake… Mi zaista vodimo računa da se svaki bitan datum obeleži, tako da u školi često imamo neke akcije. O zdravoj hrani se priča na svim časovima u svim razredima“, objašnjava Olivera Bulić, učiteljica.

Svetski dan zdrave hrane obeležen uz voće, povrće, ali i slatkiše

Osim učenika osnovne škole i deca iz vrtića su na svoj način obeležila Svetski dan zdrave hrane.

„U saradnji sa roditeljima, a povodom Svetskog dana zdrave hrane mi smo spremili zdrave medenjake, jer mi volimo slatkiše i kolače. Interesovanje je izuzetno. Jako puno pričamo o zdravoj hrani. O tome kako moramo da vodimo računa šta jedemo. Sarađujemo sa pčelarima iz sela. Svake godine nam pričaju o pčelama, medu, zdravlju… Doniraju deci majice“, kaže Radmila Vojinov, vaspitač u vrtiću u Melencima.

Pčelari iz sela su deci održala kratku prezentaciju o tome šta znači biti pčelar i koji su benefiti konzumiranja meda i drugih pčelinjih proizvoda.

„Mi smo prezentovali zdravu hranu deci, a to su svakako med, propolis, matični mleč, polen… Moj zadatak je bio da vidim koliko njih konzumira med. Na žalost, malo dece jede med. To je jako velika greška. Kroz ovakve prezentacije se trudimo da povećamo upotrebu meda u ishrani kako kod dece, tako i kod odraslih. Jer čim deca traže nešto da jedu, roditelji im tu želju obično ispune. Nakon predavanja svi su imali priliku da probaju med na oblandi. Sličnu prezentaciju smo imali prošle nedelje u vrtiću u okviru Dečije nedelje. I deci u vrtiću i prvacima u školi obavezno za uspomenu poklanjamo jednu majicu i malo pakovanje meda. Trudićemo se da svake godine održavamo ovakve edukacije“, kaže Milan Popov, predsednik Društva pčelara „Rusanda“ iz Melenaca.

Deca aktivno učestvuju u obeležavanju Svetskog dana zdrave hrane

Idejom da se Svetski dan zdrave hrane obeleži kroz prodajnu izložbu u školi deca i roditelji su prihvatili sa zadovoljstvom.

„Ja sam danas bio kuvar. Spremili smo raznu hranu. Ja jedem voće. Najviše volim banane. Jedem i povrće. Paradajz, krastavce, a volim i pasulj“, kaže Danilo Bogaroški, učenik prvog razreda.

„Mi smo se danas svi okupili kako bismo obeležili Svetski dan zdrave hrane. Prodavali smo sladoled, kukuruz i mnoge druge zdrave namirnice. Jako je lepo sve bilo organizovano i bilo je dosta svečano. Ja se zdravo hranim“, dodaje Filip Rakić, učenik osmog razreda.

„Pripremili smo razne namirnice. Imali smo palačinke, voće, pa čak i pekmez. Roditelji su nam bili velika podrška. Namirnice za prodaju smo pravili u društvu, drugari i roditelji. Više su roditelji to radili, ali smo i mi bili tu da pomognemo. Takođe, imali smo i podršku nastavnika“, objašnjava Nikolina Velemirov, učenica šestog razreda.

„Podržao sam obeležavanje Svetskog dana zdrave hrane. Pomogao sam u pripremanju zdravih namirnica i izradi panoa. Pravili smo kolače, pogačice, palačinke… Deca najviše vole da jedu kolače“, kaže Goran Bošnjak, bivši učenik osnovne škole u Melencima, a sada učenik na smeru kuvarstvo.

Svetski dan zdrave hrane ustanovila je Oganizacija za hranu i poljoprivredu UN. U Srbiji je počeo da se obeležava 2001. godine, a čitav oktobar je posvećen promociji pravilne ishrane.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh