I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Svetski dan srca obeležen nizom besplatnih pregleda za građane

Svetski dan srca obeležen je juče u Zrenjaninu organizovanjem niza besplatnih preventivnih pregleda. Cilj ovakvih akcija je ukazivanje na potencijalne opasnosti od kardiovaskularnih bolesti, i edukacija o načinu života čime se njihov nastanak može sprečiti.

Jedna od akcija održana je u Mesnoj zajednici „Sava Kovačević“, gde je ekipa lekara i medicinskih tehničara zrenjaninske bolnice „Đorđe Joanović“ obavljala EKG preglede, merenje pritiska i nivoa šećera u krvi.

„Ovde se nalaze naše kolege, koje obavljaju preglede zainteresovanim građanima. Cilj je da svima ukažemo kako nastaju kardiovaskularne bolesti, i da ih upoznamo sa faktorima rizika. Najznačajniji faktori rizika su povišen krvni pritisak, šećerna bolest, fizička neaktivnost i loša ishrana. Nakon obavljanja pregleda, razgovaramo sa pacijentima, i dajemo im i pismeno i usmeno uputstvo o pravilnom načinu života. U Vojvodini je, u odnosu na celu državu, zastupljen najveći procenat kardiovaskularnih bolesti, koronarne bolesti i infarkta miokarda. Većina pacijenta ima loš i nezdrav stil života, koji doprinosi pojavi ovih bolesti. Treba pojačati fizičku aktivnost, pa makar i u stilu laganih šetnji. Stres je takođe jedan od faktora rizika, koji mi teško možemo da iskontrolišemo. Pokušavamo da uputimo pacijente u načine na koje mogu amortizovati stres. Nažalost, naša sredina je crna tačka na mapi Srbije, kada su u pitanju ove bolesti. Ono što mogu reći jeste to da se godišnje kod nas registruje do 600 akutnih infarkta. Iz tih razloga Zrenjanin ima angio salu, zahvaljujući kojoj možemo efikasnije da zbrinemo i lečimo pacijente“, naglasila je načelnica Internog odeljenja zrenjaninske bolnice, kardiolog dr Sanja Đurin.

Fordomanija

Medicinski tim Opšte bolnice „Đorđe Joanović“

Među prisutnim građanima koji su došli da provere svoje zdravstveno stanje bila je i Desanka Savić Hadžajlić. Ona je istakla značaj ovakvih besplatnih pregleda. Iako do sada nije imala nikakvih problema, želela je da proveri stanje svog organizma.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

„Dobro je što postoje ovakvi pregledi, jer ja retko idem kod lekara. Lepo je što mogu svi da dođu, pa i oni bez zdravstvenog osiguranja. Ljudi, kada su mlađi, manje vode računa o sopstvenom zdravlju, a trebali bi. Na bolesti utiču fizička neaktivnost, pušenje, konzumiranje kafe, a ja to ništa ne radim. Spavam redovno, ne pijem alkohol. Moja baba je isto tako živela, i doživela 104 godine“, istakla je Desanka Savić Hadžajlić.

Desanka Savić Hadžajlić

Juče je u okviru ovog punkta za besplatne preglede, pregledano nekoliko desetina pacijenata. Podsećamo, pored zrenjaninske bolnice, Svetski dan srca obeležili su i timovi lekara i medicinskih tehničara Doma zdravlja, koji su takođe, u više mesnih zajednica, obavljali besplatne preglede građana.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh